logo-print

ΕΔΔΑ: Υποχρεωτικά σε μικτά κολυμβητήρια και οι μουσουλμάνοι μαθητές - Δικαίωση της Ελβετίας

Η άρνηση των ελβετικών αρχών να χορηγήσουν απαλλαγή από υποχρεωτικό μάθημα βασίστηκε στην προστασία των αλλοδαπών μαθητών από κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού

11/01/2017

16/11/2017

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η Ελβετία, αρνούμενη να απαλλάξει δύο μουσουλμάνες μαθήτριες από τα μαθήματα κολύμβησης σε κολυμβητήρια τα οποία χρησιμοποιούσαν και αγόρια, δεν παραβίασε το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία.

Ειδικότερα, στην υπόθεση Osmanoglu και Kocabas v. Switzerland το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε, ομόφωνα, ότι δεν υπήρξε καμία παράβαση του άρθρου 9 (δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Η υπόθεση αφορούσε στην άρνηση μουσουλμάνων γονέων να στέλνουν τις κόρες τους σε υποχρεωτικά μικτά μαθήματα κολύμβησης, και την άρνηση των ελβετικών αρχών να τους χορηγήσουν απαλλαγή από το μάθημα.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η άρνηση των αρχών ήταν μια παρέμβαση στο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία προβλέπεται από το νόμο και έγινε στα πλαίσια επιδίωξης ενός θεμιτού σκοπού, που είναι η προστασία των αλλοδαπών μαθητών από κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού.

Μεταξύ άλλων, το Δικαστήριο τόνισε ότι το σχολείο διαδραματίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο στη διαδικασία της κοινωνικής ολοκλήρωσης, ιδίως όταν αφορά παιδιά ξένης καταγωγής.

Το Δικαστήριο σημείωσε επίσης ότι οι αρχές είχαν προσφέρει στους προσφεύγοντες πολύ ευέλικτες ρυθμίσεις για να περιορίσουν τις επιπτώσεις στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των γονέων, όπως το να φορούν οι κόρες τους burkini στο μάθημα κολύμβησης.

Με βάση τα παραπάνω, το Δικαστήριο έκρινε ότι οι ελβετικές αρχές, δίνοντας προτεραιότητα στην υποχρέωση των παιδιών να ακολουθήσουν το πλήρες σχολικό πρόγραμμα και την επιτυχή ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο, παρά στο ενδιαφέρον των προσφεύγοντων να λάβουν απαλλαγή από τα μικτά μαθήματα κολύμβησης για θρησκευτικούς λόγους, δεν υπερέβησαν το περιθώριο εκτιμήσεως που τους παρέχεται από το νόμο (υποχρεωτική εκπαίδευση).

Να σημειωθεί πως οι ελβετικές αρχές έχουν ήδη επιβάλει στους γονείς πρόστιμο ύψους 375 ευρώ για κάθε παιδί, με αιτιολογία την πλημμελή άσκηση των γονεϊκών τους καθηκόντων.

Ολόκληρη η απόφαση είναι διαθέσιμη εδώ.

Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ

Ανώνυμες Εταιρίες
send