logo-print

Privacy Shield: Ξεκινούν οι συζητήσεις για νέα συμφωνία διαβίβασης προσωπικών δεδομένων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

Νέο πλαίσιο σε συμμόρφωση με την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ

12/08/2020

24/08/2020

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για την κατάρτιση μίας νέας "ενισχυμένης" συμφωνίας για τη διαβίβαση δεδομένων, έπειτα από την ακύρωση της Privacy Shield.

Σε κοινή δήλωσή τους ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Wilbur Ross, και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης, Didier Reynders, αναφέρουν πως έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για την αξιολόγηση της δυνατότητας κατάρτισης μιας ενισχυμένης συμφωνίας, η οποία να τελεί σε συμμόρφωση με την απόφαση της 16ης Ιουλίου του Δικαστηρίου της ΕΕ (υπόθεση Schrems II).

Διαβάστε σχετικά: «Βόμβα» από το Δικαστήριο της ΕΕ: Ανίσχυρη η απόφαση για διαβίβαση δεδομένων στις ΗΠΑ (Schrems II)

Όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση, με την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ κρίθηκε ότι η Privacy Shield δεν αποτελεί πλέον έγκυρο μηχανισμό για τη διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η ΕΕ και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη ζωτική σημασία της προστασίας δεδομένων και της διασυνοριακής διαβίβασης δεδομένων για τους πολίτες και τις οικονομίες μας. Μοιραζόμαστε μια δέσμευση για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και του κράτους δικαίου, και για την περαιτέρω εμβάθυνση της οικονομικής μας σχέσης, και έχουμε συνεργαστεί σε αυτά τα θέματα για αρκετές δεκαετίες.

Καθώς αντιμετωπίζουμε μαζί νέες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία COVID-19, η συνεργασία μας θα ενισχύσει την προστασία δεδομένων και θα προωθήσει μεγαλύτερη ευημερία για σχεδόν 800 εκατομμύρια πολίτες μας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», καταλήγει η κοινή δήλωση.

Πηγή: commerce.gov
Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR
Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ