logo-print

Νέα ΚΥΑ: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου για τα Α.Ε.Ι.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους ανοικτούς και κλειστούς κοινόχρηστους χώρους των Α.Ε.Ι. καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους των εστιών

21/08/2020

21/08/2020

Εργατικό Ποινικό Δίκαιο
Το δίκαιο ακινήτων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου-Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 1

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β’ 3473/20-8-2020) η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση με θέμα «Μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατά την περίοδο της επαναληπτικής εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020».

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας, σε σχέση με την υπ' αριθμ. 60720/Ζ1/21.5.2020 ΚΥΑ (Β΄ 1971) και κατά το μέρος το οποίο αφορούσε την εξεταστική περίοδο του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, για την επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 εφαρμόζονται τα μέτρα της παρ. 1 του άρθρου τέταρτου της εν λόγω ΚΥΑ, με τη διαφοροποίηση ότι πλέον στη νέα ΚΥΑ αναφέρεται ως υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας τόσο για τους φοιτητές, όσο και για το διδακτικό και λοιπό προσωπικό καθ΄ όλη τη διάρκεια της εξέτασης και για όλες τις μορφές των διά ζώσης εξετάσεων (γραπτές και προφορικές).

Επίσης η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική και στους ανοικτούς και κλειστούς κοινόχρηστους χώρους των Α.Ε.Ι. καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους των εστιών.

Τέλος υπάρχει επισήμανση και αναφορά στις οδηγίες για το ζήτημα του αερισμού των αιθουσών και των αμφιθεάτρων διεξαγωγής των εξετάσεων.

Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει:

1. Κατά την περίοδο της επαναληπτικής εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου του ακαδημαϊκού έτους 2019- 2020, στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), εφαρμόζονται τα εξής:

α) Τα μέτρα της παρ. 1 του τέταρτου άρθρου της υπό στοιχεία 60720/Ζ1/21.5.2020 απόφασης (Β΄1971), ως ίσχυσαν κατά την εξεταστική περίοδο του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, πλην των υποπερ. αα΄, αε΄ και αστ΄ της περ. α΄ και των υποπερ. βα΄ και βγ΄ της περ. β΄ της παρ. 1 του ίδιου άρθρου.

β) Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο για τους φοιτητές, όσο και το διδακτικό και λοιπό προσωπικό καθ΄ όλη τη διάρκεια της εξέτασης και για όλες τις μορφές των διά ζώσης εξετάσεων (γραπτές και προφορικές). Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική και στους ανοικτούς και κλειστούς κοινόχρηστους χώρους των Α.Ε.Ι. λόγω του υψηλού συγχρωτισμού των φοιτητών, καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους των εστιών.

γ) Κατά τη διενέργεια των διά ζώσης γραπτών και προφορικών εξετάσεων συστήνεται η χρήση αιθουσών, αμφιθεάτρων ή γραφείων με φυσικό αερισμό. Σε περίπτωση που δεν υφίσταται επαρκής διαθεσιμότητα χώρων με φυσικό αερισμό, συστήνεται η χρήση αιθουσών, αμφιθεάτρων και γραφείων που έχουν εξαερισμό ή/και κλιματιστικές μονάδες σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία Δ1/ΓΠ οικ.49524 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας (ΑΔΑ ΨΥ5Ε465ΦΥΟ-ΦΤΟ).

δ) Συστήνεται τα Α.Ε.Ι. να λαμβάνουν ειδική μέριμνα για τους φοιτητές που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (ευπαθείς ομάδες) προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός τους με άλλους φοιτητές κατά τη διάρκεια των δια ζώσης εξετάσεων. Αντίστοιχα, η Συνέλευση κάθε Τμήματος συστήνεται να λαμβάνει ειδική μέριμνα για το διδακτικό προσωπικό των Α.Ε.Ι. που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (ευπαθείς ομάδες).

2. Η ορθή εφαρμογή και τήρηση των προτεινόμενων μέτρων και κανόνων ασφαλείας της παρ. 1 κατά τη διενέργεια των εξετάσεων, παρακολουθείται από τον Πρόεδρο του Τμήματος, καθώς και το διδακτικό προσωπικό του Α.Ε.Ι. στο οποίο έχει ανατεθεί ανά περίπτωση το διδακτικό έργο του κάθε μαθήματος σύμφωνα με το εκάστοτε πρόγραμμα σπουδών.

Δείτε αναλυτικά την ΚΥΑ στο minedu.gov.gr

Πολυκώδικας, 15η έκδ., 2023
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ