logo-print

ΕΑΝΔΙΘ: Πλήγμα στους ασκούμενους και νέους δικηγόρους το νέο lockdown

Προτάσεις για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη εν μέσω της πανδημίας και μέτρα στήριξης των ασκούμενων και νέων δικηγόρων

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Δελτίο Τύπου

της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης

Ο δικηγορικός κλάδος ήταν από τους πρώτους που επλήγησαν με τα μέτρα του Μαρτίου 2020 όταν ξεκίνησε η πρώτη αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων. Ακολούθησε η άρση της αναστολής των δικαστηρίων και η μερική παράταση (μόλις 15 ημερών) του δικαστικού έτους ώστε να μπορέσουν να διεξαχθούν κάποια από τα δικαστήρια που είχαν αναβληθεί εν μέσω της γενικής απαγόρευσης λειτουργίας των δικαστηρίων.

Βρισκόμαστε τώρα στην περίοδο που αρκετοί δικηγόροι ανέμεναν την εκδίκαση υποθέσεων (εξ αναβολής) ώστε να μπορέσουν καλύψουν την μεγάλη ζημία που υπέστησαν την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου. Όμως, η εξέλιξη της πανδημίας έφερε την κατάσταση στα προηγούμενα θλιβερά επίπεδα και έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας όλων των δικαστικών υπηρεσιών και των λοιπών υπηρεσιών όπως των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογίων, ενόψει και του γενικού απαγορευτικού στη χώρα.

Η αναστολή λειτουργίας των παραπάνω υπηρεσιών θα είναι η χαριστική βολή σε νέους δικηγόρους και ασκούμενους οι οποίοι θα δουν εισοδήματα που περίμεναν από τον Μάρτιο και ήλπιζαν ότι θα καλυφθούν τώρα με την εκδίκαση υποθέσεων να χάνονται. Σε αυτό προστίθεται και η ανασφάλεια του απρόβλεπτου της εξέλιξης της πανδημίας.

Περαιτέρω, το κλείσιμο των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογίων έχει ως αποτέλεσμα την μη-εκτέλεση συναλλαγών ακινήτων. Αναρωτιέται κανείς εάν εν μέσω της παρούσας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να λάβει φόρους, τέλη και ΦΠΑ από διάφορες συναλλαγές μεγάλης αξίας που τώρα παγώνουν με κίνδυνο και να ματαιωθούν από την παρατεταμένη αβεβαιότητα.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Τρασανίδης έκανε την εξής δήλωση: «Δεν λειτουργούμε με όρους κοινωνικού αυτοματισμού. Ούτε λέμε πως για να δουλέψουμε εμείς πρέπει να κινδυνεύσει η υγεία των λειτουργών του δημοσίου. Θεωρούμε πως με τις προτάσεις που κάνουμε σήμερα μπορούμε να εξασφαλίσουμε και την βιωσιμότητα των δικηγόρων και να προστατεύσουμε την υγεία του συνόλου».

Ως εκ τούτου, η Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης προτείνει σήμερα μία δέσμη μέτρων κοινής λογικής έχοντας ως γνώμονα την ασφάλεια των συναλλασσόμενων και την προστασία των εισοδημάτων των δικηγόρων και ασκούμενων:

  • Τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε όλους τους δικηγόρους και ασκούμενους για όσο διαρκεί η κατάσταση «πολύ υψηλού κινδύνου» στην Π.Ε Θεσσαλονίκης, για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, έστω και με εισοδηματικά κριτήρια.
  • Τη χορήγηση επιδόματος από τα αδιάθετα του ειδικού λογαριασμού ΟΑΕΔ που καταβάλλουν υπέρ του ΟΑΕΔ οι δικηγόροι.
  • Τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
  • Τη μη απώλεια τυχόν ρυθμίσεων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών για όσο διάστημα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
  • Τη μείωση ενοικίου στους ελεύθερους επαγγελματίες για όσο διαρκούν τα μέτρα.
  • Την αναστολή καταβολών όλων των φορολογικών οφειλών των νέων δικηγόρων.

Την εφαρμογή των εξής μέτρων για την λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών και υποθηκοφυλακείων/κτηματολογίων, όχι κατά περιοριστικό τρόπο:

Ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων για όλες τις διαδικασίες.

Επέκταση της λειτουργίας θυρίδων των γραμματειών με εφαρμογή εναλλάξ βαρδιών για τους υπαλλήλους.

Εξυπηρέτηση μόνον δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών εν μέσω της αναστολής δικαστηρίων και κτηματολογικών υπηρεσιών.

Εφαρμογή του χρονικού προσδιορισμού στα πινάκια όπου αυτό είναι εφικτό.

Δημοσίευση των πινακίων και των στοιχείων επικοινωνίας γραμματέων στις ιστοσελίδες των δικαστηρίων για απευθείας επικοινωνία για συναινετικές αναβολές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Αυτοματοποιημένη κοινοποίηση των εκδιδόμενων αποφάσεων με email και ψηφιακή υπογραφή τους από τον αρμόδιο γραμματέα/δικαστή στους δικηγόρους, όπως άλλωστε κάτι τέτοιο άρχισε να εφαρμόζεται στο Ειρηνοδικείο και Πρωτοδικείο με την επανέναρξη της λειτουργίας των δικαστηρίων τον Μάιο.

Κανονική διεξαγωγή δικών όπου δεν υπάρχει προφορική διαδικασία ή εμμάρτυρη απόδειξη, ήτοι την νέα τακτική διαδικασία, εφέσεις πολιτικών δικαστηρίων και διοικητικές δίκες.

Επέκταση του μέτρου έκδοσης πιστοποιητικών για ιδιοκτησίες ακινήτων από δικηγόρους και για την αρμοδιότητα όλων των κτηματολογίων.

Έκδοση πιστοποιητικών από το κτηματολόγιο ηλεκτρονικά και ηλεκτρονική αποστολή τους.

Έρευνα στο κτηματολόγιο μέσω υπολογιστή μόνο για επαγγελματίες (δικηγόρους, δικ. επιμελητές κλπ.).

Υλοποίηση της εξαγγελίας άμεσης χορήγησης ψηφιακών υπογραφών νεών τύπου σε όλους τους δικηγόρους.

Χρήση (όπως προβλέπεται άλλωστε) μέσων εξ αποστάσεως διεξαγωγής διαδικασιών.

Αυστηρή επιτήρηση εφαρμογής των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης μέσα στα δικαστήρια και υπηρεσίες.

Εξαίρεση στις μετακινήσεις από νομό σε νομό για τους δικηγόρους και ασκούμενους σε περιπτώσεις όπου ασκούν το λειτούργημα τους.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΝΔιΘ σημείωσε επίσης το εξής: «Οι προτάσεις της ΕΑΝΔιΘ είναι εύκολα εφαρμόσιμες και μηδενικού κόστους. Εάν δεν επιτρέψουμε στον κλάδο μας και ειδικά το πιο ευάλωτο τμήμα του να δουλέψει θα δούμε μία νέα γενιά άνεργων δικηγόρων και ασκούμενων που δεν θα μπορέσουν ποτέ να ορθοποδήσουν επαγγελματικά ή να ανακάμψουν οικονομικά.

Ανταλλάξιμα κτήματα -Δημοσιεύματα ΕπΑκ Νο 3

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR