logo-print

Κτηματολόγιο: Το αργότερο από 1.2.2021 ο εξ αποστάσεως ηλεκτρονικός έλεγχος τίτλων και βαρών και διεκδικήσεων για δικηγόρους

Ενημέρωση από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών - Αντιδράσεις σχετικά με τις τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων με το Νόμο 4745/2020

14/11/2020

16/11/2020

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Εθνικό κτηματολόγιο - Νομολογιακά Δρώμενα -Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 2 (ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 2023)

Ενδιαφέρουσες εξελίξεις σχετικά με τον Ελληνικό Κτηματολόγιο συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, ενημέρωσε το ΔΣ σχετικά με τη συνάντηση που είχε στο Ελληνικό Κτηματολόγιο με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο», των μηχανικών (ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Στασινός) των συμβολαιογράφων (ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Ρούσκας) και των δικαστικών επιμελητών (ο Πρόεδρος κ. Δημοσθέντης Τσιριγώτης) με αντικείμενο την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τα Κτηματολογικά Γραφεία.

Σύμφωνα με την παρασχεθείσα ενημέρωση:

- Το αργότερο από την 1.2.2021, όπως μας διαβεβαίωσε ο Γενικός Διευθυντής της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» θα είναι δυνατός ο εξ αποστάσεως ηλεκτρονικός έλεγχος τίτλων και βαρών και διεκδικήσεων μέσω του portal.olomeleia.gr για τους δικηγόρους σε 120 Κτηματολογικά Γραφεία της Χώρας. Προς τούτο θα εκδοθεί σχετικά ΚΥΑ που θα ρυθμίζει τις σχετικές τεχνικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες.

- Οι επαγγελματίες θα έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που αφορούν τα ακίνητα, αναλόγως του εύρους των επαγγελματικών τους ιδιοτήτων.

Έτσι, οι δικηγόροι θα έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του ακινήτου, δηλ. και στο ιστορικό και στα στοιχεία τίτλων, βαρών και διεκδικήσεων, οι μηχανικοί θα έχουν πρόσβαση μόνον στα διαγράμματα και λοιπά σχέδια των ακινήτων, οι συμβολαιογράφοι θα έχουν πρόσβαση μόνο στο ιστορικό του ακινήτου, ενώ οι δικαστικοί επιμελητές στα στοιχεία που απαιτείται για την επιτέλεση του έργου τους.

- Ανοικτό παραμένει το θέμα του κόστους των υπηρεσιών που θα παρέχονται με το Κτηματολόγιο να προσανατολίζεται, μετά το διάλογο, στη λογική της χρονοχρέωσης για την άνω παρεχόμενη υπηρεσία.

Παράλληλα, στο ΔΣ του ΔΣΑ συζητήθηκαν και ζητήματα σχετικά με τις τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων με το Νόμο 4745/2020.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ΔΣΑ εκφράζει την εναντίωσή του για το γεγονός ότι δεν περιλήφθησαν στον ψηφισθέντα νόμο (4745/2020) οι διατάξεις που είχε εισηγηθεί η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων για τους έμμισθους δικηγόρους, την αποκλειστικότητα της έρευνας στα Υποθηκοφυλακεία, την πρόσβαση στις Δημόσιες Υπηρεσίες, θέματα σημαντικά για τα οποία ο ΔΣΑ θεωρεί ότι πρέπει να ληφθεί άμεση νομοθετική πρόνοια, καθώς και οι προτάσεις της Ολομέλειας που είχαν αποσταλεί στο Υπουργείο σχετικά με τη νομοθέτηση τροποποιήσεων του Κώδικα Δικηγόρων για το Πειθαρχικό Δίκαιο.

Ειδικότερα για τις ψηφισθείσες διατάξεις του Πειθαρχικού Δικαίου, ο ΔΣΑ εκφράζει την έντονη και κατηγορηματική αντίθεσή του με διατάξεις των άρθρων 20 παρ. 1 και 56 επ.) και θεωρεί παραβίαση της αρχής της καλής νομοθέτησης την υιοθέτηση της βουλευτικής τροπολογίας υπ’ αριθ. 550/45/5.11.2020, με την οποία τροποποιήθηκαν διατάξεις του πειθαρχικού δικαίου του Κώδικα Δικηγόρων.

Επισημαίνεται, ότι πέραν των πολύ σοβαρών ουσιαστικών διαφωνιών που υπάρχουν, περαιτέρω εντοπίζεται αντιφατικότητα μεταξύ των εν λόγω διατάξεων, αλλά παρατηρείται και επανάληψη αυτών σε διαφορετικές ρυθμίσεις του αυτού νομοσχεδίου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επιπλέον τόσον ερμηνευτικά προβλήματα όσον και ανασφάλεια δικαίου.

Κατόπιν αυτών, το ΔΣ του ΔΣΑ ζητεί την άμεση κατάργηση όλων των διατάξεων που αποκλίνουν από την πρόταση της Ολομέλειας, ως προς τα ζητήματα του πειθαρχικού δικαίου.

Δείτε αναλυτικά τις αποφάσεις στο dsa.gr

Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ

Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31