logo-print

Δικηγορικοί Σύλλογοι: Ενημέρωση για τη νέα ΚΥΑ για τη λειτουργία των δικαστηρίων και τις διεκδικήσεις των δικηγόρων

27/11/2020

27/11/2020

Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ

Η αστική ιατρική ευθύνη στο πεδίο της ανθρώπινης αναπαραγωγής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 8 -

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΥΤΡΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΒΙΟΗΘΙΚΗ - ΒΙΟΔΙΚΑΙΟ - ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ενημέρωση για τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου λειτουργίας των δικαστηρίων από Τρίτη 1.12.2020 και το πλαίσιο διεκδικήσεων των δικηγόρων παρέχει η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε στις 26.11.2020

Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

1. ΝΕΑ ΚΥΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ

Η διαρκής λειτουργία των δικαστηρίων και η διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών σε δικαστική προστασία, με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων πρόληψης και προστασίας, αποτελεί πρόταγμα για το δικηγορικό σώμα. Στα πλαίσια αυτά, η Συντονιστική Επιτροπή βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενόψει της διαμόρφωσης του νέου πλαισίου λειτουργίας των δικαστηρίων από Τρίτη 1.12.2020.

Με βάση τη δήλωση του Υπουργού, η νέα ΚΥΑ θα εκδοθεί έγκαιρα και σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο η λειτουργία των δικαστηρίων θα κινηθεί στο ίδιο περίπου πλαίσιο με την υφιστάμενη ΚΥΑ, με επιμέρους αποσαφηνίσεις σε περιπτώσεις που είχαν προκαλέσει ερμηνευτικά προβλήματα. Αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης και θα ενημερώσουμε άμεσα τους συναδέλφους, όπως άλλωστε κάνουμε πάντα, μόλις έχουμε ασφαλή ενημέρωση.

2. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

Από το διεκδικητικό πλαίσιο της Ολομέλειας επιτεύχθηκαν πρόσφατα τα κάτωθι αιτήματα:

α) Η παράταση των προθεσμιών του Κτηματολογίου μέχρι 31.12.2021. Η Συντονιστική Επιτροπή θα ζητήσει να παραταθεί η προθεσμία και στις περιοχές που έχουν ήδη οριστικοποιηθεί οι σχετικές εγγραφές και δεν καλύπτονται από τη ρύθμιση ώστε να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση σε όλες τις περιοχές ελληνικής επικρατείας (βλέπετε σχετική ανακοίνωση).

β) Το χορήγημα από τον ειδικό λογαριασμό ΟΑΕΔ του ν. 3996/11. Ψηφίστηκε στη Βουλή η σχετική διάταξη και μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ θα εκδοθεί σχετική ΚΥΑ που θα καθορίζει τους δικαιούχους και τη διαδικασία χορήγησής του.

γ) Η παράταση έως 30.4.2021 της ολοκλήρωσης της διαδικασίας του ν. 4611/2019 (120 δόσεις- βλέπετε σχετική ανακοίνωση)

δ) Η αναστολή έναρξης καταβολής των πέντε δόσεων για τα χρεωστικά υπόλοιπα του ν. 4387/2016 , μετά την εκκαθάριση έτους 2019, από 30.11.2020 σε 31.3.2021.

ε) Η υπαγωγή των δικηγόρων στους πληττόμενους ΚΑΔ για την υποχρεωτική μείωση του μισθώματος επαγγελματικής στέγης κατά 40% για το μήνα Νοέμβριο.

στ) Η ένταξη των δικηγόρων για πρώτη φορά στο καθεστώς της επιστρεπτέας προκαταβολής (4ος κύκλος) αποτελεί ικανοποίηση πάγιου αιτήματος του κλάδου, στα πλαίσια της οικονομικής του ενίσχυσης λόγω των ευρύτερων συνεπειών της πανδημίας και παρά τη λειτουργία των δικαστηρίων κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020.

Σύμφωνα με δήλωση του αρμοδίου υπουργού, θα ακολουθήσει και 5ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής για το μήνα Νοέμβριο, η καταβολή της οποίας θα γίνει εντός του Δεκεμβρίου 2020, όπου εκτιμάται ότι ο αριθμός των δικαιούχων δικηγόρων θα είναι μεγαλύτερος, ενόψει της περιορισμένης λειτουργίας των δικαστηρίων από 7.11.2020.

3. ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Ενόψει της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης και για το μήνα Δεκέμβριο, το δικηγορικό σώμα θα εντείνει τις προσπάθειές του για την οικονομική ενίσχυση των συναδέλφων που πλήττονται από την πανδημία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και θα διεκδικήσει ιδίως

: - τη μείωση άλλως αναστολή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων, - την αναστολή των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φορολογία εισοδήματος),

- την ένταξη δικηγόρων και ασκουμένων σε καθεστώς οικονομικής ενίσχυσης ίδιο με αυτό που θα χορηγηθεί στους λοιπούς πληττόμενους κλάδους,

- την επίλυση του ζητήματος των αποζημιώσεων από παροχή υπηρεσιών νομικής βοήθειας με την προκαταβολή του μεγαλύτερου τμήματος αυτής προ πάσης εκκαθαρίσεως,

- τη νομοθετική επίλυση της εκκρεμότητας θεσμικών και οικονομικών ζητημάτων εμμίσθων δικηγόρων στο επικείμενο προς κατάθεση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια ανηλίκων.

- την αναβολή της έναρξης λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής απεικόνισης τιμολογίων της ΑΑΔΕ (my data)

- τη μείωση μισθώματος επαγγελματικής στέγης και για το μήνα Δεκέμβριο,

- τη μείωση μισθώματος φοιτητικής στέγης τέκνων δικηγόρων

, - την άμεση εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΦΚΑ σε είδος και χρήμα,

- την άμεση εκκαθάριση πιστωτικών υπολοίπων από τον ΕΦΚΑ για γραμμάτια προείσπραξης έτους 2020.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση στο dsa.gr

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

H διατάραξη της κυριότητας

ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΤΣΕΛΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

send