logo-print

Κληρονομείται μια Μίσθωση;

Τύχη της μίσθωσης σε περίπτωση θανάτου Εκμισθωτή ή Μισθωτή

Με αφορμή την ορθή Νομικά Απόφαση 18/2020 του Ειρηνοδικείου Ιλίου, έρχονται στο προσκήνιο ενδιαφέροντα νομικά ζητήματα που αφορούν στην "κληρονομική διαδοχή" σε μια Μίσθωση. 

Σε περίπτωση θανάτου του "εκμισθωτή", η μίσθωση κληρονομείται και συνεχίζεται από τους κληρονόμους του. Δεν "λύεται" δηλαδή. Η μισθωτική σχέση, όπως κάθε μισθωτική σχέση, είναι κληρονομητή και συνεπώς σε περίπτωση θανάτου του εκμισθωτή στη μισθωτική σχέση υπεισέρχονται οι κληρονόμοι του, από διαθήκη ή εξ αδιαθέτου μόλις αποδεχθούν την κληρονομιά χωρίς να απαιτείται και προηγούμενη μεταγραφή της περί αποδοχής της δήλωσης, καθόσον πρόκειται για κτήση ενοχικής σχέσης και όχι κυριότητας.

Αν οι κληρονόμοι της μισθωτικής σχέσης είναι πολλοί δημιουργείται μεταξύ τους κοινωνία δικαιώματος κατά το λόγο της κληρονομικής μερίδας καθενός, επί της οποίας ισχύουν οι περί κοινωνίας διατάξεις. Τα ανωτέρω ισχύουν και επί των εμπορικών μισθώσεων, στις οποίες ομοίως ο θάνατος του μισθωτού δεν λύει τη μίσθωση, αλλά αυτή συνεχίζεται με τους κληρονόμους του, αδιαφόρως εάν αυτοί είναι εκ διαθήκης ή εξ αδιαθέτου, είναι δε τούτο εύλογο διότι προκειμένου περί επαγγελματικής στέγης όπου είναι φυσικό να ασκείται επιχείρηση, της οποίας ουσιώδες στοιχείο είναι η στέγη, δεν μπορεί μετά λόγου να υποστηριχθεί ότι η προστασία των κληρονόμων κείται εκτός της προνοίας του νομοθέτη (βλ. ΑΠ 89/2007, ΑΠ 257/1986, ΕΘ 1516/1989 ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ)

Ο κληρονόμος του εκμισθωτή μπορεί λόγω της άνω ιδιότητας του να ασκήσει την αγωγή απόδοσης του μισθίου, χωρίς την ανάγκη αναφοράς στο δικόγραφο της ότι εχώρησε μεταγραφή της δήλωσης αποδοχής της κληρονομιάς, απλά αρκεί η αναφορά ότι υπεισήλθε στην επίδικη έννομη σχέση ως κληρονόμος του εκμισθωτή. Δηλαδή, πρέπει να περιέχει τον τρόπο με τον οποίο θεμελιώνει ο ενάγων την ιδιότητα του εκμισθωτή και εάν την αγωγή αυτή ασκεί ο κληρονόμος του αρχικού εκμισθωτή απαιτείται για την ενεργητική του νομιμοποίηση η αναφορά σ` αυτήν (αγωγή) ότι αυτός αποδέχθηκε την κληρονομία του αποβιώσαντος εκμισθωτή, χωρίς να απαιτείται και η αναφορά ότι μετέγραφε την αποδοχή της κληρονομίας

Σε περίπτωση θανάτου του "μισθωτή", τα πράγματα δεν διαφέρουν. Η μίσθωση κληρονομείται από τους κληρονόμους του θανόντος - ως προς δε την καταβολή του μισθώματος αυτοί οφείλονται διαιρετώς κατά το λόγο της κληρονομικής τους μερίδας.

Όμως, κατά το άρθρο 612 ΑΚ, όταν αποβιώσει ο μισθωτής, οι κληρονόμοι του έχουν δικαίωμα να καταγγείλουν τη μίσθωση. Η καταγγελία γίνεται τουλάχιστον πριν από τρεις μήνες και ισχύει για το τέλος του ημερολογιακού μηνός. Στην περίπτωση, όπου το μίσθιο χρησίμευε, όσο ζούσε ο μισθωτής, ως οικογενειακή στέγη με την έννοια του άρθρου 1393 και ζει κατά το χρόνο του θανάτου του ο σύζυγός του, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις από τη μίσθωση περιέρχονται αποκλειστικά σ` αυτόν, ο οποίος δικαιούται όμως, τηρώντας την προθεσμία της προηγούμενης παραγράφου, να καταγγείλει οποτεδήποτε τη μίσθωση.

Δρ. Ευάγγελος Μαργαρίτης

Ο Δρ. Ευάγγελος Μαργαρίτης είναι Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω. Υπηρετεί στη Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών Εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών Εταιρεία Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Ακινήτων. Διατέλεσε Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Αστικού Δικαίου στη Νομική...

Αγωγή περί κλήρου
Πολιτική Δικονομία ΙΙΙ - Β έκδοση

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ