logo-print

Πρόσφατες εξελίξεις στο δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας

Μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας

18/12/2020

18/12/2020

Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας

Μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας δημοσίευσε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ).

Η μελέτη, την οποία έχει συντάξει ο δικηγόρος και διδάκτωρ δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας Γιάννος Παραμυθιώτης, αποτελεί μία εκτενή παρουσίαση των εξελίξεων που σημειώθηκαν τα τελευταία πέντε έτη στο ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας.

Στο επίκεντρο της μελέτης τίθεται η Οδηγία 790/2019, η οποία έχει ως βασικό στόχο τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την πνευματική ιδιοκτησία έτσι ώστε αυτή να ευθυγραμμιστεί με τις τεχνολογικές εξελίξεις και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, είτε αυτά λειτουργούν ήδη στην αγορά είτε αναδύονται και προβλέπεται να αναπτυχθούν περαιτέρω στο εγγύς μέλλον.

Στη μελέτη παρουσιάζονται οι νέες διατάξεις και επιχειρείται η δογματική ένταξή τους στο προϋπάρχον σύστημα πνευματικής ιδιοκτησίας, η ανάλυση και ερμηνεία τους, η ανάδειξη της πρακτικής τους σημασίας με τη χρήση παραδειγμάτων και η εκτίμηση της επίδρασης που θα έχουν στις επιχειρήσεις.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, στη μελέτη γίνεται συνοπτική παρουσίαση των σημαντικότερων πρόσφατων αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένσης στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η επισκόπηση της νομολογίας του ΔικΕΕ κρίνεται σκόπιμη καθόσον το Δικαστήριο με τις αποφάσεις διαμορφώνει διαρκώς το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας και δίνει απαντήσεις σε κρίσιμα ερμηνευτικά ερωτήματα που επηρεάζουν άμεσα την αγορά προστατευόμενου περιεχομένου.

Περαιτέρω, λόγω της μεγάλης πρακτικής του σημασίας και του εύρους των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων, στη μελέτη αναλύεται το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στη λήψη αδειών δημόσιας εκτέλεσης ηχογραφημένης μουσικής.

Μνεία γίνεται επίσης στις διοικητικές διαδικασίες προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας που θεσπίστηκαν πρόσφατα.

Η μελέτη ολοκληρώνεται με μία σύνοψη των σημαντικότερων σημείων της και τις τελικές θέσεις του συντάκτη της.

Δείτε τη μελέτη στο imegsevee.gr

Πολυκώδικας, 15η έκδ., 2023
Πολιτική Δικονομία Ε έκδοση