logo-print

e-Justice: Παράταση μέχρι νεωτέρας για την υποχρεωτική ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων στη Διοικητική Δικαιοσύνη

Το μέτρο ήταν προγραματισμένο για 1/1/2021 - Η εφαρμογή θα γίνεται "σταδιακά και κατά τον χρόνο που παρέχεται η αναγκαία τεχνική υποδομή και έχει ολοκληρωθεί η σχετική εκπαίδευση του προσωπικού"

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Την αναβολή της εφαρμογής του μέτρου της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής κατάθεσης των δικογράφων ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων και του Συμβουλίου της Επικρατείας προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Διαβάστε επίσης: Νέες διατάξεις για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης - Παράταση έως 31.3 στις ένορκες βεβαιώσεις ενώπιον δικηγόρου

Υπενθυμίζεται ότι με τα άρθρα 75 έως 77 του Νόμου 4635/2019 (ο οποίος είχε ψηφιστεί τον Οκτώβριο του 2019 με ορίζοντα ισχύος την 1η Ιανουαρίου 2021) προβλεπόταν, μεταξύ άλλων, η υποχρεωτική ηλεκτρονική κατάθεση και επίδοση δικογράφων και λοιπών εγγράφων στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ψηφιακός διοικητικός φάκελος), καθώς και στα τακτικά διοικητικά δικαστήρα, κατά τη διαδικασία του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ψηφιακή δικογραφία).

Με τη διάταξη του άρθρου 133 του πολυνομοσχεδίου προβλέπεται ότι:

Η εφαρμογή των άρθρων 75 έως και 77 του ν. 4635/2019 (Α'167) καθ' ο μέρος προϋποθέτει την κατάλληλη τεχνική υποδομή του ΟΣΔΔΥ ΔΔ και την εκπαίδευση δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων (ΤΔΔ), γίνεται σταδιακά και κατά τον χρόνο που παρέχεται η αναγκαία τεχνική υποδομή και έχει ολοκληρωθεί η σχετική εκπαίδευση του προσωπικού.

Η ύπαρξη κάθε φορά της αναγκαίας υποδομής και η κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού του ΣτΕ διαπιστώνονται με πράξη του Υπουργού Δικαιοσύνης, κατόπιν πρότασης του Προέδρου του ΣτΕ που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα και στον πίνακα ανακοινώσεων του ΣτΕ, με την οποία ορίζεται η ημερομηνία για την πλήρη εφαρμογή των άρθρων 75 έως 77 του ν. 4635/2019 είτε στο σύνολό τους είτε και ως προς ορισμένη διαδικασία, όπως, είναι ιδίως η κατάθεση σε ψηφιακή μορφή με τη χρήση προηγμένης ηλεκτρονικής υπογραφής των κυρίων δικογράφων, των παρεπομένων δικογράφων, η κατάθεση σε ψηφιακή μορφή των στοιχείων του φακέλου από τη Διοίκηση και των στοιχείων που προσκομίζουν οι λοιποί διάδικοι, οι επιδόσεις πράξεων και αποφάσεων, η χορήγηση αντιγράφων σε ψηφιακή μορφή, οι κοινοποιήσεις με τη χρήση ΤΠΕ, η ηλεκτρονική διακίνηση και διεκπεραίωση των σχεδίων διαταγμάτων που αποστέλλονται προς επεξεργασία και κάθε άλλη διαδικασία που εφαρμόζεται από τα ανωτέρω δικαστήρια ή τις γραμματείες τους.

Για τη Γενική Επιτροπεία των ΤΔΔ και τα ΤΔΔ εκδίδεται αντίστοιχη πράξη του Υπουργού Δικαιοσύνης μετά από πρόταση του Γενικού Επιτρόπου της Επικρατείας των ΤΔΔ, που μπορεί να αφορά το σύνολο των ΤΔΔ ή συγκεκριμένο διοικητικό δικαστήριο. 

Διαβάστε επίσης: Η απονομή δικαιοσύνης στην Ελλάδα: Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον αριθμό δικηγόρων και δικαστών, χρόνους διεκπεραίωσης υποθέσεων, ανεξαρτησία δικαιοσύνης και ηλεκτρονική δικαιοσύνη

Η έναρξη της εκτέλεσης κατά τον ΚΠολΔ
Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ