logo-print

Αγωγή αποζημίωσης σε περίπτωση παράνομης ανάκλησης διορισμού με βάση τα άρθρα 105 και 106 του Εισ.Ν.Α.Κ.

23/02/2021

23/02/2021

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Αγωγή αποζημίωσης των άρθρων 105 και 106 του Εισ.Ν.Α.Κ. σε περίπτωση παράνομης ανάκλησης διορισμού

ΔΠΑ 7754/2020, 17ο Τμήμα

Στην ένδικη περίπτωση, ο διορισμός της ενάγουσας έγινε κατά πεπλανημένη κρίση της Διοίκησης που προκλήθηκε υπαιτίως από την ίδια, καθώς κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς της για την κατάληψη της επίμαχης θέσης κατέθεσε πτυχίο με βαθμό ανώτερο από αυτόν που πράγματι κατείχε.

Το εναγόμενο Νοσοκομείο όμως, όφειλε, πριν την ανάκληση του διορισμού της, να ερευνήσει αν αυτή θα παρέμενε διοριστέα στην επίμαχη προκηρυχθείσα θέση και επί τη βάσει του νομίμως ληφθέντος πτυχίου της.

Κατ’ εσφαλμένη, λοιπόν, ερμηνεία των οικείων διατάξεων, προέβη στην ανάκληση του διορισμού της ενάγουσας, χωρίς να διενεργήσει τέτοια έρευνα, λαμβάνοντας υπόψη μόνο το στοιχείο του δόλου.

Εξάλλου, η φύση της πλημμελούς αιτιολογίας, ως τυπικής, δεν είναι ικανή να διασπάσει τον αιτιώδη σύνδεσμο μεταξύ της παράνομης ανακλητικής πράξης και της επελθούσας από αυτή ζημίας και συνεπώς, ενόψει του γεγονότος ότι με την εν λόγω πράξη ανατράπηκε η υπάρχουσα ευνοϊκή για την ενάγουσα κατάσταση (υπηρεσία της στο νοσοκομείο), και δεδομένου ότι η παράνομη αυτή πράξη, δεν αντικαταστάθηκε από τη Διοίκηση, κατά το επίδικο χρονικό διάστημα, με νόμιμη πράξη, το Δικαστήριο κρίνει ότι συντρέχουν, εν προκειμένω, οι κατ’ άρθρο 105 και 106 του Εισ.Ν.Α.Κ. προϋποθέσεις.

Πηγή: adjustice.gr
Δασικό Δίκαιο & Εθνικό Κτηματολόγιο Β έκδοση

ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΥ Δ.

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο