logo-print

Αγωγή αποζημίωσης κατά Δημοσίου για αιφνίδια κατάληψη οδών λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων και εξακολούθηση πέραν του ευλόγου χρόνου

11/04/2022

12/04/2022

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

ΔΠ Θεσσαλονίκης (Τριμ.) Αριθμός Απόφασης: 5010/2020

Θέμα: Αγωγή αποζημίωσης κατά Ελ. Δημοσίου για την αιφνίδια κατάληψη των οδών λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων και την εξακολούθηση αυτής πέραν του ευλόγου χρόνου.

Αγωγή αποζημίωσης εταιρείας με αντικείμενο εργασιών την εκτέλεση συγκοινωνιακού έργου (ΚΤΕΛ Α.Ε.) κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την κατάληψη των οδών λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων.

Δεν στοιχειοθετείται αστική ευθύνη του Δημοσίου, κατ’ άρθρο 105 ΕισΝΑΚ, για τον αποκλεισμό της κυκλοφορίας των οχημάτων, εν όψει της συνδρομής λόγων ανωτέρας βίας (αιφνίδια κατάληψη των οδών, μαζικότητα των συναθροίσεων, ταυτόχρονη διεξαγωγή τους).

Στοιχειοθετείται όμως αστική ευθύνη του Δημοσίου, για την εξακολούθηση κατάληψης του οδοστρώματος για χρονικό διάστημα πέραν του μηνός (40 ημέρες).

Η ενάγουσα αιτείται χρηματική ικανοποίηση, κατ’ άρθρο 932 Α.Κ., για την ηθική βλάβη που υπέστη λόγω μείωσης της επαγγελματικής της πίστης και προσβολής της φήμης της.

Αβάσιμη αξίωση, δεδομένου ότι αυτή εκτελούσε το συγκοινωνιακό της έργο από εναλλακτικές διαδρομές, το δε συναλλακτικό κοινό γνώριζε ότι τυχόν ταλαιπωρία του δεν οφειλόταν σε δικό της πταίσμα.

Η ευθύνη του εκχωρητή απαίτησης κατά τα άρθρα 467-468 ΑΚ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

send