logo-print

Νέα απόφαση για την ερμηνεία του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου (ΑΠ 905/2020)

Ο κατηγορούμενος δεν έχει το βάρος απόδειξης της ανυπαρξίας παραβατικής συμπεριφοράς

05/03/2021

22/03/2021

Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενδιαφέρουσα απόφαση του Αρείου Πάγου αναφορικά με το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου έκρινε πως ο κατηγορούμενος δεν φέρει το βάρος απόδειξης της ανυπαρξίας παραβατικής συμπεριφοράς του, κατά το παρελθόν.

Έκρινε δε πως η ύπαρξη λευκού ποινικού μητρώου κατ’ αρχήν αποδεικνύει τη σύννομη ζωή του κατηγορουμένου, ενώ γενικές και αόριστες αναφορές περί σεβασμού των εννόμων αγαθών δεν δικαιολογούν την απόρριψη του ισχυρισμού.

Ειδικότερα, η εν λόγω απόφαση έκρινε πως η αναιρεσιβαλλόμενη εφετειακή απόφαση δεν διελάμβανε την απαιτούμενη ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, ως προς την απόρριψη του προβαλλόμενου από την κατηγορουμένη ισχυρισμού της συνδρομής του υπό στ. α’ ελαφρυντικού της διάταξης του άρθρου 84 παρ. 2 ΠΚ.

Υπενθυμίζεται ότι με την προαναφερόμενη διάταξη, όπως αυτή ισχύει από την 1η/7/2019 με την θέση σε ισχύ του νέου ΠΚ, διευρύνεται η δυνατότητα αναγνώρισης της συνδρομής της υπό κρίση ελαφρυντικής περίστασης, καθόσον πλέον υιοθετείται το δεκτικό βεβαίωσης κριτήριο του «σύννομου» βίου έναντι του απροσδιόριστου κριτηρίου του «έντιμου» βίου.

Το λευκό ποινικό μητρώο, κατά το σκεπτικό του ανωτάτου Δικαστηρίου, κατ’ αρχήν αποδεικνύει τη σύννομη ζωή του κατηγορουμένου, κάθε δε περί του αντιθέτου κρίση πρέπει να διαλαμβάνει συγκεκριμένες και ορισμένες θετικές παραδοχές για την ύπαρξη συγκεκριμένης παραβατικής συμπεριφοράς, η οποία, μάλιστα, δεν προκύπτει από το ποινικό μητρώο, λαμβάνοντας ταυτοχρόνως υπόψη ότι, κατ’ άρθρο 178 παρ. 2 ΚΠΔ, ο κατηγορούμενος δεν υποχρεούται να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία για τα πραγματικά περιστατικά που επικαλείται υπέρ του.

Απόσπασμα της απόφασης

Στην προκείμενη περίπτωση, το Δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό περί αναγνώρισης της συνδρομής στο πρόσωπο της κατηγορουμένης Ε. Μ. του ελαφρυντικού του άρθρου 84 παρ.2 α'ΠΚ με την εξής αιτιολογία: " ...δεν αποδείχθηκε ότι η κατηγορούμενη έζησε μέχρι τη διάπραξη της ως άνω αξιόποινης πράξης, σύμφωνα με τις επιταγές της έννομης τάξης σεβόμενη τα έννομα αγαθά, καθόσον δεν αρκεί για την αναγνώριση της συνδρομής της ελαφρυντικής περίστασης του πρότερου σύννομου βίου του άρθρου 84 παρ. 2 α' ΠΚ, το λευκό της ποινικό μητρώο ή η απουσία άλλης επίμεμπτης δραστηριότητας της.

Τούτο δε διότι ο "σύννομος" βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο, αλλά με τον πραγματικό σεβασμό των έννομων αγαθών στην καθημερινή ζωή. Επομένως, δεν συντρέχει τέτοια ελαφρυντική περίσταση στο πρόσωπο της και ο σχετικός ισχυρισμός που πρόβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης πρέπει να απορριφθεί."

Με αυτά που δέχθηκε το Δικαστήριο, δεν διέλαβε στην απόφασή του την απαιτούμενη ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία για την απόρριψη του ως άνω ισχυρισμού. Ειδικότερα, εφόσον δέχεται την ύπαρξη λευκού ποινικού μητρώου, γεγονός που κατ' αρχήν αποδεικνύει σύννομη ζωή της κατηγορουμένης, απορρίπτει τον προαναφερόμενο ισχυρισμό, χωρίς να διαλαμβάνει καμία θετική παραδοχή για τη ύπαρξη συγκεκριμένης παραβατικής συμπεριφοράς που να καθιστά μη σύννομη τη ζωή της, και μολονότι, κατά το άρθρο 178 παρ.2 ΚΠΔ, στα πλαίσια της ποινικής δίκης ο κατηγορούμενος δεν έχει το βάρος απόδειξης της ανυπαρξίας παραβατικής συμπεριφοράς μη προκύπτουσας μάλιστα από το ποινικό μητρώο. Δεν αρκούν βεβαίως όσα αορίστως και εντελώς γενικά αναφέρονται στην απόφαση περί σεβασμού των έννομων αγαθών στην καθημερινή ζωή. Συνεπώς, είναι βάσιμος ο εκ του άρθρου 510 παρ. 1 Δ' ΚΠΔ σχετικός λόγος αναίρεσης.

Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση στο areiospagos.gr

Αθέτηση ρήτρας παρεκτάσεως αποκλειστικής διεθνούς δικαιοδοσίας και αποζημιωτική ευθύνη - Σειρά Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 8

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

Η αστική ιατρική ευθύνη στο πεδίο της ανθρώπινης αναπαραγωγής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 8 -

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΥΤΡΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΒΙΟΗΘΙΚΗ - ΒΙΟΔΙΚΑΙΟ - ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send