logo-print

Διαχείριση Σύγκρουσης και Υγεία

Πώς ο τρόπος που θα επιλέξουμε να διαχειριστούμε μια σύγκρουση επηρεάζει την υγεία μας

Αισθάνεσαι άρρωστη. Μια μόνιμη αδιαθεσία σε διακατέχει. Τα αποθέματα ενέργειας σου είναι στο ιστορικό χαμηλό. Δεν έχεις κέφι. Διάφορα μέρη του σώματος σου πονάν, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Αυτό που επιθυμείς είναι άμεση ανακούφιση, με μια ήπια θεραπεία, που θα λύσει αυτή την αόριστη αρρωστημένη διάθεση μια και καλή, μόνιμα.

Παράλληλα σε απασχολεί και το τελευταίο άρθρο που διάβασες αναφορικά με την διατροφή και τις πρωτεΐνες, καθότι ανακάλυψες ότι οι ζωικές τροφές δεν είναι η μοναδική πηγή λήψης πρωτεϊνών, αλλά υπάρχουν και άλλες (πχ όσπρια, μανιτάρια) περισσότερο φιλικές για τον οργανισμό σου.

Εντωμεταξύ η καθημερινότητα και οι εμπειρίες σου, ολοένα και επιβεβαιώνουν τις υποψίες σου για την «σύγχρονη» κλασική ιατρική, το κύριο μέλημα της οποίας είναι, πρωτίστως η εξυπηρέτηση του υγειονομικού συστήματος και η μέσω αυτού φροντίδα σου και δευτερεύοντος αυτό που βιώνεις εσύ σαν ξεχωριστός άνθρωπος.

Επιθυμείς να απαλλαχθείς από τις ανησυχίες , τα άγχη, τις φοβίες, τις ανασφάλειες που σε διακατέχουν και που σου προκαλούν , ξηροστομία, αρρυθμίες, εφίδρωση, πίεση, πονοκεφάλους, στομαχόπονο, διαταραχές στο έντερο, έλλειψη συγκέντρωσής, απότομη συμπεριφορά και ασταθή συναισθηματική κατάσταση.

Αυτά είναι πάνω κάτω μερικά από τα θέματα που σε απασχολούν αναφορικά με την υγεία σου , με αποτέλεσμα να είσαι σε μια συνεχή αναζήτηση για να βρεις την λύση. Και όπως ψάχνεις σε ενναλακιτκά κανάλια ιατρικής, έτσι ήρθε ο καιρός να εξερευνήσεις και τα ενναλακτικά κανάλια της επιστήμης που ασχολείται με την καθημερινότητα και τα δικαιώματα σου στην ζωή, που δεν είναι άλλα από αυτά που οδηγούν στην αποτελεσματική διαχείριση των συγκρούσεων που εμφανίζονται στα διάφορα πεδία της ζωής, όπως στο οικογενειακό, στο εργασιακό / επαγγελματικό, στο φιλικό και στο κοινωνικό.

Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι ανεπίλυτες συγκρούσεις, αυτές που επιλέγεις να «αντιμετωπίσεις» είτε μεταθέτοντας την επίλυση τους γι αργότερα, είτε αγνοώντας , είτε μη αναγνωρίζοντας , είναι υπεύθυνες για πολλά από τα ψυχοσωματικά συμπτώματα που βιώνεις και τα αυτοάνοσα. Βλέπεις κάθε φορά που βιώνεις μια συγκρουσιακή κατάσταση, σου πυροδοτούνται πολλά αρνητικά συναισθήματα τα οποία άλλες φορές εκφράζεις και άλλες όχι.

Όταν τα εκφράζεις, συνήθως το κάνεις αυθόρμητα αφήνοντας τα να εξωτερικευθούν όπως τα βιώνεις, χωρίς έλεγχο, με συνέπεια την πρόκληση αντίδρασης στο άλλος μέρος και την έναρξη ενός φαύλου που έχει δύο συνέπειες : η μία είναι η διάρρηξη της σχέσης με το άλλο μέρος και το τέλος της και η άλλη η έναρξη της αντιδικίας, του δρόμου που οδηγεί στης αίθουσες των δικαστηρίων. Οι συνέπειες της πρώτης περίπτωσης έχουν να κάνουν με την διαχείριση του συναισθηματικού και φυσικού κενού που δημιουργείται την επόμενη μέρα, καθότι πλέον το άτομο με το οποίο συσχετιζόσουν μέχρι τη στιγμή της σύγκρουσης δεν καταλαμβάνει πλέον χώρο στην ζωή σου.

Στην δεύτερη περίπτωση, αυτή της αντιδικίας, η σύγκρουση ξεφεύγει του ελέγχου σου και πλέον τρίτοι επιλαμβάνονται αυτής. Ο δικηγόρος σου, ο δικηγόρος της άλλης πλευράς και ο δικαστής, είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές. Σε αυτούς εκχωρείς την εξουσία για την διαχείριση του θέματος που σ απασχολεί, περιοριζόμενος σε ένα ρόλο κομπάρσου θα έλεγα, καθότι ο δικηγόρους σου έχει αναλάβει να διαμορφώσει την υπόθεση σου και να την παρουσιάσει με ένα συγκεκριμένο τρόπο, όπως το σύστημα επιτάσσει, στον δικαστή, ο οποίος και θα αποφασίσει για την λύση που θα δοθεί. Η όλη διαδικασία είναι χρονοβόρα, συνοδευόμενη από έντονο άγχος και αγωνία ή στην καλύτερη περίπτωση από μια εκκρεμότητα που παραμένει ανοιχτή μέχρι να κλείσει, και αν κλείσει.

Αυτό σημαίνει ότι γεμίζεις τον εαυτό σου με τοξίνες , διότι η σύγκρουση παραμένει ζωντανή μέσα σου μέχρι την στιγμή της απόφασης. Και αν η απόφαση είναι καλή γι εσένα, τότε ένα άλλο άγχος ξεκινά : θα κάνει ο αντίδικος έφεση και θα παραταθεί η αγωνία; Ενώ αν η απόφαση είναι κακή γι εσένα, θα προχωρήσεις σε έφεση; Και πως μια απόφαση που δίνει 51% δίκαιο στον άλλο και 49% δίκαιο σ εσένα, μπορεί να χαρακτηριστεί ότι λύνει το θέμα αποτελεσματικά; Τι γίνεται μ αυτό το 49%, πως ικανοποιείται; Ερωτήματα που ξεκινούν έναν νέο κύκλο αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων, δημιουργώντας το φαινόμενο της χιονόμπαλας, που όσο κυλάει στην πλαγιά, τόσο περισσότερο χιόνι μαζεύει, μέχρι να γίνει τεράστια, ανεξέλεγκτή και ως εκ τούτου μη διαχειρίσιμη.

Περνώντας τώρα στην περίπτωση που δεν εκφράζεις τα συναισθήματα σου και τα κρατάς μέσα σου, η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτά σε «τρώνε», προκαλώντας διάφορες αλυσιδωτές αντιδράσεις , που λαμβάνουν την μορφή ψυχοσωματικών συμπτωμάτων ή και λανθάνουσες, απότομες συμπεριφορές προς τρίτους, άσχετους με την σύγκρουση. Συνήθως σ αυτή την περίπτωση, αναλαμβάνουν δράση οι ψυχολόγοι, ψυχαναλυτές, ψυχίατροι, coahces κλπ , άλλοι επιστήμονες.

Τα καλά νέα είναι ότι όλα τα παραπάνω είναι η μισή αλήθεια, ή καλύτερα η μία διαδρομή που μπορείς να επιλέξεις. Η άλλη μισή αλήθεια ή διαδρομή, η όχι τόσο διαδεδομένη, είναι οι εναλλακτικοί τρόποι διαχείρισης της σύγκρουσης , με τους γνωστότερους να είναι η διαπραγμάτευση, η διαμεσολάβηση, η εκτίμηση της υπόθεσης, το facilitation

Διαπραγμάτευση

Είναι άτυπη εθελοντική διαδικασία στην οποία οι δύο πλευρές, συμφωνούν στα θέματα που τους απασχολούν και επικοινωνούν για να ερευνήσουν τις διάφορες εναλλακτικές διαδρομές που μπορεί να οδηγήσουν σε κοινά αποδεχτή λύση. Οι δύο πλευρές μπορεί να διαπραγματευτούν απευθείας ή μέσω δικηγόρων ή ειδικών διαπραγματευτών. Εδώ δεν υπάρχει κάποιο τρίτο πρόσωπο και οι ενδιαφερόμενοι συναλλάσσονται απευθείας και αποφασίζουν μόνοι τους για την έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Διαμεσολάβηση

Είναι η διαδικασία στην οποία ένας ουδέτερος τρίτος , ο οποίος καλείται διαμεσολαβητής, βοηθάει τα εμπλεκόμενα μέρη να συζητήσουν και μέσα από την επικοινωνία να λύσουν την διαφορά τους. Οι εμπλεκόμενοι έχουν την ευκαιρία να περιγράψουν τα διάφορα θέματα έτσι όπως εκείνοι τα αντιλαμβάνονται, να συζητήσουν τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα τους, τα συναισθήματα τους, τι κατανοούν από τα λεγόμενα και τις θέσεις του άλλου και μέσα από αυτή την διαδικασία να διερευνήσουν λύσεις οι οποίες θα ικανοποιούν στο μέτρο του δυνατού και τους δύο. Η διαδικασία της διαμεσολάβησης είναι εθελοντική , αφορά μόνο τους εμπλεκόμενους και επομένως ιδιωτική. Ο διαμεσολαβητής δεν έχει την δυνατότητα να αποφασίσει για τις δύο πλευρές , αλλά βοηθά τα μέρη να φτάσουν σε μια λύση και συμφωνία για την εφαρμογή της. Με την διαδικασία της διαμεσολάβησης , οι μόνοι που μπορούν να δώσου λύση είναι οι εμπλεκόμενοι. Στην διαμεσολάβηση προσφεύγουμε είτε όταν οι δεν έχουν ευδοκιμήσει οι διαπραγματεύσεις, είτε όταν δεν επιθυμούμε να περάσουμε από το στάδιο της διαπραγμάτευσης επειδή μπορεί να αισθανόμαστε ότι υπάρχει ανισορροπία δυνάμεων.

Εκτίμηση Υπόθεσης

Αφορά μια μη δεσμευτική διαδικασία, στην οποία οι αντίδικες πλευρές, προσφεύγουν σε έναν τρίτο, συνήθως δικηγόρο ή καθηγητή νομικής σχολής, στον οποίο παρουσιάζουν τα στοιχεία τους, την υπόθεση τους. Ο εκτιμητής επισημαίνει τα υπέρ και τα κατά της κάθε πλευράς, τα δυνατά και αδύνατα σημεία της, και διατυπώνει την εκτίμηση του για την έκβαση της υπόθεσης αν αυτή ακολουθήσει την δικαστική οδό ή αυτή της διαιτησίας. Η εκτίμηση μπορεί να αποτελέσει υλικό για τις δύο πλευρές, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί, προκειμένου να συμβιβαστούν ή να συναινέσουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση.

Facilitation

Στην διαδικασία αυτή ένας ειδικά εκπαιδευμένος τρίτος (ο οποίος μπορεί να είναι και εκτός νομικού κλάδου, πχ ειδικός στην επικοινωνία), βοηθά δύο ή και περισσότερους να συζητήσουν τα θέματα που τους απασχολούν. Ο facilitator μέσα από μια δομημένη διαδικασία διαλόγου-επικοινωνίας , βοηθά ώστε να αναλυθούν τα επίμαχα θέματα, να αναδειχθούν εναλλακτικές και να συμφωνηθούν τα βήματα που θα οδηγήσουν στην επίλυση . Δημιουργεί γέφυρες ώστε να διευκολυνθεί η επικοινωνία που θα οδηγήσει σε συναινετικές λύσεις. Ο ρόλος του προσομοιάζει με αυτόν του διαμεσολαβητή, αλλά διαφέρει ως προς το γεγονός ότι ο facilitator κινείται πιο ελεύθερα σε σχέση με τον Διαμεσολαβητή, ο οποίος δραστηριοποιείται σε περισσότερο δομημένο περιβάλλον.

Γνωρίζοντας πλέον και τους άλλους τρόπους επίλυσης διαφορών / διαχείρισης συγκρούσεων, μπορείς να διαλέξεις αυτόν που σου ταιριάζει , κάνοντας στον εαυτό σου το καλύτερο δώρο : το δικαίωμα της επιλογής και της αυτοδιαχείρισης των θεμάτων που σ απασχολούν, σε περιβάλλον εχεμύθειας και εμπιστοσύνης, όπου το ρητό τα εν οίκω μη εν δήμω, αποτελεί έναν από τους θεμέλιους λίθους. Όποιον τρόπο και να διαλέξεις, το σίγουρο είναι ότι ο έλεγχος του θέματος που σ’ απασχολεί είναι δικός σου και εσύ καθορίζεις, πως και πότε θα λυθεί και με ποιον τρόπο.

Π.Κοκκινίδης

Κιν 6974380953

Kokkinidis@skplaw.gr

www.skplaw.gr

Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο - 3η έκδοση
Το δίκαιο ακινήτων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου-Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 1

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ