logo-print

Προστασία των καταναλωτών: Πώς ενισχύεται το νομικό πλαίσιο της ΕΕ (infographic)

Η ΕΕ σκοπεύει να ενισχύσει τους κανόνες προστασίας των καταναλωτών, προσαρμόζοντάς τους σε νέες προκλήσεις, όπως είναι η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση

14/05/2021

14/05/2021

Ατομική δικονομική προστασία του καταναλωτή στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο, 2025
Ατομική δικονομική προστασία του καταναλωτή στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο, 2025

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Μάθετε πώς η ΕΕ σκοπεύει να ενισχύσει τους κανόνες προστασίας των καταναλωτών, προσαρμόζοντάς τους σε νέες προκλήσεις, όπως είναι η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Με την ψηφιοποίηση και παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, η ΕΕ αναζητά νέους τρόπους προστασίας των καταναλωτών της. Κατά την ολομέλεια του Μαΐου, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης(link is external).

Η έκθεση εστιάζει στην άρση των εμποδίων στη λειτουργία της ψηφιακής ενιαίας αγοράς και στη βελτίωση της χρήσης της τεχνητής νομημοσύνης για τους καταναλωτές.

Νέο θεματολόγιο για τους καταναλωτές

Το Κοινοβούλιο επεξεργάζεται επίσης τη νέα στρατηγική για τους καταναλωτές(link is external) για την περίοδο 2020-2025, εστιάζοντας σε πέντε βασικούς τομείς: πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, αποτελεσματική επιβολή των δικαιωμάτων των καταναλωτών, ιδιαίτερες ανάγκες ορισμένων ομάδων καταναλωτών και διεθνής συνεργασία.

Ενθαρρύνοντας τη βιώσιμη κατανάλωση

Η βιώσιμη κατανάλωση και η κυκλική οικονομία(link is external) παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας για το 2050(link is external), που αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της ΕΕ.

Τον Νοέμβριο του 2020, οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν μια έκθεση σχετικά με τη μετάβαση προς μια πιο βιώσιμη ενιαία αγορά(link is external) που καλεί την Επιτροπή να θεσπίσει "δικαίωμα επισκευής"(link is external) για τους καταναλωτές, με σκοπό να καταστούν οι επισκευές συστηματικές, οικονομικά αποδοτικές και ελκυστικές. Τα μέλη του Κοινοβουλίου ζήτησαν επίσης την επισήμανση της διάρκειας ζωής των προϊόντων και τη λήψη μέτρων για την ενθάρρυνση μιας νοοτροπίας επισκευής και επαναχρησιμοποίησης αγαθών.

Ζήτησαν επίσης τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της προγραμματισμένης απαξίωσης(link is external) και επανέλαβαν το αίτημά τους για τη θέσπιση ενός κοινού συστήματος φόρτισης(link is external).

Η Επιτροπή επεξεργάζει κανόνες σχετικά με το δικαίωμα επισκευής ηλεκτρονικών συσκευών και το περιβαλλοντικό αποτύπωπα προϊόντων ώστε οι καταναλώτες να μπορούν εύκολα να συγκρίνουν προϊόντα τη στιγμή της αγοράς.

Η αναθεώρηση της οδηγίας σχετικά με την πώληση αγαθών(link is external), που προβλέπεται να γίνει το 2022, θα εξετάσει τη δυνατότητα επέκτασης της διετούς περιόδου νόμιμης εγγύησης για νέα και μεταχειρισμένα προϊόντα.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, η Επιτροπή δρομολόγησε την πρωτοβουλία πολιτικής για βιώσιμα προϊόντα(link is external), στα πλαίσια του νέου Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία(link is external), με σκοπό να καταστούν τα προϊόντα κατάλληλα για μια κλιματικά ουδέτερη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και κυκλική οικονομία. Θα απευθύνει επίσης την ύπαρξη βλαβερών χημικών ουσιών σε προϊοόντα όπως είναι οι ηλεκτρονικές συσκευές και ο εξοπλισμός ΤΠΕ, τα υφάσματα και τα έπιπλα.

Ψηφιακός μετασχηματισμός με ασφάλεια για τους καταναλωτές

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός(link is external) επιφέρει δραστικές αλλαγές στις ζωές μας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου κατανάλωσής μας. Τον Δεκέμβριο του 2020, η Επιτροπή πρότεινε τη νέα Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες(link is external) - ένα σύνολο κανόνων που στοχεύουν στη βελτίωση της προστασίας των καταναλωτών από επιβλαβή ή παράνομα προϊόντα και υπηρεσίες στο διαδίκτυο.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν να διασφαλιστεί η προστασία των καταναλωτών εντός και εκτός διαδικτύου(link is external). Καλούν επίσης τις διαδικτυακές πλατφόρμες να ενισχύσουν τις προσπάθειες καταπολέμησης πώλησης πλαστών ή μη ασφαλών προϊόντων.

Οι ευρωβουλευτές πρότειναν επίσης τη θέσπιση κανόνων για την προστασία των χρηστών από επιβλαβές και παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο(link is external) και την προάσπιση της ελευθερίας του λόγου. Θέλουν ακόμα να δώσουν περισσότερο έλεγχο στους χρήστες όσον αφορά τις διαφημίσεις στο διαδίκτυο.

Η ΕΕ ετοιμάζει κανόνες για την καλύτερη διαχείριση των ευκαιριών και απειλών(link is external) που συνδέονται με τη τεχνητή νοημοσύνη. Το Κοινοβούλιο έχει συστήσει ειδική επιτροπή και τόνιζει την ανάγκη υιοθέτησης μιας ανθρωποκεντρικής νομοθεσίας. Το ΕΚ έχει προτείνει την εφαρμογή καθεστώτος αστικής ευθύνης για ζημίες και βλάβες που προκαλούν συστήματα ΤΝ.

Ενίσχυση της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των καταναλωτών

Αν και η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των καταναλωτών αποτελεί ευθύνη των κρατών μελών, η ΕΕ έχει συντονιστικό και υποστηρικτικό ρόλο. Μεταξύ των κανόνων που έχει θεσπίσει συγκαταλέγεται η οδηγία για την καλύτερη εφαρμογή και τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τους καταναλωτές(link is external) και οι κανόνες περί συλλογικής έννομης προστασίας(link is external).

Καλύπτοντας τις ειδικές ανάγκες των καταναλωτών

Απαιτούνται ειδικές εγγυήσεις για τις ευάλωτες ομάδες καταναλωτών, όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες(link is external), καθώς και τα άτομα με οικονομικές δυσκολίες ή οι καταναλωτές με περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Στο νέο θεματολόγιο για τους καταναλωτές, η Επιτροπή σχεδιάζει να εστιάσει σε προβλήματα που σχετίζονται με την προσβασιμότητα στο διαδίκτυο, τους οικονομικά ευάλωτους καταναλωτές και τα προϊόντα που προορίζονται για παιδιά.

Τα σχέδια της Επιτροπής προβλέπουν την παροχή περισσότερων συμβουλών στους καταναλωτές που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και την παροχή χρηματοδότησης για την βελτίωση της προσβασιμότητας και της ποιότητας υπηρεσιών παροχής συμβουλών σε άτομα που διανύουν οικονομικές δυσκολίες.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης αυστηρότερους κανόνες για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων(link is external) με στόχο την καλύτερη προστασία παιδιών και ανηλίκων από επιβλαβές περιεχόμενο.

Εξασφαλίζοντας την ασφάλεια προϊόντων που πωλούνται στην ΕΕ

Οι πολίτες συχνά αγοράζουν προϊόντα που παρασκευάζονται εκτός της ΕΕ. Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι αγορές προϊόντων από πωλητές με έδρα εκτός της ΕΕ έχει αυξηθεί από 17% το 2014 σε 27% το 2019(link is external) και το νέο θεματολόγιο για τους καταναλωτές τονίζει την ανάκη ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας για τη διασφάλιση της προστασίας των καταναλωτών. Το 2021 η Επιτροπή αναμένεται να επεξεργαστεί σχέδιο δράσης σε συνεργασία με την Κίνα, η οποία συνιστά τον μεγαλύτερο προμηθευτή αγαθών της ΕΕ το 2020(link is external). Στόχος της είναι η ενίσχυση της ασφάλειας των προϊόντων που πωλούνται στο διαδίκτυο.

Τον Νοέμβριο του 2020, το Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα(link is external) για την ενίσχυση της ασφάλειας των προϊόντων που πωλούνται στην ΕΕ, ανεξάρτητα από το αν κατασκευάζονται εντός ή εκτός ΕΕ και αν πωλούνται εντός ή εκτός διαδικτύου.

Επόμενα βήματα

 Η επιτροπή του Κοινοβουλίου για την Εσωτερική Αγορά και την Προστασία των Καταναλωτών επεξεργάζεται πρόταση της Επιτροπής σχετικά με το νέο θεματολόγιο για τους καταναλωτές(link is external). Η ψηφοφορία στην ολομέλεια αναμένεται να διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο.

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως ΙΙΙ/α Β έκδοση
Το μέτρο απόδειξης στην πιθανολόγηση ΕΠολΔ 30
send