logo-print

Το νέο οικογενειακό δίκαιο: Δημοσιεύθηκε ο Ν. 4800/2021 - Συγκριτικός πίνακας διατάξεων

Συγκριτικός Πίνακας Παλαιών και Νέων Ρυθμίσεων του Αστικού Κώδικα για το οικογενειακό δίκαιο

22/05/2021

08/06/2021

Πολιτική Δικονομία ΙΙΙ - Β έκδοση

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR

Δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Νόμος 4800/2021 «Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων, άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου και λοιπές επείγουσες διατάξεις» (Α’ 81).

Σύμφωνα με το άρθρο 1, ο Νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του βέλτιστου συμφέροντος του τέκνου δια της ενεργού παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι αυτού.

Με τον εν λόγω νόμο αντικαθίστανται -για πρώτη φορά από το 1983- οι σχετικές διατάξεις 13 άρθρων του Αστικού Κώδικα.

Οι νέες ρυθμίσεις, οι οποίες εφαρμόζονται και στις εκκρεμείς υποθέσεις επί των οποίων δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση, περιέχουν σημαντικές αλλά και αμφιλεγόμενες καινοτομίες, οι οποίες θα αξιολογηθούν ως προς την αποτελεσματικότητά τους από την εφαρμογή τους στην πράξη.

Επιπλέον, ορίζεται η διαδικασία επιλογής διαμεσολαβητών από ειδικό μητρώο οικογενειακών διαμεσολαβητών και καθιερώνεται ειδική επιμόρφωση των δικαστών που δικάζουν τις σχετικές υποθέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Μαντζούτσος προχώρησε στην κατάρτιση συγκριτικού πίνακα παλαιών και νέων ρυθμίσεων του Αστικού Κώδικα για το οικογενειακό δίκαιο.

Σύμφωνα με το εισαγωγικό σημείωμα, η έκδοση αποτελεί μια συστηματική αποτύπωση των σχετικών διατάξεων του Αστικού Κώδικα, σε μορφή πίνακα, με συγκριτική επισκόπηση των παλαιών και των νέων ρυθμίσεων, ώστε ο ερμηνευτής και ο εφαρμοστής του δικαίου να μην αναγκαστούν να δαπανήσουν χρήματα για την απόκτηση μιας νέας εμπορικής έκδοσης ολόκληρου του Αστικού Κώδικα και συγχρόνως να έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώνουν ανά πάσα στιγμή τις επιμέρους αλλαγές που επέρχονται στο προηγούμενο νομικό καθεστώς.

Δείτε αναλυτικά τον συγκριτικό πίνακα διατάξεων και τον Ν. 4800/2021, όπως δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και στη βάση του Lawspot.

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΚΟΥΤΕΛΗ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

send