logo-print

Κορωνοϊός: Δημοσιεύθηκε η νέα ΚΥΑ με τα μέτρα έως 31 Μαΐου (ΦΕΚ)

Τι αλλάζει στη λειτουργία των Δικαστηρίων

22/05/2021

29/05/2021

Πολυκώδικας, 15η έκδ., 2023
Πολυκώδικας, 15η έκδ., 2023

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η νέα υπουργική απόφαση με τα "Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 31 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00".

Μεταξύ άλλων, η απόφαση προβλέπει:

Περιορισμός νυχτερινής κυκλοφορίας

1. Από τις 00.30 έως τις 5.00 σε όλη την Επικράτεια επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους, περιοριστικά αναφερόμενους, λόγους:

α) Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας,

β) μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία) και

γ) ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

Διαβάστε επίσης: Το νέο οικογενειακό δίκαιο: Δημοσιεύθηκε ο Ν. 4800/2021 - Συγκριτικός πίνακας διατάξεων

2. Για την πιστοποίηση των λόγων κατ’ εξαίρεση μετακίνησης εφαρμόζονται τα εξής:

Για την μετακίνηση της περ. (α) της παρ. 1 πρέπει ο πολίτης να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α), σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Η βεβαίωση κίνησης παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου, από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση αυτοαπασχολούμενου, ελεύθερου επαγγελματία ή επιτηδευματία από τον ίδιο, περιέχει δε το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του, λαμβανομένης υπόψη και τυχόν αναγκαίας υπερωριακής απασχόλησης.

Σχετικά με τη λειτουργία των Δικαστηρίων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης επισημαίνει τις εξής σημαντικές διαφοροποιήσεις:

- Ποινικές δίκες: πραγματοποιείται η εκδίκαση κακουργημάτων και πλημμελημάτων, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται έως τις 31.12.2024. Το Δικαστήριο αποφασίζει, κατά περίπτωση, για την εκδίκαση ή τη διακοπή αυτών.

- Διοικητικές δίκες: δεν προβλέπεται πλέον αναστολή των νόμιμων και δικαστικών προθεσμιών για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον του ΣτΕ, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, καθώς και των προθεσμιών της παραγραφής των συναφών αξιώσεων.

- Πολιτικές δίκες: προβλέπεται πλέον ότι συζητούνται με εξέταση μαρτύρων στο ακροατήριο και οι υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων νομής.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση σε ΦΕΚ.

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

send