logo-print

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο «Οργανισμός του ΝΣΚ και κατάσταση των λειτουργών και των υπαλλήλων του»

Προβλέψεις για την αναμόρφωση των διατάξεων που αφορούν στον διορισμό, στη γενική υπηρεσιακή κατάσταση και στην πειθαρχική ευθύνη των λειτουργών του ΝΣΚ

08/06/2021

08/06/2021

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

Επίτομο Εργατικό Δίκαιο

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ / ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΛΑΣ

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών υπό τον τίτλο: «Οργανισμός του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) και κατάσταση των λειτουργών και των υπαλλήλων του».

Το ΝΣΚ διαχειρίζεται έναν σημαντικό όγκο υποθέσεων του Δημοσίου και πλήθους άλλων φορέων, διαφορετικού αντικειμένου, σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και στην αλλοδαπή, σε κάθε δικαστήριο. Το γεγονός αυτό δημιουργεί την ανάγκη, 20 χρόνια μετά τη θέσπιση του Ν. 3086/2002 (Α’ 324) και του π.δ. 238/2003 (Α΄ 214) που διέπουν τη λειτουργία του, να αναμορφωθεί και να εκσυγχρονιστεί η δομή και η λειτουργία του ΝΣΚ. Ομοίως, δημιουργείται η ανάγκη βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των διατάξεων που αφορούν στον διαγωνισμό για την εισαγωγή στο ΝΣΚ νέων λειτουργών, καθώς και εκείνων που αφορούν στη γενική υπηρεσιακή κατάσταση των λειτουργών και υπαλλήλων του.

Όλα τα παραπάνω, είναι αναγκαίο να ενσωματωθούν και να κωδικοποιηθούν σε ενιαίο νομοθετικό κείμενο, αφού σήμερα οι διατάξεις αυτές βρίσκονται στον παραπάνω νόμο και στο π.δ., αλλά και σε πλήθος διάσπαρτων νομοθετικών διατάξεων, υπουργικών αποφάσεων και αποφάσεων του Προέδρου του ΝΣΚ.

Κατά την αιτιολογική έκθεση, το νομοσχέδιο στοχεύει άμεσα στην αναμόρφωση και τον ανασχεδιασμό της λειτουργίας του ΝΣΚ, προκειμένου να υπάρξει εκσυγχρονισμός, ευελιξία, επιτάχυνση και απλούστευση των διαδικασιών. Επιπλέον, στόχος είναι η αναμόρφωση των διατάξεων που αφορούν στον διορισμό, στη γενική υπηρεσιακή κατάσταση και στην πειθαρχική ευθύνη των λειτουργών του ΝΣΚ, με τη θέσπιση ρυθμίσεων που είναι συμβατές με την ιδιότητά τους ως ανώτατων δημόσιων λειτουργών.

Μακροπρόθεσμα, οι αλλαγές που εισάγει το νομοσχέδιο θα συμβάλουν στην ταχύτερη και αρτιότερη λειτουργία του ΝΣΚ και στην παροχή υψηλού επιπέδου, εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών στο Δημόσιο και στους λοιπούς φορείς που το ΝΣΚ εκπροσωπεί, αλλά και στη γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης και στην εκτέλεση των αποφάσεων των Δικαστηρίων, προς την αρτιότερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Επιπλέον, με τις νέες ρυθμίσεις γίνεται σημαντική εξοικονόμηση σε δαπάνες για στέγαση και υλικοτεχνική υποδομή γραφείων, αμοιβές δικηγόρων, επιμελητών, μεταφραστών κλπ.

Βασικές προτεραιότητες του νέου Οργανισμού είναι (α) ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΝΣΚ και η ηλεκτρονική λειτουργία του, (β) η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός της δομής και της λειτουργίας του ΝΣΚ, με έμφαση στην εξειδίκευση και στην οικονομία προσωπικού και μέσων, (γ) η απλοποίηση των διαδικασιών του ΝΣΚ, η αποσυμφόρηση και η εξάλειψη γραφειοκρατικών πρακτικών και η συμβολή του στη γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης και στην εκτέλεση των αποφάσεων των Δικαστηρίων, (δ) η ενίσχυση της συνταγματικά προβλεπόμενης αρμοδιότητας του ΝΣΚ για εξωδικαστική ή συμβιβαστική επίλυση των διαφορών του Δημοσίου και των λοιπών φορέων με τους ιδιώτες και (ε) η επικαιροποίηση των διατάξεων που αφορούν στη γενική υπηρεσιακή κατάσταση των λειτουργών του ΝΣΚ, τόσο ως προς τη διεξαγωγή του διαγωνισμού εισαγωγής, ο οποίος γίνεται πλέον σε τακτική βάση, ανά διετία, με νέα κριτήρια και τρόπο βαθμολόγησης, όσο και ως προς την επιθεώρηση, τις προαγωγές και το πειθαρχικό δίκαιο των λειτουργών του ΝΣΚ.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει  διατάξεις που αφορούν στις αρμοδιότητες, τη διάρθρωση και τη συγκρότηση του ΝΚΣ (Μέρος Α΄), όπου ρυθμίζονται και ζητήματα σχετικά με τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των λειτουργών του ΝΣΚ, των δικηγόρων του Δημοσίου, καθώς και ασκουμένων δικηγόρων στο ΝΣΚ. Επιπλέον, περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν  στην κατάσταση λειτουργών του ΝΣΚ (Μέρος Β’), όπου ρυθμίζεται και η διαδικασία διαγωνισμού και διορισμού αυτών, καθώς και ρυθμίσεις που αφορούν στο διοικητικό προσωπικό του ΝΣΚ (Μέρος Γ’).

Μπορείτε να συμμετάσχετε στην ηλεκτρονική διαβούλευση μέχρι την 19η Ιουνίου 2021 και ώρα 15:00, εδώ .

Επίτομο Εργατικό Δίκαιο

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ / ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΛΑΣ

Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send