logo-print

Την τροποποίηση του Κώδικα Δικηγόρων για την ευθύνη των εταίρων δικηγορικών εταιρειών ζητά η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων

28/06/2021

01/07/2021

H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -
Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Να προωθηθεί τροπολογία για την τροποποίηση του άρθρου 54 του Κώδικα Δικηγόρων, για την ευθύνη εταίρων δικηγορικών εταιρειών, προτείνει η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κατά την τελευταία της συνεδρίαση.

Όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση, η ευθύνη των εταίρων ΔΕ διευρύνθηκε υπέρμετρα μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4072/2012.

Το υφιστάμενο καθεστώς της διάχυτης ευθύνης συνολικά για τον δικηγορικό κλάδο είναι άδικο, άνισο και δεν συμβάλλει στη βελτίωση και οργάνωση των δικηγορικών υπηρεσιών στη χώρα από πολυπληθέστερα συνεργατικά δικηγορικά σχήματα.

Η πρόταση γίνεται λαμβάνοντας υπόψη ότι:

  • τόσο ο αριθμός των δικηγορικών εταιριών στη χώρα έχει σχεδόν τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια όσο και το γεγονός ότι η συμμετοχή δικηγόρων ως εταίρων των δικηγορικών εταιρειών σταδιακά αυξάνεται, η προσωπική αλληλέγγυα ευθύνη καθίσταται ολοένα και πιο άδικη, αφού οι περισσότεροι εταίροι κατά τεκμήριο δεν θα έχουν συμμετοχή στις πράξεις και παραλείψεις που μπορεί να οδηγήσουν σε υποχρεώσεις της εταιρείας
  • δυσχεραίνεται η ανάπτυξη των δικηγορικών εταιρειών γιατί αποθαρρύνονται οι δικηγόροι να εισέρχονται σε υφιστάμενες δικηγορικές εταιρείες, δεδομένου ότι εκ του νόμου ευθύνονται και για τα προϋπάρχοντα εταιρικά χρέη, ανεξαρτήτως της όποιας συμφωνίας των εταίρων
  • οι δικηγόροι είναι οι μόνοι ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι υποχρεωμένοι να ασκούν το λειτούργημά τους χωρίς το πλεονέκτημα του περιορισμού της ευθύνης που επέρχεται με τη σύσταση κεφαλαιουχικής εταιρείας (ιατροί, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, ορκωτοί ελεγκτές μπορούν να συστήνουν αμιγώς κεφαλαιουχικές εταιρείες)
  • οι ελληνικές δικηγορικές εταιρείες βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση έναντι των αλλοδαπών δικηγορικών εταιρειών που σχεδόν στο σύνολό τους ευθύνονται μόνον οι ίδιες για τα χρέη τους.

Η πρόταση εστιάζει στην αναμόρφωση των παρ. 5 & 6 του ά. 54 του ΚΔ, ώστε να προβλεφθεί ρητά ότι οι εταίροι των δικηγορικών εταιρειών δεν ευθύνονται έναντι τρίτων για χρέη της εταιρείας.

Σκόπιμο είναι, επίσης, να γίνει διάκριση:

– Χρέη προς το Δημόσιο (ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ κλπ.) ευθύνεται η δικηγορική εταιρεία αλληλεγγύως και εις ολόκληρο με τον εταίρο-διαχειριστή με δικαίωμα αναγωγής κατά των λοιπών εταίρων κατά τη μερίδα συμμετοχής τους

– Ευθύνη προς εντολείς --> εφαρμόζονται οι διατάξεις περί ευθύνης δικηγόρων και διατηρείται η ισχύουσα πρόβλεψη αναγωγής κατά του υπαίτιου εταίρου 

Αντικατάσταση παρ. 6 (η υφιστάμενη διάταξη έχει ενταχθεί στην παρ. 5) με ρητή πρόβλεψη μη ευθύνης των εταίρων για πάσης φύσεως χρέη έναντι τρίτων.

Αναλυτικά η πρόταση:

5. Για τις πάσης φύσεως υποχρεώσεις της εταιρείας ευθύνεται μόνο η εταιρεία με την περιουσία της. Οι διατάξεις των άρθρων 759, 783 ΑΚ και 270 παρ. 1 ν. 4072/2012 δεν έχουν εφαρμογή για τις σχέσεις της Εταιρείας και των εταίρων αυτής με εντολείς της ή τρίτους.

Ειδικά,

α) έναντι του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, ο διαχειριστής ευθύνεται αλληλεγγύως και εις ολόκληρο με την εταιρεία, σύμφωνα με το άρθρο 50 του 4174/2013 και το άρθρο 31 του 4321/2015, και διατηρεί δικαίωμα αναγωγής κατά των λοιπών μελών της εταιρείας κατά την αναλογία συμμετοχή τους στην εταιρεία σύμφωνα με την παρ. 3,

β) έναντι των εντολέων της, η εταιρεία ευθύνεται κατά τις διατάξεις για την ευθύνη των δικηγόρων (άρθρα 160 του παρόντος και 73 ΕισΝΚΠολΔ), για πράξεις ή παραλείψεις των εταίρων ή συνεργατών δικηγόρων, εφόσον αυτές έγιναν κατά τον χειρισμό υπόθεσης εντολέα της Εταιρείας και διατηρεί δικαίωμα αναγωγής κατά του υπαιτίου εταίρου κατά το ποσό που η εταιρεία θα ικανοποιήσει τον τρίτο. Στην περίπτωση που η εταιρεία έχει ασφαλιστεί για την αστική ευθύνη έναντι τρίτων, δικαίωμα αναγωγής κατά του υπαιτίου εταίρου έχει η εταιρεία μόνο για το ποσό που δεν καλύφθηκε από την ασφαλιστική εταιρεία και την ασφαλιστική αποζημίωση.

6. Οι εταίροι της δικηγορικής εταιρείας δεν ευθύνονται για πάσης φύσεως χρέη της εταιρείας έναντι τρίτων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Δείτε αναλυτικά την εισήγηση.

Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση
Κώδικας Ποινικής Δικονομίας -Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - Τόμος Ι - Β έκδοση

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

send