logo-print

Νομοσχέδιο ΚΟΔΚΔΛ: αλλαγές στον Κώδικα Δικηγόρων (τροπολογία)

Τροποποιήσεις σε ζητήματα δικηγορικών εταιρειών και Πειθαρχικού δικαίου δικηγόρων

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο σχέδιο νόμου με τίτλο "Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάσταση Δικαστικών Λειτουργών", η οποία προβλέπει τροποποιήσεις σε διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων (Ν.4194/2013).

Μεταξύ άλλων, τροποποιούνται οι διατάξεις σχετικά με το πειθαρχικό δίκαιο των δικηγόρων, ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις δικηγορικές εταιρείες και, ειδικότερα, όσον αφορά στις σχέσεις δικηγορικής εταιρείας με τον εντολέα και τρίτους, καθώς και στην ευθύνη των εταίρων της, σε περίπτωση που η πληρεξουσιότητα από τον εντολέα – πελάτη δίδεται σε δικηγόρο εταίρο ή συνεργάτη δικηγορικής εταιρείας.

Πιο συγκεκριμένα, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, ρυθμίζεται το ζήτημα των συνεπειών της επιβολής πειθαρχικής ποινής προσωρινής παύσης σε δικηγόρους που είναι μέλη δικηγορικής εταιρείας (άρθρα 1 και 4), καθώς και άλλα ζητήματα που άπτονται του πειθαρχικού δικαίου των δικηγόρων, όπως η δυνατότητα άσκησης έφεσης στις πειθαρχικές ποινές της σύστασης και της επίπληξης (άρθρο 8), η αυτεπάγγελτη ενεργοποίηση της πειθαρχικής διαδικασίας (άρθρο 6), η παράταση της διαδικασίας της προκαταρκτικής εξέτασης (άρθρο 6) και η έλλειψη των στοιχείων της δικογραφίας σε περίπτωση γνωστοποίησης άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος δικηγόρου (άρθρο 6).

Περαιτέρω, με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις των άρθρων 9 έως 12, επέρχεται εναρμόνιση με την προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 2, που τροποποιεί το άρθρο 55 του Κώδικα Δικηγόρων, από την οποία συνάγεται ότι η εντολή και πληρεξουσιότητα του εντολέα δίδεται στη δικηγορική εταιρεία, ακόμα και αν ο εντολέας απευθύνεται σε εταίρο ή συνεργάτη αυτής. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται η αναγραφή και των δικηγορικών εταιρειών στις δικαστικές αποφάσεις.

Επιπλέον, αντιμετωπίζεται το ζήτημα της ύπαρξης παραλλήλων ρυθμίσεων με την παρ.5 του άρθρου 54 του Κώδικα Δικηγόρων που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση ως προς την ευθύνη των εταίρων (άρθρο 13).

Ακόμη, προς το σκοπό της επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης, προτείνεται η αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών της ποινικής δικαιοσύνης και, ειδικότερα,  των εισαγγελικών λειτουργών του δεύτερου βαθμού δικαιοδοσίας.

Δείτε την τροπολογία στο hellenicparliament.gr.

Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31
Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση
send