logo-print

Ηλεκτρονική άσκηση αγωγών απευθείας από τους πολίτες σχεδιάζει η Γερμανία

Ανάπτυξη ενός πρωτοτύπου διαδικτυακού εργαλείου για την κατάθεση αγωγής

Πολυκώδικας - Απρίλιος 2023

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία -Δ έκδοση - XII & 1889

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Οι πολίτες ενδέχεται στο εγγύς μέλλον να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικούν μέσω διαδικτύου τις αξιώσεις τους ενώπιον των δικαστηρίων της Γερμανίας.

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης και Προστασίας των Καταναλωτών, σε συνεργασία με την "Tech4Germany", ξεκίνησε το έργο "Digitale Klagewege", το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός πρωτοτύπου διαδικτυακού εργαλείου για την κατάθεση αγωγής.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δώδεκα εβδομάδων.

Μέχρι στιγμής, η άσκηση αγωγής εκλαμβάνεται από τους πολίτες ως υψηλού ρίσκου και χρονοβόρα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολίτες πηγαίνουν κατά κανόνα στα δικαστήρια μόνο εάν έχουν υποστεί οικονομική ζημία άνω των 2.000 ευρώ, καθώς η απαιτούμενη προσπάθεια και το κόστος τους φαίνονται πολύ μεγάλα για μικρότερα ποσά.

Προς το παρόν, οι πολίτες δεν έχουν κανέναν τρόπο να διεκδικήσουν τις απαιτήσεις τους διαδικτυακά χρησιμοποιώντας απλά ψηφιακά εργαλεία, ενώ οι συμβατικοί τρόποι υποβολής αγωγής θεωρούνται συχνά δυσλειτουργικοί.

Με το διαδικτυακό εργαλείο που πρόκειται να αναπτυχθεί, οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα ψηφιακό εργαλείο με το οποίο θα μπορούν να υποστηρίζουν απευθείας τις αξιώσεις τους στα δικαστήρια μέσω διαδικτύου.

Η ανάπτυξη του διαδικτυακού εργαλείου για την καταγραφή των αξιώσεων και την περαιτέρω επεξεργασία τους έχει επίσης ως στόχο να επιτρέψει στα δικαστήρια να επεξεργάζονται μεγάλο όγκο παρόμοιων αιτημάτων, τα οποία απαιτούν έναν βασισμένο σε κανόνες και τυποποιημένο έλεγχο, πιο εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Όπως σημειώνει το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι μισθωτικές διαφορές θα αποτελέσουν το πρώτο δείγμα που θα εξεταστεί.

Πηγή: rsw.beck.de
Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση
Εργατικό Ποινικό Δίκαιο