logo-print

Υπ. Δικαιοσύνης: Ψηφιοποιείται η διαδικασία των μικροδιαφορών - Ποιος είναι ο σχεδιασμός

Εξετάζεται στην αρμόδια Eπιτροπή την αύξηση του ορίου των μικροδιαφορών από 5.000 σε 10.000 ευρώ

Η αστική ιατρική ευθύνη στο πεδίο της ανθρώπινης αναπαραγωγής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 8 -

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΥΤΡΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΒΙΟΗΘΙΚΗ - ΒΙΟΔΙΚΑΙΟ - ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το μέτρο απόδειξης στην πιθανολόγηση ΕΠολΔ 30

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάντηση εργασίας για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας των μικροδιαφορών μέσω του προγράμματος Foster Transparency of Judicial Decisions and Enhancing the National Implementation of the ECHR (TJENI), πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Παρουσία του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, κ. Ιωάννη Μπούγα και της εκπροσώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, κυρίας Anastasiia Saliuk, ειδικοί από έξι χώρες (Πορτογαλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία και Κύπρο) μετέφεραν την εμπειρία τους και τα αποτελέσματα της εφαρμογής των υφιστάμενων εθνικών μηχανισμών μικροδιαφορών.

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Ιωάννης Μπούγας καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στις σημερινές εργασίες και ανέφερε ότι «κατά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δικαιοσύνης, μέσω του προγράμματος TJENI, το οποίο στοχεύει στην προώθηση της διαφάνειας των δικαστικών αποφάσεων και στην ενίσχυση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με απόλυτο σεβασμό στην ΕΣΔΑ, μας δίνεται σήμερα η δυνατότητα να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες με άλλα κράτη».

Ο κ. Μπούγας υπογράμμισε ότι ήδη στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προβλέπεται η διαδικασία των μικροδιαφορών να μπορεί στο σύνολό της να διεξαχθεί και με χρήση τυποποιημένων εγγράφων ή Τεχνολογίας Πληροφορίας και Επικοινωνίας, ενώ όπως ανέφερε «κατά την επικείμενη αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας εξετάζουμε στην αρμόδια Eπιτροπή την αύξηση του ορίου των μικροδιαφορών από 5.000 σε 10.000 ευρώ».

Ακόμη, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι μέσω της ψηφιοποίησης της διαδικασίας των μικροδιαφορών θα παρέχεται η δυνατότητα, είτε στο δικηγόρο είτε στον πολίτη, υποβολής αίτησης και καταχώρησης των απαραίτητων στοιχείων και εγγράφων της διαφοράς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου να εκδοθεί απόφαση.

Κατά τις εργασίες παρουσιάστηκαν τεχνικές λύσεις για την υποστήριξη της αποτελεσματικότητας των εν λόγω διαδικασιών, εφαρμοζόμενες πρακτικές για αμφισβητούμενες και μη αμφισβητούμενες μικροδιαφορές, καθώς και απόψεις για τις κοινές ευρωπαϊκές διαδικασίες μικροδιαφορών.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στην επιτάχυνση και τη βελτίωση της ποιότητας στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση
Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ