logo-print

Άμεσες παρεμβάσεις για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά του COVID-19 ή νόσησης ζητά η Εισαγγελία ΑΠ

Έκκληση προς του εισαγγελικούς λειτουργούς για άμεση και ενδελεχή διερεύνηση κάθε περιστατικού, που πιθανόν να οδηγήσει στη διακρίβωση ύπαρξης «κυκλώματος» χορήγησης πλαστών πιστοποιητικών

09/09/2021

13/09/2021

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επεσήμανε την ανάγκη επαγρύπνησης και εγρήγορσης των εισαγγελικών λειτουργών της χώρας, ώστε να παρεμβαίνουν άμεσα και να επιλαμβάνονται αμελλητί των υποθέσεων πλαστών ή ψευδών κατά περιεχόμενο πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά του covid-19 ή νόσησης.

Η εμφανής ποινική απαξία των περιπτώσεων εικονικού εμβολιασμού ή νόσησης, στις οποίες φέρονται να συμμετέχουν αφενός ο δήθεν εμβολιασθείς και αφετέρου πρόσωπα των δομών υγείας, στοιχειοθετεί (συντρεχουσών και των λοιπών προυποθέσεων που θέτει ο νόμος) τη νομοτυπική μορφή εγκλημάτων του ΠΚ (ιδίως άρ. 46, 47, 221, 242, 285 του ΠΚ).

Πιο συγκεκριμένα, τόνισε την ανάγκη ταχείας και σχολαστικής διερεύνησης κάθε πληροφορίας σχετικής με εικονικό εμβολιασμό και αυτεπάγγελτης, άμεσης κίνησης της ποινικής δίωξης κατά των υπαιτίων, όταν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις.

Οι μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως επεσήμανε η Εισαγγελία, κατόπιν εξονυχιστικής διερεύνησης, ενδεχομένως να οδηγήσουν στη διακρίβωση μεγαλύτερου αριθμού ψευδών βεβαιώσεων στο ίδιο εμβολιαστικό κέντρο ή λειτουργία «κυκλώματος» παραγωγής τέτοιων πιστοποιητικών.

Περαιτέρω, και σε επίπεδο πρόληψης, προτάθηκε η επιτόπια μετάβαση εισαγγελικών λειτουργών στο εκάστοτε εμβολιαστικό κέντρο της περιφέρειάς τους, προκειμένου να ενημερωθούν για τον τρόπο και τα στάδια της διαδικασίας καταχώρισης των εμβολιασμών, τις εγγυήσεις αξιοπιστίας του συστήματος και τις δικλείδες ασφαλείας που αποθαρρύνουν τους επίδοξους δράστες.

Δείτε την εγκύκλιο εδώ

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός Δ έκδοση Ν. 4067/2012
Επίτομο Εργατικό Δίκαιο

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ / ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΛΑΣ