logo-print

Υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος νόσησης COVID-19 στο Δημόσιο: Πώς θα εφαρμόζεται (ΦΕΚ)

Διαδικασίες, παρακολούθηση και τρόπος ελέγχου της συμμόρφωσης

13/09/2021

21/09/2021

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Η ελαττωματική καταγγελία και οι συνέπειές της

ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ B’ 4207/12.09.2021) η Υπουργική Απόφαση για την "εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας".

Μεταξύ άλλων, η απόφαση προβλέπει:

Πεδίο εφαρμογής

1. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται για τον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε όλο το προσωπικό του Δημοσίου που απασχολείται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή με πάγια αντιμισθία ή με έμμισθη εντολή ή με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα, ιδίως πρακτική άσκηση, σε υπηρεσίες φορέων που ανήκουν στον δημόσιο τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), εφόσον τα καθήκοντα του προσωπικού αυτού ασκούνται με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας του και οι εργαζόμενοι αυτοί είναι απογεγραμμένοι στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου.

2. Εξαιρούνται από τον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο νόσησης όσοι υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας, αλλά:

α) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου, ή

β) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 με μία (1) δόση εμβολίου λόγω νόσησης τους από κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης και εμβολιασμού, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου, ή

γ) έχουν νοσήσει από κορωνοϊό COVID-19 εντός του τελευταίου εξαμήνου και επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

3. Οι διατάξεις της παρούσας δεν εφαρμόζονται σε:

α) πάσης φύσεως απασχολούμενους, για τους οποίους προβλέπονται αντίστοιχες ρυθμίσεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση των άρθρων 2 και 46 του ν. 4790/2021 (Α’ 48),

β) όσους εργαζομένους/υπαλλήλους υποχρεούνται σε εμβολιασμό σύμφωνα με το άρθρο 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130) και δεν έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση εμβολιασμού σύμφωνα με την υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π. οικ. 50933/13.8.2021 κοινή απόφαση του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας (Β’ 3794).

Υποχρεωτική έναντι αντιτίμου διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 - Χρόνος διενέργειας του διαγνωστικού ελέγχου

1. Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 διενεργείται έναντι αντιτίμου, όπως αυτό προσδιορίζεται στην παρ. 5 του άρθρου εξηκοστού πέμπτου του ν. 4812/2021 (Α’ 110), όπως ισχύει, με επιβάρυνση του ίδιου του εργαζομένου/υπαλλήλου, υποχρεωτικά μία (1) φορά την εβδομάδα με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτες ιατρούς.

2. Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης της παρ. 1 διενεργείται υποχρεωτικά μία (1) φορά κάθε εβδομάδα και ισχύει για μία (1) εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του, οπότε και βάσει της αρχικής ημερομηνίας διενέργειάς του, επαναλαμβάνεται περιοδικώς.

Παρακολούθηση και τρόπος ελέγχου της συμμόρφωσης με την υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19

1. Για τον έλεγχο της συμμόρφωσης των υπόχρεων σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόησης από τον κορωνοϊό COVID-19 προσώπων, ο διοικητικός προϊστάμενος κάθε φορέα της παρ. 1 του άρθρου 1 καταρτίζει για τον συγκεκριμένο φορέα λίστα φυσικών προσώπων υπόχρεων σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου, λόγω υπαγωγής στην παρ. 1 του άρθρου 1, και λίστα εξαιρούμενων από τη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου, λόγω υπαγωγής στην παρ. 2 του άρθρου 1.

2. Η λίστα των υπόχρεων σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης και η λίστα των εξαιρούμενων από τη διενέργεια διαγνωστικού νόσησης περιέχουν, ανά φορέα, τα εξής:

α) στοιχεία ταυτοποίησης των φυσικών προσώπων ως εξής: ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός, όνομα μητρός, Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) ή Προσωρινό Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Π.Α.Μ.Κ.Α.),

β) για τους εξαιρούμενους από την υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου, στοιχεία ως προς τους λόγους εξαίρεσης από την υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου νόσησης ως εξής: βα) λόγος εξαίρεσης (ολοκλήρωση εμβολιασμού, νόσηση κατά το τελευταίο εξάμηνο, νόσηση και μία δόση εμβολίου, απαλλαγή από εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους) και ββ) τήρηση ή όχι της υποχρέωσης επίδειξης του απαιτούμενου πιστοποιητικού, και

γ) για τους υπόχρεους σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου, στοιχεία ως προς τη συμμόρφωσή τους με την υποχρέωση ως εξής: γα) τύπος του διαγνωστικού ελέγχου που διενεργήθηκε και γβ) ημερομηνία διενέργειας του διαγνωστικού ελέγχου.

3. Για τη συμπλήρωση των στοιχείων των υποπερ. βα) και ββ) της περ. β) της παρ. 2, οι υπόχρεοι του άρθρου 1 οφείλουν να παρέχουν κάθε αναγκαία συνδρομή και να ενεργούν κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 205 του ν. 4820/2021. Ειδικότερα υποχρεούνται, όπως προβαίνουν σε επίδειξη προς τον διοικητικό τους προϊστάμενο του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 της Ε.Ε. (EU Digital COVID Certificate - EUDCC) του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 2021 και του άρθρου πρώτου της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 87), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4806/2021 (Α’ 95) με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου - κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό ή στη νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19, ή βεβαίωσης εμβολιασμού της παρ. 5 του άρθρου 55 του ν. 4764/2020 (Α’ 256), ή βεβαίωσης θετικού διαγνωστικού ελέγχου της παρ. 1 του άρθρου 5 της υπ’ αρ. 2650/10.4.2020 (Β’ 1298) κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας και Επικρατείας, ή ισοδύναμου πιστοποιητικού ή βεβαίωσης τρίτης χώρας, τα οποία ελέγχονται κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 205 του ν. 4820/2021. Για τη συμπλήρωση των στοιχείων των υποπερ. γα) και γβ) της περ. γ) της παρ. 2, οι υπόχρεοι σε διαγνωστικό έλεγχο οφείλουν να επιδεικνύουν τις βεβαιώσεις αρνητικού ή θετικού αποτελέσματος ή Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε. (EU Digital COVID Certificate - EUDCC) με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου-κατόχου του όσον αφορά στο αποτέλεσμα της τελευταίας δοκιμασίας ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid test) ή μοριακής μεθόδου ανάλυσης (PCR test) ή τη νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19, ή ισοδύναμο πιστοποιητικό ή βεβαίωση τρίτης χώρας.

Διαδικασίες ελέγχου συμμόρφωσης προς την υποχρεωτικότητα διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου νόησης από τον κορωνοϊό COVID-19 μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων

1. Για τον έλεγχο της συμμόρφωσης προς την υποχρεωτικότητα του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, δύνανται να πραγματοποιούνται ηλεκτρονικές διασταυρώσεις με τις αντίστοιχες εγγραφές στα μητρώα και πληροφοριακά συστήματα του δημοσίου τομέα.

2. Το πληροφοριακό σύστημα «Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου» δύναται να διαλειτουργεί για τον σκοπό αυτό με το «Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού COVID-19» και με το «Εθνικό Μητρώο Ασθενών από COVID-19», προκειμένου να υποβάλλεται, μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου, το προσωπικό των φορέων και να λαμβάνεται απόκριση ως προς την κατάσταση του εμβολιασμού τους ή τυχόν νόσησής τους, καθώς επίσης και απόκριση όσον αφορά στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου, τον τύπο του ελέγχου και την ημερομηνία διεξαγωγής του. Η «ΗΔΙΚΑ ΑΕ» διαβιβάζει, μέσω ασφαλούς ηλεκτρονικής σύνδεσης και διεπαφής, (μέσω διεπαφής με web service με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών κατά του Κορωνοϊού COVID-19 και με το Εθνικό Μητρώο Ασθενών από Κορωνοϊό COVID-19), αποκρίσεις επί των αιτούμενων δεδομένων φυσικών προσώπων.

3. Τα ανωτέρω διαβιβαζόμενα δεδομένα, τηρούνται από τους διοικητικούς προϊσταμένους των αντίστοιχων δομών και κάθε συναρμόδιο όργανο αποκλειστικά με σκοπό τον έλεγχο συμμόρφωσης με την υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου.

4. Για το χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της διαλειτουργικότητας των ανωτέρω συστημάτων, η παρακολούθηση και ο έλεγχος της συμμόρφωσης με την υποχρέωση διαγνωστικού ελέγχου διενεργούνται σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 7.

5. Ειδικά για τη διαδικασία παρακράτησης του προστίμου της παρ. 1 του άρθρου 6, το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου δύναται να διαλειτουργεί με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (Ε.Α.Π.) και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

Δείτε αναλυτικά την απόφαση.

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

send