logo-print

«Pandora Papers»: Μύδροι προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

07/10/2021

08/10/2021

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν ομόφωνη αγανάκτηση και απογοήτευση, επικρίνοντας τις ενέργειες των κυβερνήσεων ως κατάφωρα ανεπαρκείς για πάνω από μία δεκαετία.

Στο πλαίσιο συζήτησης στην ολομέλεια με εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Επιτροπής, οι ευρωβουλευτές κατήγγειλαν τις κυβερνήσεις της ΕΕ, οι οποίες επιτρέπουν την μαζική φοροαποφυγή λόγω της ανικανότητάς τους να μεταρρυθμίσουν δεόντως την παρωχημένη φορολογική νομοθεσία. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις μέρες μετά τη δημοσίευση των πλέον πρόσφατων εγγράφων που τεκμηριώνουν τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή, στον απόηχο σειράς δημοσιογραφικών ερευνών στο πρόσφατο παρελθόν.

Ακόμα και όσοι ομιλητές επισήμαναν την περιορισμένη πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη βελτίωση της νομοθεσίας της ΕΕ, συμφώνησαν με τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές, κατηγορώντας τις κυβερνήσεις των κρατών μελών και την Επιτροπή ότι έχουν κάνει πολύ λίγα πράγματα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να καλύψουν κενά που είναι γνωστά από καιρό.

Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές επισήμαναν την ειρωνεία που χαρακτηρίζει την απόφαση των υπουργών Οικονομικών που επέλεξαν να αφαιρέσουν χώρες από την ήδη μη φιλόδοξη «μαύρη λίστα» φορολογικών παραδείσων της ΕΕ την ίδια εβδομάδα που ήρθαν στο φως τα Pandora papers. Κατά την άποψή τους, αυτό απέδειξε πόσο ακατάλληλη είναι αυτή η λίστα και πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη να επικαιροποιηθεί η διαδικασία για την κατάρτισή της.

Τόνισαν επίσης ότι πρέπει να συναφθεί επειγόντως μια διεθνής συμφωνία για τη φορολογία των επιχειρήσεων και να ενσωματωθεί γρήγορα στο δίκαιο της ΕΕ. Τέλος, πολλοί ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν στη σύγκρουση συμφερόντων που αντιμετωπίζουν οι προβεβλημένοι πολιτικοί που αναφέρονται στα Pandora papers, όπως υπουργοί της ΕΕ ή αρχηγοί κρατών, οι οποίοι συμμετέχουν επίσης στα φόρουμ που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Η Διαμεσολάβηση
Υποκειμενικά σύνθετες δίκες στις αυτοκινητικές διαφορές - Σειρά ΠΠΔ Νο 5

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send