logo-print

Στρατιωτικό Ποινικό Δίκαιο-Στρατιωτικά Εγκλήματα

Στρατιωτικά αδικήματα

Σε αντίθεση με τον κοινό ποινικό δίκαιο, το στρατιωτικό ποινικό δίκαιο απαρτίζεται από τους κανόνες οι οποίοι προσδιορίζουν τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς των προσώπων που φέρουν τη στρατιωτική ιδιότητα, η οποία, συμπεριφορά, εμφανίζει ιδιάζουσα κοινωνικοηθική απαξία (στρατιωτικό έγκλημα), και για το λόγο αυτό προβλέπεται και τιμωρείται από το νομοθέτη με ειδικές ποινές που ρυθμίζονται στον στρατιωτικό ποινικό κώδικα.  

Έτσι, τα στρατιωτικά εγκλήματα ή στρατιωτικά αδικήματα είναι κάθε πράξη που προβλέπεται και τιμωρείται από τις ειδικές διατάξεις του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα.

Τα στρατιωτικά εγκλήματα τιμωρούνται με τις παρακάτω ποινές:

Κύριες: α) Κάθειρξη, ισόβια ή πρόσκαιρη. β) Φυλάκιση.

Παρεπόμενες, εκτός από τις προβλεπόμενες από τον Ποινικό Κώδικα και συγκεκριμένα α) Καθαίρεση β) Έκπτωση.

Ειδικά ως προς την έκπτωση πρέπει να αναφερθεί ότι αυτή επιφέρει στέρηση του βαθμού του στρατιωτικού και του δικαιώματός του να φέρει οποιοδήποτε παράσημο. Επέρχεται όταν η καταδικαστική απόφαση καταστεί αμετάκλητη. Αξιοσημείωτο είναι ότι η έκπτωση επέρχεται αυτοδικαίως, σε περίπτωση καταδίκης αξιωματικού ή υπαξιωματικού σε ποινή στερητική της ελευθερίας για κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, νόθευση κ.λπ., δωροδοκία, απιστία στην υπηρεσία, καταπίεση, συκοφαντική δυσφήμηση και για τα εγκλήματα των άρθρων 336, 338, 339, 341 , 342, 343 και 345 έως και 351 Π.Κ..

Χαρακτηριστικά στρατιωτικά αδικήματα είναι, μεταξύ άλλων, η εξύβριση ανωτέρου ή κατωτέρου, η ανυπακοή σε διαταγή, η ανυποταξία, η εγκατάλειψη θέσης από σκοπό και η εκμετάλλευση εμπιστευμένων.

Η εκδίκαση των στρατιωτικών αδικημάτων υπάγεται στην αρμοδιότητα των κοινών ποινών δικαστηρίων αλλά των στρατοδικείων. Τα στρατοδικεία συντίθενται κατά πλειοψηφία από στρατιωτικούς δικαστές, καθώς και από στρατοδίκες. Ως στρατοδίκες ορίζονται αξιωματικοί απόφοιτοι των παραγωγικών σχολών αξιωματικών των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Αν κατηγορούμενοι είναι μόνο λιμενικοί, ως στρατοδίκες μπορεί να ορίζονται και αξιωματικοί γενικών υπηρεσιών του λιμενικού σώματος.

Επικοινωνήστε στο 6934613108 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.hachalislaw.gr για περισσότερες εξειδικευμένες πληροφορίες σχετικά με τα στρατιωτικά εγκλήματα  και εν γένει για θέματα που άπτονται του στρατιωτικού δικαίου.

Χαράλαμπος Χάχαλης LL.M.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ’ ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ - απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) - υπ. διδάκτορας Α.Π.Θ, με αντικείμενο έρευνας το ποινικό δίκαιο (ποινικές πτυχές και αθέμιτες πρακτικές στις δημόσιες...

Ποινικός Κώδικας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία, 2η έκδ., 2024
Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας
send