logo-print

Καθυστερήσεις στις πληρωμές και προβλήματα με τις άδειες ασκουμένων δικηγόρων στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ

17/11/2021

18/11/2021

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Την κινητοποίηση των ασκούμενων δικηγόρων, οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για άσκηση στα δικαστήρια, προκαλούν οι σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων με βάση τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει.

Σύμφωνα με συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, ήδη από την αρχή του προγράμματος του ΕΣΠΑ άρχισαν να ανακύπτουν σοβαρά προβλήματα σε βασικά σημεία της σύμβασης κληθήκαν να υπογράψουν οι ασκούμενοι.

Παρά τη σχετική πρόβλεψη στη σύμβαση για μηνιαία καταβολή των χρημάτων, οι ασκούμενοι καταγγέλουν ότι παραμένουν απλήρωτοι.

Η κατάσταση έχει ήδη οδηγήσει την Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης να αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, ασκούμενοι δικηγόροι στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης απηύθυναν κάλεσμα για συνέλευση για την ανάδειξη των ζητημάτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Ήδη από την αρχή του προγράμματος του ΕΣΠΑ για άσκηση στα δικαστήρια, άρχισαν να ανακύπτουν σοβαρά προβλήματα, σε βασικά σημεία, της σύμβασης την οποία τόσο όσοι συμμετέχουμε στον Α’ αλλά και στον Β΄ κύκλο, κληθήκαμε να υπογράψουμε. Παρά τη σχετική πρόβλεψη στη σύμβαση για μηνιαία καταβολή των χρημάτων, παραμένουμε απλήρωτοι, ενώ οι συνάδελφοι που ξεκίνησαν τώρα το πρόγραμμα, να αναμένεται να δούνε τον πρώτο τους μισθό το Φεβρουάριο του 2022!

Επίσης, αντίθετα με την αρχική διαβεβαίωση των τεχνικών συμβούλων για δικαίωμα των ασκουμένων σε νόμιμες άδειες, ενημερωθήκαμε ότι δεν υφίσταται, εν τέλει, καμία σχετική πρόβλεψη, καθώς και ότι δεν τις δικαιούμαστε.

Ενόψει της καινούργιας ενημέρωσης, που λάβαμε πριν λίγες μέρες για την ήδη καθυστερημένη- καταβολή των οφειλόμενων χρημάτων το Δεκέμβρη του 2021, είναι έλλογο να αναρωτιόμαστε αν, μετά από συνεχείς αναλήθειες και παραβάσεις της σύμβασης από μέρους τους, μπορούμε να εμπιστευόμαστε τα λεγόμενα τους.

Η απροθυμία των υπευθύνων του προγράμματος για ουσιαστική επικοινωνία μαζί μας και η μετακύληση των ευθυνών, αποσκοπεί στην αποσιώπηση του προβλήματος, την ίδια στιγμή που όσοι δουλεύουμε στο πρόγραμμα δεν ξέρουμε πως θα ανταπεξέλθουμε οικονομικά για 4 μήνες χωρίς μισθό.

Με βάση τα παραπάνω,

Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας ασκούμενους του Α’ και Β’ κύκλου, σε Ανοιχτή Συνέλευση, την Πέμπτη 18-11 και ώρα 14:15, στο Φουαγιέ του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

Καλούμε τους συναδέλφους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, σε άλλες πόλεις, να προβούν σε αντίστοιχες κινήσεις.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ασκούμενοι δικηγόροι 100 ημέρες απλήρωτοι από το Πρόγραμμα Άσκησης του ΕΣΠΑ

Το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης στα Δικαστήρια χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ για ασκούμενους δικηγόρους εκκίνησε στα τέλη Αυγούστου του 2021, και ήδη πολλοί συνάδελφοι έχουν τοποθετηθεί και εργάζονται σε Δικαστήρια και Εισαγγελίες.

Ενώ το πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά εδώ και 2 και ½ μήνες και δεκάδες ασκούμενοι/ες συμμετέχουν και προσέρχονται στα Δικαστήρια καθημερινώς προκειμένου να προσφέρουν την εργασία τους, παραμένουν απλήρωτοι για το διάστημα αυτό. Οι ασκούμενοι ενημερώθηκαν πως οι πληρωμές τους θα γίνουν στις 13/12/2021, ήτοι πάνω από 100 ημέρες από την έναρξη της απασχόλησης τους. Επισημαίνεται πως στο διάστημα αυτό οφείλουν να καταβάλουν κανονικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Με βάση την σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Δικαιοσύνης και ασκουμένου, οι καταβολές επρόκειτο να πραγματοποιούνται σε μηνιαία βάση. Για τον λόγο αυτό και ενώ είχαμε ήδη επισημάνει τους κινδύνους καθυστερήσεων αποστείλαμε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης.

Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Η αναιρετική δίκη με άξονα το άρθρο 573 ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 4 - XVIII & 288

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ