logo-print

Ασκούμενοι δικηγόροι σε δικαστήρια: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για τις άδειες και το καθεστώς εργασίας

06/05/2022

06/05/2022

Πολιτειολογία
Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με ψήφισμα διαμαρτυρίας οι ασκούμενοι δικηγόροι που πραγματοποιούν την άσκησή του στα Δικαστήρια και τις Εισαγγελίες της χώρας μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, καταγγέλουν ότι  δεν δικαιούνται ούτε μια ημέρα άδειας, με βάση τη σύμβαση που έχουν υπογράψει.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι δεν έχουν καμία απολύτως ενημέρωση για το επόμενο 6μηνο στάδιο άσκησης σε δικηγορικά γραφεία και δικηγορικές εταιρείες και ιδίως για τα κριτήρια και τον τρόπο επιλογής.

Αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει:

Είμαστε όλοι/ες ασκούμενοι/ες δικηγόροι σε γραμματείες πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων και εισαγγελιών σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ε.Σ.Π.Α.

Ενταχθήκαμε σε ένα πρόγραμμα με δηλωμένο σκοπό την ενίσχυση των ασκούμενων δικηγόρων και ιδίως όσων βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική και κοινωνική θέση. Και όμως, από την πρώτη στιγμή, βιώσαμε την εκμετάλλευση αλλά και τον εμπαιγμό από το Υπουργείο και τους συναρμόδιους φορείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την πρώτη περίοδο υλοποίησης του προγράμματος, παρά τις συμβατικές δεσμεύσεις, παρά τις προφορικές δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις, καταλήξαμε να είμαστε έως και τέσσερις μήνες απλήρωτοι! Χρειάστηκαν δυναμικές κινητοποιήσεις με ευρεία δημοσιότητα και πολλαπλές πιέσεις ώστε οι αρμόδιοι να καταλήξουν να μας καταβάλουν τα δεδουλευμένα μας, για να μπορέσουμε με καθυστέρηση να καλύψουμε τις απολύτως απαραίτητες ανάγκες για τη διαβίωσή μας.

Ακόμη και σήμερα όμως, συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε σειρά προβλημάτων τα οποία παραμένουν άλυτα, αν και είναι τεχνικά εύκολο να διευθετηθουν:

- Δεν μας χορηγείται καμία απολύτως ημέρα κανονικής άδειας! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κατά τις εορταστικές περιόδους, το καλοκαίρι ή και σε οποιοδήποτε άλλο χρονικό σημείο του έτους, όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στα δικαστήρια λαμβάνουν κανονικά τις άδειές τους, εκτός από εμάς, που δεν μπορούμε να λείψουμε ούτε μία ημέρα χωρίς να περικοπεί αντίστοιχα η αμοιβή μας. Παρόλο που οι γραμματείες τις οποίες εξυπηρετούμε, συμφωνούν με το δίκαιο αίτημα μας, εντούτοις, η σύμβαση δεν τους απονέμει, ρητώς, την δυνατότητα να μας χορηγήσουν τις ημέρες άδειας που απολαμβάνει όλο το υπόλοιπο προσωπικό. Σημειώνεται πως ούτε ο Κώδικας Δικηγόρων (ν.4194/2013) ούτε η κοινή υπουργική απόφαση 28242οικ./2021 (ΦΕΚ 3015/Β/8-7-2021) αποκλείουν την χορήγηση των εν λόγω αδειών.

Επικουρικά των ανωτέρω, η προσφορά των υπηρεσιών μας σε “συγκεκριμένο φορέα, σταθερά και μόνιμα, αποκλειστικά με πάγια περιοδική αμοιβή”, υποδεικνύει την αναλογική εφαρμογή των διατάξεων περί εμμίσθων δικηγόρων (αρθρ. 42 επ. ν. 4194/2013). Έτσι, κατα ρητή πρόβλεψη του άρθρου 46 του Κώδικα Δικηγόρων, “Οι διατάξεις για τη χορήγηση ετήσιας άδειας και επιδόματος αδείας που ισχύουν για τους υπαλλήλους στον ιδιωτικό τομέα, ισχύουν και για τους έμμισθους δικηγόρους… Εφαρμόζονται επίσης … όλες οι κείμενες διατάξεις για χορήγηση αδείας μετ' αποδοχών λόγω ασθενείας, αναρρωτικής άδειας και προστασίας της κύησης και της λοχείας” (ΣτΕ 13/2022, ΑΠ 1474/2018, 140/2020, 706/2019).

- Οι αναρρωτικές άδειες μας χορηγούνται στο πλαίσιο των "λόγων ανωτέρας βίας" που επικαλείται η σύμβαση, μόνο κατόπιν αποδεικτικού εγγράφου από Δημόσια Αρχή και μέχρι 18 ημέρες το πολύ, σε αντίθεση με όσα ισχύουν τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Κατά συνέπεια, εάν κάποιος αρρωστήσει, θα πρέπει να επιδιώξει να εφοδιαστεί με γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο, με ό,τι αυτό επάγεται σε μία περίοδο πανδημίας. Και σε κάθε περίπτωση, εάν πάσχει από βαρύτερη ασθένεια που διαρκέσει περισσότερο από 18 ημέρες, να συμπληρώσει το διάστημα της απουσίας του μετά τη λήξη του προγράμματος.

- Δεν έχουμε καμία απολύτως ενημέρωση για το επόμενο 6μηνο στάδιο άσκησης σε δικηγορικά γραφεία και δικηγορικές εταιρείες και ιδίως για τα κριτήρια και τον τρόπο επιλογής. Ευνόητο είναι ότι, όταν έχουμε βιώσει τέτοιες καταστάσεις σε φορείς του δημοσίου, εύλογα ανησυχούμε για τις συνθήκες εργασίας μας στα δικηγορικά γραφεία και για τον λόγο αυτό ζητούμε την θέσπιση εργαλείων εποπτείας από τον εκάστοτε Δικηγορικό Σύλλογο.

Ως ασκούμενοι των δικαστικών και εισαγγελικών υπηρεσιών της χώρας, απασχολούμαστε σε καθήκοντα γραμματειακής φύσεως χωρίς καμία ουσιαστική διαφορά σε σχέση με τους δικαστικούς υπαλλήλους. Αυτή η ομοιότητα καθηκόντων, για λόγους ισότητας, θα έπρεπε να συνεπάγεται όμοια μεταχείριση τουλάχιστον ως προς το θεμελιώδες και αναφαίρετο δικαίωμά στην άδεια αναψυχής. Για τους λόγους αυτούς, ζητάμε παροχές αυτονόητες για οποιονδήποτε εργάζεται με αντίστοιχους όρους με εμάς.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΦΟΡΕΑ:

- Να τροποποιηθούν άμεσα οι Συμβάσεις Πρακτικής Άσκησής όλων των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα και να διενεργηθούν όλες οι αναγκαίες τυπικές ενέργειες, ώστε να προβλεφθεί η χορήγηση αδειών αναψυχής και αναρρωτικών αδειών, και μάλιστα αναδρομικά και για τους τέσσερις κύκλους του προγράμματος, με όρους αντίστοιχους προς αυτούς των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

- Να μας παρασχεθεί πλήρης και αναλυτική ενημέρωση για τη διαδικασία και τις συνθήκες απασχόλησης που θα εφαρμοστούν κατά το στάδιο υλοποίησης του προγράμματος σε δικηγορικά γραφεία και ιδίως να προβλεφθούν θεσμοί πλήρους εποπτείας και άμεσης – έγκαιρης παρέμβασης σε περιπτώσεις παράβασης των συνθηκών αυτών. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα προσδιορίσουμε τις δράσεις μας προς τους αρμόδιους Δικηγορικούς Συλλόγους, την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης, τις Διοικήσεις των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών (Υπεύθυνους Πρακτικής Άσκησης Φορέων Υποδοχής), την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και κάθε άλλο συναρμόδιο φορέα.

Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση
send