logo-print

Χορήγηση άδειας απουσίας σε κρατούμενο, ο οποίος εκτίει ποινή κατ’ άρθρο 108 ΠΚ (ΓνωμΕισΑΠ 1/2022)

Προς αποφυγή επηρεασμού της ελεύθερης κρίσης και λειτουργικής ανεξαρτησίας των αρμόδιων οργάνων, που έχουν ήδη επιληφθεί του ζητήματος, κρίθηκε ανεπίτρεπτη η παροχή οδηγιών υπό τη μορφή της γνωμοδότησης

10/01/2022

10/01/2022

Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε απάντηση ερωτήματος του Διευθυντή του Καταστήματος Κράτησης Μαλανδρίνου, σχετικά με τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας απουσίας συγκεκριμένου κρατουμένου, ο οποίος εκτίει ανασταλέν υπόλοιπο ποινής κατ’ άρθρο 108 του ΠΚ, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου απεφάνθη πως το συγκεκριμένο ερώτημα δεν εντάσσεται στη γνωμοδοτική της αρμοδιότητα (ΓνωμΕισΑΠ 1/2022).

Και τούτο, διότι πρόκειται περί συγκεκριμένης και ήδη εκκρρεμούσας προς εξέταση υπόθεσης, το ζήτημα δε επιλύεται θεσμικά από τα έχοντα δικαιοδοτική αρμοδιότητα όργανα που προβλέπονται από τον Σωφρονιστικό Κώδικα.

Προς αποφυγή, λοιπόν, επηρεασμού της ελεύθερης κρίσης και λειτουργικής ανεξαρτησίας των αρμόδιων οργάνων, κρίθηκε ανεπίτρεπτη εν προκειμένω η παροχή οδηγιών υπό τη μορφή της γνωμοδότησης.

Τέλος, η Εισαγγελία παρέπεμψε στις υπ’ αριθμ. 8/2021 και 19/2021 γνωμοδοτήσεις, οι οποίες αφορούν στη συνδρομή των τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων χορήγησης αδειών απουσίας σε κρατουμένους.

Δείτε αναλυτικά τη γνωμοδότηση στο eisap.gr

Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ

Tα πρόδηλα σφάλματα στο κτηματολογικό δίκαιο Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 20

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΑΣ

send