logo-print

Διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης από τον εισαγγελέα επόπτη καταστήματος κράτησης (γνωμ ΕισΑΠ 2/2022)

Σύμφωνη με το Σύνταγμα η διάταξη του άρθρου 3 παρ.18 του Ν. 2479/1997

02/02/2022

04/02/2022

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

Ποινικός Κώδικας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία, 2η έκδ., 2024

Στο ερώτημα, εάν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα η διάταξη του άρθρου 3 παρ.18 του Ν. 2479/1997, η οποία αφορά στη διενέργεια από εισαγγελικό λειτουργό πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης για πειθαρχικά παραπτώματα του προσωπικού των καταστημάτων κράτησης, απάντησε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με την υπ’ αριθμ. 2/2022 γνωμοδότησή της.

Η Εισαγγελία επεσήμανε το άρθρο 89 παρ. 2 του Συντάγματος, η οποία προβλέπει, κατ’ εξαίρεση της απαγόρευσης της παρ. 3 του ίδιου άρθρου, τη δυνατότητα συμμετοχής δικαστικών λειτουργών σε συμβούλια ή επιτροπές που ασκούν αρμοδιότητες πειθαρχικού, ελεγκτικού ή δικαιοδοτικού ελέγχου, εφόσον υπάρχει σχετική ειδική πρόβλεψη στον νόμο.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Εισαγγελίας, οι πειθαρχικές κυρώσεις έχουν συνάφεια με τις ποινικές, ενώ εντοπίζονται σημαντικά σημεία επαφής του πειθαρχικού με το ποινικό δίκαιο (ως προς την έννοια του πειθαρχικού παραπτώματος, την εφαρμογή των κανόνων του ποινικοδικονομικού δικαίου, τις πειθαρχικές ποινές, την σχέση πειθαρχικής και ποινικής δίκης).

Συνεπώς, η διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης από τον εισαγγελικό λειτουργό επόπτη του καταστήματος κράτησης προς διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων του σωφρονιστικού προσωπικού είναι έργο συγγενές με τον πυρήνα των εισαγγελικών καθηκόντων.

Το έργο του εισαγγελέα επόπτη είναι μεν κυρίως δικαιοδοτικό, συνιστάμενο κυρίως στον έλεγχο της νομιμότητας της εκτέλεσης των ποινών, πλην όμως σε σχέση πάντοτε με τις συνθήκες εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων.

Για το λόγο αυτό, το άρθρο 567 του νέου ΚΠΔ προβλέπει την επιτόπια ακρόαση κάθε παραπονούμενου κρατούμενου, ενώ και ο Σωφρονιστικός Κώδικας τον εμπλέκει σε ευρύ φάσμα δράσεων των σημαντικών οργάνων της φυλακής.

Επομένως, η Εισαγγελία κατέληξε πως η εν λόγω διάταξη του άρθρου 3 παρ.18 του Ν. 2479/1997 είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και, συγκεκριμένα, με τη διάταξη του άρθρου 86 παρ. 2 του Συντάγματος.

Δείτε αναλυτικά τη γνωμοδότηση στο eisap.gr

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως Ι - Γενικό Μέρος Γ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας
send