logo-print

Γονική μέριμνα: Με τον όρο «εξίσου» στη νέα ΑΚ 1513 δεν εισάγεται ρύθμιση περί υποχρεωτικής ισόχρονης άσκησης της γονικής μέριμνας

ΜΠρΘεσ 2792/2022 διαθέσιμη στη sakkoulas-online.gr

30/06/2022

01/08/2022

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Οικογενειακό Δίκαιο - Τρίτη έκδοση

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Περίληψη απόφασης ΜΠρΘεσ 2792/2022

​Αγωγή ανάθεσης της επιμέλειας ανηλίκου τέκνου και ρύθμισης της επικοινωνίας γονέα με ανήλικο τέκνο. Εφαρμογή ρυθμίσεων ν. 4800/2021 επί εκκρεμών υποθέσεων.

Εισαγωγή με τη νέα ΑΚ 1513 του κανόνα της από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας μετά το χωρισμό των γονέων, ως νόμιμο σύστημα, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια του γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης.

Με τον όρο «εξίσου» στη νέα ΑΚ 1513 δεν εισάγεται ρύθμιση περί υποχρεωτικής ισόχρονης άσκησης της γονικής μέριμνας. Διάκριση μεταξύ της χρονικής κατανομής της άσκησης της επιμέλειας μεταξύ των γονέων και της εναλλασσόμενης διαμονής (κατοικίας) του τέκνου.

Η αναφορά στη (νέα) ΑΚ 1520 σε δικαίωμα και υποχρέωση του γονέα δεν εισάγει αγώγιμη αξίωση για εξαναγκασμό του γονέα σε επικοινωνία.

Η αόριστη νομική έννοια του συμφέροντος του τέκνου μπορεί να εξειδικεύεται αυτεπαγγέλτως μέσω της αποδεικτικής διαδικασίας και με εφαρμογή των διδαγμάτων της κοινής πείρας.

Κήρυξης ως προσωρινάς εκτελεστής της καταψηφιστικής διάταξης περί απόδοσης ανηλίκου τέκνου διότι αυτό επιτάσσει το συμφέρον του και απαγγελία χρηματικής ποινής και προσωπικής κράτησης σε περίπτωση μη εκτέλεσης της.

Ρύθμιση του δικαιώματος προσωπικής επικοινωνίας γονέα με τέκνου με υποχρέωση του έτερου γονέα να ανέχεται την επικοινωνία με απειλή χρηματικής ποινής και προσωπικής κράτησης.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση στο sakkoulas-online.gr

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send