logo-print

Εκπρόσωποι Τύπου σε δικαστήρια και εισαγγελίες (τροπολογία)

Τροπολογία του Υπ. Δικαιοσύνης - ορίζεται ανά τριετία ένας εισαγγελικός λειτουργός ως εκπρόσωπος Τύπου

29/07/2022

19/08/2022

Ποινικός Κώδικας Ι
Ασφαλιστικά μέτρα και ακίνητα Δημοσιεύματα ΕπαΚ Νο 6

Τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης  για τη «Σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας και λοιπές επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης» προβλέπει ορισμό εκπροσώπων Τύπου στα δικαστήρια και τις εισαγγελίες.

Η τροπολογία προβλέπει τον ορισμό εκπροσώπων Τύπου στα Ανώτατα Δικαστήρια, τη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, στα Πρωτοδικεία και Εφετεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς και στις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς καθώς και στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς.

Πιο συγκεκριμένα, στα άρθρα 1 και 2 της τροπολογίας προβλέπεται:

Άρθρο 1 - Εκπρόσωπος τύπου δικαστηρίων και Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας —Προσθήκη παρ. 7Α στο άρθρο 15 ν. 4938/2022

Στο άρθρο 15 του ν. 4938/2022 (Α’ 109) προστίθεται παρ. 7Α, ως εξής:

«7Α. Με απόφαση της ολομέλειας των ανώτατων δικαστηρίων, της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας, των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, των πρωτοδικείων και εφετείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς και των διοικητικών πρωτοδικείων και εφετείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς α) ορίζεται ανά τριετία ένας δικαστικός λειτουργός ως εκπρόσωπος τύπου του οικείου δικαστηρίου ή της Γενικής Επιτροπείας και β) τίθεται το πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του. Ο εκπρόσωπος τύπου επικουρείται στο έργο του από έναν (1) δικαστικό υπάλληλο, κατά προτίμηση του κλάδου ΠΕ Δικαστικής Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων.».

Άρθρο 2 - Εκπρόσωπος τύπου εισαγγελιών - Προσθήκη παρ. 5Α στο άρθρο 16 ν. 4938/2022

Στο άρθρο 16 του ν. 4938/2022 (Α’ 109) προστίθεται παρ. 5Α, ως εξής:

«5Α. Με απόφαση της ολομέλειας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και των εισαγγελιών πρωτοδικών και εφετών Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς α) ορίζεται ανά τριετία ένας εισαγγελικός λειτουργός ως εκπρόσωπος τύπου της εισαγγελίας και β) τίθεται το πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του. Ο εκπρόσωπος τύπου επικουρείται έργο του από έναν (1) δικαστικό υπάλληλο, κατά προτίμηση του κλάδου ΠΕ Δικαστικής Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων.».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις επιδιώκουν την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στη δικαιοσύνη μέσω της θέσπισης του θεσμού του εκπροσώπου Τύπου, ώστε ο Τύπος να εκπληρώνει τη συνταγματική και κοινωνική αποστολή του, έχοντας πρόσβαση στο σύνολο των αναγκαίων πληροφοριών, με έγκυρο και αξιόπιστο τρόπο.

Ακόμη, στο άρθρο 5 της τροπολογίας, προβλέπεται η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) και της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στο πλαίσιο της οποίας ανατίθενται από ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. σε υπαλλήλους δικηγορικών συλλόγων ή δικηγόρους η επεξεργασία των μη εκκαθαρισμένων υποθέσεων νομικής βοήθειας και η έκδοση εντολής πληρωμής για την καταβολή του τμήματος αποζημίωσης που προκαταβάλλεται στο  δικαιούχο δικηγόρο από την παροχή υπηρεσιών νομικής βοήθειας (προ της οριστικής εκκαθάρισης), σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 3226/2004 (Α’ 24). Η σχετική δαπάνη βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.. Τέλος, προβλέπεται ότι οι δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες στο πλαίσιο παροχής νομικής βοήθειας, δικαιούνται πρόσθετης αποζημίωσης για έξοδα που αποδεδειγμένα πραγματοποίησαν για τη διεκπεραίωση της ανατεθείσας υπόθεσης.

Δείτε αναλυτικά την τροπολογία στο hellenicparliament.gr

Η έναρξη της εκτέλεσης κατά τον ΚΠολΔ
Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
send