logo-print

Βεβαίωση Τεκμηρίωσης Νόμιμης Χρήσης

Με το νόμο 4951/2022, που αφορά στον εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συγκεκριμένα την αδειοδότηση παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, εισήχθη ένας νέος τύπος «ελέγχου ιδιοκτησιακού καθεστώτος», προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να λάβει τη σχετική άδεια εγκατάστασης σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από́ Ανανεώσιμες Πήγες Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού́ - Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.) ή/και σταθμών αποθήκευσης.

Πρόκειται σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 3 του ως άνω νόμου για τη λεγόμενη Βεβαίωση Τεκμηρίωσης Νόμιμης Χρήσης.

Με τον όρο αυτό, νοείται η βεβαίωση, η οποία εκδίδεται από́ δικηγόρο της επιλογής του ενδιαφερομένου έπειτα από́ έλεγχο της νόμιμης χρήσης του γηπέδου ή του χώρου εγκατάστασης του σταθμού́ Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α. ή/και σταθμού́ αποθήκευσης, εφόσον πρόκειται για ιδιωτική́ έκταση και αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτής.

Για την τεκμηρίωση του δικαιώματος χρήσης του γηπέδου εγκατάστασης, ο ενδιαφερόμενος, προσκομίζει:

1. Για την περίπτωση ιδιωτικών, καθώς και δημοτικών εκτάσεων, τη Βεβαίωση Τεκμηρίωσης Νόμιμης Χρήσης, συνοδευόμενη από́ τοπογραφικό́ διάγραμμα και τα κάτωθι κατά́ περίπτωση:

α) Σε περίπτωση Ιδιοκτήτη: Τίτλο κυριότητας, ήτοι αντίγραφο συμβολαιογραφικής πράξης ή τελεσίδικη δικαστική́ απόφαση, καθώς και είτε πιστοποιητικό́ μεταγραφής από́ το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο, είτε, στην περίπτωση λειτουργούντος κτηματολογικού́ γραφείου, αντίγραφο κτηματολογικού́ φύλλου και το σχετικό́ Απόσπασμα Κτηματολογικού́ Διαγράμματος,

β) Σε περίπτωση τρίτου που έχει τη νόμιμη χρήση του χώρου: τα αποδεικτικά́ έγγραφα ως ανωτέρω, καθώς και αποδεικτικό́ τίτλο νόμιμης χρήσης, ήτοι αντίγραφο του ιδιωτικού́ συμφωνητικού́ μακροχρόνιας μίσθωσης και απόδειξη ηλεκτρονικής υποβολής του στη Δημόσια Οικονομική́ Υπηρεσία, ή αντίγραφο της συμβολαιογραφικής πράξης μίσθωσης και του πιστοποιητικού́ μεταγραφής αυτής στο υποθηκοφυλακείο ή το αντίγραφο κτηματολογικού́ φύλλου αυτής του αρμοδίου Κτηματολογικού́ Γραφείου.

Αντίστοιχα δικαιολογητικά χρειάζονται και για τις δημόσιες εκτάσεις που διαχειρίζεται ο ενδιαφερόμενος, οι οποίες εμπίπτουν στη δασική́ νομοθεσία, αλλά και για τις εκτάσεις του Δημοσίου που δεν διαχειρίζεται ο ενδιαφερόμενος, οι οποίες δεν εμπίπτουν στη δασική́ νομοθεσία, περιλαμβανομένων αυτών που διαχειρίζονται η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, οι Κτηματικές Υπηρεσίες κα.

2. Ειδικές διατάξεις προβλέπονται επίσης ως προς την τεκμηρίωση του δικαιώματος χρήσης του γηπέδου ασφαλείας που δεν περιλαμβάνεται στο γήπεδο εγκατάστασης, αναφορικά με τους αιολικούς σταθμούς.

Στυλιανή Μπακαμήτσου - Χρονοπούλου

Απόφοιτη της Νομικής Σχολής Θράκης με βαθμό «Λίαν Καλώς», η Στυλιανή Κ. Μπακαμήτσου δραστηριοποιείται ήδη από το 2015 στον τομέα του Αστικού Δικαίου, με ειδίκευση στους τομείς του οικογενειακού, κληρονομικού, ...

Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send