logo-print

Απόρριψη αγωγής κατά της ΔΕΔΔΗΕ για εσφαλμένη καταχώρηση μετρήσεων παροχής (ΕιρΛαρ 6/2021)

Απαράδεκτη λόγω έλλειψης παθητικής νομιμοποίησης η αγωγή κατά της ΡΑΕ, επειδή αυτή δεν δύναται να οριστεί υπόχρεη εκπλήρωσης ή ικανοποίησης του επιδίκου ουσιαστικού δικαιώματος, ούτε συγκαταλέγεται η αποζημίωση των εναγόντων στις υποχρεώσεις της

07/10/2022

07/10/2022

Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ

Ποινικός Κώδικας Ι

Ουσία αβάσιμη κρίθηκε αγωγή πελατών ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακή χρήση κατά της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ από εσφαλμένη καταχώρηση των μετρήσεων του μετρητή της παροχής τους (ΕιρΛαρ 6/2021). Το δικαστήριο έκρινε ότι όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες έλαβαν χώρα, ώστε αφενός μεν επιβεβαιώθηκε η λανθασμένη, άνευ υπαιτιότητας, καταχώρηση των ενδείξεων, αφετέρου δε αναθεωρήθηκαν και διορθώθηκαν οι εκδοθέντες λογαριασμοί. 

Η ίδια αγωγή, κατά το μέρος που στράφηκε κατά της  ΡΑΕ και της ΔΕΗ ΑΕ απορρίφθηκε ως απαράδεκτη και ουσία αβάσιμη αντίστοιχα. Και τούτο, διότι η μεν πρώτη δεν δύναται να οριστεί υπόχρεη εκπλήρωσης ή ικανοποίησης του επιδίκου ουσιαστικού δικαιώματος, απορρέοντος εκ της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ούτε συγκαταλέγεται η αποζημίωση των εναγόντων στις υποχρεώσεις της, η δε δεύτερη δεν φέρει ευθύνη καθότι η διαφορά αφορά το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο διαχειρίζεται η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ. 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, από την κατάρτιση των επίδικων συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειες και έκτοτε, παρείχε συνεχώς και αδιαλείπτως ηλεκτρική ενέργεια για τις ανάγκες ηλεκτροδότησης της παροχής των εναγόντων. Επιπλέον, δεν υπήρξε καμία έγγραφη διαμαρτυρία, αντίρρηση ή όχληση από τους ενάγοντες μέχρι τις 18.9.2018, η οποία να αφορούσε τις χρεώσεις και τα αντίστοιχα ποσά των εκδιδόμενων λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

Περαιτέρω, το δικαστήριο δέχθηκε πως αποδείχθηκε ότι δεν τελέστηκε από τη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ  και τους προστηθέντες από αυτή υπαλλήλους παράνομη και υπαίτια πράξη ή παράλειψη, κατά το χρόνο δε κατά τον οποίο οι ενάγοντες διαμαρτυρήθηκαν και υπέβαλαν τις σχετικές αντιρρήσεις προς αυτή, προέβη σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες, ώστε αφενός μεν επιβεβαιώθηκε η λανθασμένη, άνευ υπαιτιότητάς της, καταχώρηση των ενδείξεων, αφετέρου δε αναθεωρήθηκαν και διορθώθηκαν οι εκδοθέντες λογαριασμοί, με αποτέλεσμα την επιστροφή στους ενάγοντες του ποσού των 8.595,98 ευρώ.

Το δικαστήριο επεσήμανε ότι από την ημερομηνία της πιστοποίησης των δεδομένων μέτρησης από τη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ και της αναθεώρησης και επαναπροσδιορισμού των KWH, δεν είναι δυνατόν να επεκταθεί χρονικά και να αναδράμει πέραν των 24 μηνών, διότι τούτο θα εστερείτο νομικού ερείσματος, σύμφωνα με το άρθρο 93 παρ. 1 του Κώδικα Διαχείρισης του ΕΔΔΗΕ.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση στο sakkoulas-online.gr

Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο - Βιβλιοθήκη Δικάιου Κτηματολογίου Νο 24
Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send