logo-print

Σύστημα βιντεοεπιτήρησης σε πολυκατοικία: Εντολή απεγκατάστασης και προειδοποίηση για πρόστιμο (ΑΠΔΠΧ)

07/11/2022

07/11/2022

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εξέτασε καταγγελία από συνιδιοκτήτη διαμερίσματος πολυκατοικίας κατά έτερης συνιδιοκτήτριας, η οποία είχε εγκαταστήσει σύστημα βιντεοεπιτήρησης στην είσοδό της, καθώς και στον χώρο στάθμευσης ιδιωτικού οχήματος χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην Οδηγία 1/2011 της Αρχής.

Ειδικότερα, στην εν λόγω υπόθεση:

α) Η καταγγελλόμενη εγκατέστησε σύστημα βιντεοεπιτήρησης για την προστασία των κοινόχρηστων χώρων συγκροτήματος κατοικιών καθώς και των προσώπων που κυκλοφορούν σε αυτούς, χωρίς απόφαση του αρμοδίου οργάνου διαχείρισης του συγκροτήματος σύμφωνα με τις διατάξεις του οικείου κανονισμού. Η καταγγελλόμενη είχε συγκεντρώσει ένα σύνολο υπογραφών των ενοίκων το οποίο όμως δεν μπορεί να υποκαταστήσει την υποχρέωση λήψης σχετικής απόφασης, παραβιάζοντας το άρθρο 1 παρ. 1 της Οδηγίας 1/2011 της Αρχής.

β) Η καταγγελλόμενη είχε και ακόμα έχει την οθόνη παρακολούθησης του συστήματος στην οικία της και εικόνα στο κινητό της καθώς και του συζύγου της, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα. Κάτι τέτοιο όμως δεν ήταν επίσης προϊόν απόφασης της ΓΣ, κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων και συγκεκριμένα του άρθρου 15 παρ. 2 της Οδηγίας 1/2011 της Αρχής.

γ) Η καταγγελλόμενη ενώ αφαίρεσε την κάμερα της εισόδου, αρνείται να αφαιρέσει την κάμερα στον χώρο στάθμευσης (τον οποίο υπενοικιάζει) μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για εγκατάσταση νέου συστήματος και αφαίρεση του παλαιού.

Ωστόσο, στην νέα εγκατάσταση καλύπτεται το σύνολο των κοινόχρηστων χώρων της πολυκατοικίας, όπως και οι θέσεις στάθμευσης από την κατόπτευση πέντε καμερών, καθιστώντας την εν λόγω επεξεργασία μη αναγκαία και παραβιάζοντας το άρθρο 15 παρ. 4 εδ. β της Οδηγίας 1/2011 της Αρχή

Με βάση τα παραπάνω η Αρχή έδωσε εντολή στην καταγγελλόμενη, όπως εντός ενός (1) μηνός από την παραλαβή της παρούσας, αφαιρέσει το εν λόγω σύστημα βιντεοεπιτήρησης που έχει εγκαταστήσει και ενημερώσει την Αρχή σχετικά με την πραγματοποίηση των ανωτέρω ενεργειών.

Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν συμβεί, η Αρχή επιβάλλει στην καταγγελλόμενη το αποτελεσματικό, αναλογικό και αποτρεπτικό διοικητικό χρηματικό πρόστιμο που αρμόζει στην συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με τις ειδικότερες περιστάσεις αυτής, ύψους χιλίων (1.000,00) ευρώ.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση.

Αθέτηση ρήτρας παρεκτάσεως αποκλειστικής διεθνούς δικαιοδοσίας και αποζημιωτική ευθύνη - Σειρά Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 8

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ