logo-print

Άρθρο 23 - Νόμος 4963/2022 - Διεξαγωγή του διαγωνισμού

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

30/07/2022

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

1. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει δύο (2) στάδια: Α) τις προκαταρκτικές δοκιμασίες, Β) τη γραπτή και προφορική εξέταση.

Α) Το στάδιο των προκαταρκτικών δοκιμασιών περιλαμβάνει:

α) Ψυχοτεχνική και υγειονομική εξέταση.

αα) Οι υποψήφιοι υποβάλλονται από την επιτροπή της περ. γ) του άρθρου 22 σε γενικό ιατρικό και ψυχομετρικό έλεγχο. Ειδικώς, ο γενικός ιατρικός έλεγχος των υποψηφίων του αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας διενεργείται σύμφωνα με το π.δ. 584/1985 (Α’ 204) που διέπει την υγειονομική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. και τα άρθρα 1 έως 5 του π.δ. 11/2014 (Α’ 17). Ο ψυχομετρικός έλεγχος περιλαμβάνει ψυχοτεχνικές δοκιμασίες (τεστ προσωπικότητας) και συνέντευξη. Με τις εξετάσεις αυτές ερευνώνται κυρίως η κρίση, η προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις, η αυτοκυριαρχία, η συναισθηματική σταθερότητα, η σκέψη, η αντίληψη και η εν γένει προσωπικότητα του υποψήφιου. Το ακριβές περιεχόμενο της ψυχοτεχνικής και υγειονομικής εξέτασης καθορίζεται με απόφαση της επιτροπής της περ. γ) του άρθρου 22, η οποία εγκρίνεται με απόφαση της επιτροπής της περ. α) του ίδιου άρθρου και δημοσιεύεται κατά τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 20 σε ημερομηνία που δεν απέχει λιγότερο από ένα (1) μήνα από την ημέρα διενέργειας του διαγωνισμού.

αβ) Όσοι υποψήφιοι του πολιτικού τομέα κριθούν ικανοί στην ψυχοτεχνική και υγειονομική εξέταση, συνεχίζουν στο στάδιο της γραπτής και προφορικής εξέτασης. Οι υπόλοιποι αποκλείονται από τον διαγωνισμό.

αγ) Όσοι υποψήφιοι του αστυνομικού τομέα κριθούν ικανοί στην ψυχοτεχνική και υγειονομική εξέταση, συνεχίζουν στο στάδιο της αθλητικής δοκιμασίας. Οι υπόλοιποι αποκλείονται από τον διαγωνισμό.

β) Αθλητική δοκιμασία.

βα) Η επιτροπή της περ. δ) του άρθρου 22 προβαίνει, πριν από την έναρξη των αθλητικών δοκιμασιών, σε εκ νέου αναστημομέτρηση των υποψηφίων και όσοι υποψήφιοι δεν έχουν το προβλεπόμενο ανάστημα κρίνονται αμετάκλητα μη ικανοί.

ββ) Η επιτροπή της περ. δ) του άρθρου 22 ελέγχει την αθλητική επίδοση των λοιπών υποψηφίων στα εξής αγωνίσματα:

i. Δρόμος 100 μ.

ii. Δρόμος 1000 μ.

iii. Άλμα εις ύψος με φόρα.

iv. Άλμα εις μήκος με φόρα.

v. Ρίψη σφαίρας.

βγ) Το ακριβές περιεχόμενο της αθλητικής δοκιμασίας καθορίζεται με απόφαση της επιτροπής της περ. δ) του άρθρου 22, η οποία εγκρίνεται με απόφαση της επιτροπής της περ. α) του ίδιου άρθρου και δημοσιεύεται κατά τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 20 σε ημερομηνία που δεν απέχει λιγότερο από ένα (1) μήνα από την ημέρα διενέργειας του διαγωνισμού.

βδ) Όσοι υποψήφιοι του αστυνομικού τομέα κριθούν ικανοί στην αθλητική δοκιμασία, συνεχίζουν στο στάδιο της γραπτής και προφορικής εξέτασης. Οι υπόλοιποι αποκλείονται από τον διαγωνισμό.

Β) Το στάδιο της γραπτής και προφορικής εξέτασης περιλαμβάνει:

α) Γραπτή εξέταση

αα) Στο στάδιο της γραπτής εξέτασης οι υποψήφιοι υποβάλλονται ανά τομέα (πολιτικό - αστυνομικό), κλάδο και ειδικότητα σε δύο (2) γραπτές δοκιμασίες, η καθεμία από τις οποίες διαρκεί τρεις (3) ώρες. Η πρώτη έχει τη μορφή ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών κατανόησης κειμένου ή αποφάσεων ή γνώσεων ή συνδυασμού των ανωτέρω, ή πρακτικών θεμάτων και η δεύτερη συνίσταται στη σύνταξη ενός δοκιμίου γενικής παιδείας.

αβ) Το ακριβές περιεχόμενο της γραπτής εξέτασης καθορίζεται με απόφαση της οικείας Επιτροπής της περ. β) του άρθρου 22, η οποία εγκρίνεται με απόφαση της επιτροπής της περ. α) του άρθρου 22 και δημοσιεύεται κατά τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 20 σε ημερομηνία που δεν απέχει λιγότερο από τρεις (3) μήνες από την ημέρα διενέργειας του διαγωνισμού.

αγ) Οι ενδείξεις των ατομικών στοιχείων των διαγωνιζομένων στα γραπτά δοκίμια καλύπτονται με αδιαφανές χαρτί, το οποίο αφαιρείται ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής μετά από την ολοκλήρωση της βαθμολόγησης σε κάθε στάδιο.

αδ) Επιτυχόντες κατά το στάδιο αυτό είναι όσοι βαθμολογήθηκαν με πενήντα (50) και άνω στις εκατό (100) μονάδες σε καθεμία από τις δύο (2) δοκιμασίες, εκτός εάν ο αριθμός τους υπερβαίνει το τριπλάσιο του αριθμού των θέσεων που προκηρύχθηκαν. Στην περίπτωση αυτή, επιτυχόντες θεωρούνται όσοι καταλαμβάνουν στη σειρά κατάταξης θέση εντός του αριθμού αυτού. Οι επιτυχόντες συνεχίζουν στο στάδιο της προφορικής εξέτασης. Οι υπόλοιποι αποκλείονται από τον διαγωνισμό.

β) Προφορική εξέτασηβα) Στο στάδιο αυτό οι επιτυχόντες υποβάλλονται ανά τομέα (πολιτικό - αστυνομικό), κλάδο και ειδικότητα σε προφορική συνέντευξη από την επταμελή επιτροπή της περ. α) του άρθρου 22.

ββ) Το ακριβές περιεχόμενο της προφορικής εξέτασης καθορίζεται με απόφαση της επιτροπής της περ. α) του άρθρου 22 και δημοσιεύεται κατά τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 20 σε ημερομηνία που δεν απέχει περισσότερο από τρεις (3) μήνες από την ημέρα διενέργειας του διαγωνισμού.

Η Διαμεσολάβηση
Εγχειρίδιο Πολιτικής Δικονομίας - 4η έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ​

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ