logo-print

Ηλεκτρονική χορήγηση αποτελεσμάτων διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων ασθενούς (ΦΕΚ)

28/11/2022

01/12/2022

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την "Ηλεκτρονική χορήγηση αποτελεσμάτων διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων ασθενούς".

Αντικείμενο της απόφασης είναι ο καθορισμός της διαδικασίας ηλεκτρονικής χορήγησης των αποτελεσμάτων διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων ασθενούς, οι οποίες έχουν διενεργηθεί σε δημόσιες ή ιδιωτικές μονάδες υγείας, με τη χρήση ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής που είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr).

Μεαξύ άλλων προβλέπεται:

Ηλεκτρονική χορήγηση αποτελεσμάτων διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων

1. Τα αποτελέσματα διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων ασθενούς (λήπτη υπηρεσιών υγείας) δύνανται να χορηγούνται με τη χρήση ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής που είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ).

2. Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή της παρ. 1 ο ενδιαφερόμενος ασθενής αυθεντικοποιείται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr- EΨΠ) με τη χρήση κωδικών - διαπιστευτηρίων του άρθρου 24 του ν. 4727/2020 (Α’ 184) και για την ολοκλήρωση της αυθεντικοποίησης απαιτείται η καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (One Time Password - OTP), o οποίος αποστέλλεται στον αριθμό κινητού τηλεφώνου του ασθενούς. Ειδικά για τους ανήλικους, ενημερώνονται κατά τα προαναφερόμενα οι φυσικοί ή ανάδοχοι γονείς ή τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν την επιμέλειά τους.

3. Μετά την είσοδο στην ηλεκτρονική εφαρμογή της παρ. 1, εμφανίζεται στον ασθενή λίστα με τα παραπεμπτικά διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων, στις οποίες έχει υποβληθεί. Ο ασθενής επιλέγει από τη λίστα το παραπεμπτικό, που έχει εκτελεσθεί και που αντιστοιχεί στις διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις για τις οποίες θέλει να λάβει τα αποτελέσματα και αιτείται να εκδοθεί το σχετικό αντίγραφο αποτελεσμάτων.

4. Το αντίγραφο των αποτελεσμάτων εργαστηριακών διαγνωστικών εξετάσεων περιλαμβάνει τα κάτωθι δεδομένα:

α) Στοιχεία ταυτοποίησης πολίτη (ΑΜΚΑ, Ονοματεπώνυμο)

β) Στοιχεία γνωματεύοντα ιατρού (ΑΜΚΑ, Ονοματεπώνυμο, Ειδικότητα)

γ) Στοιχεία εργαστηρίου και Αριθμός παραγγελίας

δ) Ημερομηνία λήψης δείγματος

ε) Ημερομηνία έκδοσης αποτελεσμάτων

στ) Κατηγορία διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων

ζ) Στοιχεία διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων (Περιγραφή εξέτασης, Μέθοδος εξέτασης, Ημερομηνία έκδοσης αποτελέσματος, Αποτέλεσμα εξέτασης, Μονάδα μέτρησης, Απόλυτη τιμή αποτελέσματος εξέτασης, Όρια φυσιολογικών τιμών)

η) Μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης, με σκοπό την επαλήθευση του περιεχομένου του εγγράφου από τον ασθενή ή/και τον αποδέκτη του αντιγράφου των αποτελεσμάτων του ασθενούς. Η επαλήθευση γίνεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) θ) Προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η ημερομηνία που αναγράφεται στην ηλεκτρονική σφραγίδα αποτελεί την ημερομηνία έκδοσης των ανωτέρω πιστοποιητικών.

5. Για την υλοποίηση των προβλεπόμενων εφαρμόζονται τα εξής:

Ι) Για τις Μονάδες Υγείας, οι οποίες διαθέτουν ήδη Ηλεκτρονικό Ιατρικό Φάκελο Ασθενούς, τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων, που εξάγονται από τα Πληροφοριακά Υποσυστήματα Εργαστηρίων (LIS), τα Πληροφοριακά Υποσυστήματα Απεικονιστικών Εξετάσεων (RIS) κ.λπ., ενημερώνουν πρώτα τον Ηλεκτρονικό Ιατρικό Φάκελο Ασθενούς και στη συνέχεια μεταβιβάζονται στο Ψηφιακό Αποθετήριο αποκλειστικά μέσω του Ηλεκτρονικού Ιατρικού Φακέλου.

ΙΙ) Κατ’ εξαίρεση και μόνο για τα Κέντρα Υγείας και για τα Νοσοκομεία, που δεν διαθέτουν κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας Ηλεκτρονικό Ιατρικό Φάκελο, η μεταβίβαση των αποτελεσμάτων από έκαστη Μονάδα Υγείας προς το Κεντρικό Ψηφιακό Αποθετήριο πραγματοποιείται προσωρινά, απ’ ευθείας μέσω των Πληροφοριακών Υποσυστημάτων Εργαστηρίων (LIS), των Πληροφοριακών Υποσυστημάτων Απεικονιστικών Εξετάσεων (RIS) κ.λπ., έως ότου οι συγκεκριμένες Μονάδες Υγείας θέσουν σε παραγωγική λειτουργία Ηλεκτρονικό Ιατρικό Φάκελο.

Στη συνέχεια πραγματοποιείται μετάπτωση και αυτών στην ως άνω αναφερόμενη διαδικασία αποστολής των διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων μέσω του Ηλεκτρονικού Ιατρικού Φακέλου.

Ειδικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής

1. Το Ψηφιακό Αποθετήριο Διαγνωστικών Εργαστηριακών Αποτελεσμάτων που έχει συσταθεί δυνάμει του άρθρου 83 του ν. 4954/2022 (Α’ 136) στην Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., και το οποίο αποτελεί τμήμα του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.) του άρθρου 84 του ν. 4600/2019 (Α’ 43), ενημερώνεται με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών διαγνωστικών εξετάσεων από τις δημόσιες ή ιδιωτικές μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας μέσω διαλειτουργικότητας (ΑPI Ψηφιακού Αποθετηρίου Διαγνωστικών Εξετάσεων), με τη διαδικασία που περιγράφεται στην παρ. 5 του άρθρου 2.

2. Η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του άρθρου 2 διαλειτουργεί με:

- το Ψηφιακό Αποθετήριο Διαγνωστικών Εργαστηριακών Εξετάσεων του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.) που τηρεί η Η.Δ.Ι.Κ.Α Α.Ε. για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας, για την ανάκτηση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων.

- το Εθνικό Μητρώο Α.Μ.Κ.Α. - ΕΜΑΕΣ που τηρεί η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. για λογαριασμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

- την υπηρεσία Αυθεντικοποίησης Χρηστών με τη χρήση διαπιστευτηρίων TAXISnet και την υπηρεσία oAuth 2.0 της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημοσίας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

3. Αφότου γίνουν οι απαραίτητες ως άνω διασταυρώσεις το έγγραφο εκδίδεται με τα στοιχεία που περιγράφονται στην παρ. 4 του άρθρου 2 και είναι έτοιμο προς λήψη από τον ασθενή. Επιπλέον, το έγγραφο είναι διαθέσιμο και στη Θυρίδα του Πολίτη, στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ως έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 2 μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr- EΨΠ) ορίζεται η 20ή 12.2022.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση, όπως δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ

 

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Αθέτηση ρήτρας παρεκτάσεως αποκλειστικής διεθνούς δικαιοδοσίας και αποζημιωτική ευθύνη - Σειρά Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 8

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ