logo-print

Ηλεκτρονική χορήγηση βεβαίωσης νοσηλείας ή εξέτασης στα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές (ΦΕΚ)

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΚΟΥΤΕΛΗ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την "Ηλεκτρονική χορήγηση βεβαίωσης νοσηλείας ή εξέτασης ασθενούς στα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές της χώρας".

Αντικείμενο της απόφασης είναι ο καθορισμός των ειδικότερων ζητημάτων λειτουργίας του ψηφιακού αποθετηρίου και της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής των παρ. 1 και 2 του άρθρου 93 του ν. 4961/2022 (Α’ 146) για την ηλεκτρονική χορήγηση βεβαίωσης νοσηλείας ή εξέτασης ασθενούς στα δημόσια νοσοκομεία και στις ιδιωτικές κλινικές της χώρας, με χρήση ψηφιακής υπηρεσίας μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr).

Ψηφιακό αποθετήριο και ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή για την ηλεκτρονική χορήγηση βεβαιώσεων νοσηλείας ή εξέτασης ασθενούς

1. Οι βεβαιώσεις νοσηλείας ή εξέτασης ασθενούς που διενεργήθηκαν σε δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές και αποτελούν τμήμα του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας του ασθενή, σύμφωνα με το άρθρο 84 του ν. 4600/2019 (Α’ 43), αποθηκεύονται στο Ψηφιακό Αποθετήριο Βεβαιώσεων Νοσηλειών - Εξετάσεων, που τηρείται στην Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και συστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 93 του ν. 4961/2022 (Α’ 146).

2. Δημιουργείται ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr), μέσω της οποίας κάθε χρήστης δύναται να αιτείται και να λαμβάνει βεβαιώσεις νοσηλείας ή εξέτασης, είτε για τον εαυτό του ατομικά, είτε για ανήλικα πρόσωπα επί των οποίων ασκεί τη γονική μέριμνα, ή την επιμέλεια αυτών (φυσικοί ή ανάδοχοι γονείς). Οι βεβαιώσεις νοσηλείας ή εξέτασης ασθενούς αφορούν είτε σε εξέταση που διενεργήθηκε σε εξωτερικά ιατρεία ή σε τμήματα επειγόντων περιστατικών, καθώς και σε κάθε άλλη βεβαίωση που σχετίζεται με τη νοσηλεία ή εξέταση ασθενούς από τα δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές της χώρας και εκδίδεται από τη Γραμματεία του δημόσιου νοσοκομείου ή της ιδιωτικής κλινικής.

3. Οι ανωτέρω βεβαιώσεις περιλαμβάνουν τα κάτωθι:

α) Στοιχεία ταυτοποίησης του ασθενούς (ΑΜΚΑ, Ονοματεπώνυμο),

β) Ημερομηνία εισόδου - εξόδου του ασθενούς από το δημόσιο νοσοκομείο ή την ιδιωτική κλινική,

γ) Ημερομηνία επίσκεψης του ασθενούς στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ή στα εξωτερικά ιατρεία του δημόσιου νοσοκομείου ή της ιδιωτικής κλινικής,

δ) Διάγνωση εισόδου και εξόδου του ασθενούς στο δημόσιο νοσοκομείο ή την ιδιωτική κλινική κατά ICD10 κωδικοποίηση,

ε) Άλλες ουσιώδεις πληροφορίες/σχόλια που συνδέονται με τη νοσηλεία, επίσκεψη και την παροχή φροντίδας στον ασθενή στο δημόσιο νοσοκομείο ή στην ιδιωτική κλινική,

στ) Στοιχεία του δημόσιου νοσοκομείου ή της ιδιωτικής κλινικής,

ζ) Στοιχεία ταυτοποίησης του διοικητικού διευθυντή του δημόσιου νοσοκομείου ή της ιδιωτικής κλινικής,

η) Μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης, με σκοπό την επαλήθευση του περιεχομένου του εγγράφου από τον ασθενή ή/και τον αποδέκτη της βεβαίωσης του ασθενούς. Η επαλήθευση γίνεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr),

θ) Προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η ημερομηνία που αναγράφεται στην ηλεκτρονική σφραγίδα αποτελεί την ημερομηνία έκδοσης των ανωτέρω βεβαιώσεων.

Διαδικασία έκδοσης των βεβαιώσεων νοσηλείας ή εξέτασης ασθενούς μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής

1. Για την είσοδο στην ηλεκτρονική εφαρμογή απαιτείται η προηγούμενη αυθεντικοποίηση του ασθενούς με τη χρήση των κωδικών - διαπιστευτηρίων του άρθρου 24 του ν. 4727/2020 (Α’ 184) και για την ολοκλήρωση της αυθεντικοποίησης απαιτείται η καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (One Time Password - OTP), o οποίος αποστέλλεται μέσω του συστήματος στην κινητή συσκευή του ασθενούς. Ειδικά για τους ανήλικους ασθενείς εισέρχονται στην ειδική εφαρμογή οι φυσικοί ή ανάδοχοι γονείς ή τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν την επιμέλειά αυτών, με τον περιγραφόμενο ως άνω τρόπο στο προηγούμενο εδάφιο, επιλέγοντας στην ειδική εφαρμογή τον ΑΜΚΑ του προσώπου που τους ενδιαφέρει.

2. Μετά την είσοδο στην εφαρμογή, ο αιτών επιλέγει από εμφανιζόμενη λίστα στην οθόνη του το δημόσιο νοσοκομείο ή την ιδιωτική κλινική που τον ενδιαφέρει. Στην συνέχεια, εμφανίζονται τα στοιχεία με τις νοσηλείες ή επισκέψεις εξετάσεις του αιτούντος ή του προστατευόμενου μέλους του στην περίπτωση ανηλίκου ασθενούς στο επιλεχθέν δημόσιο νοσοκομείο ή στην ιδιωτική κλινική και ο αιτών επιλέγει την νοσηλεία/επίσκεψη ή εξέταση που τον ενδιαφέρει προκειμένου να εκδώσει την οικεία βεβαίωση.

3. Οι ως άνω βεβαιώσεις γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτές από όλους τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και από φυσικά πρόσωπα ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, σύμφωνα με το άρθρο 27 του ν. 4727/2020 (Α’ 184).

Υποχρεώσεις δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών

1. Η υλοποίηση της διαλειτουργικότητας των υποσυστημάτων τόσο εντός των δημόσιων νοσοκομείων όσο και των εν λόγω μονάδων υγείας με το Ψηφιακό Αποθετήριο Βεβαιώσεων Νοσηλειών - Εξετάσεων και της αποθήκευσης των βεβαιώσεων νοσηλειών και εξετάσεων του άρθρου 93 του ν. 4961/2022, πραγματοποιείται έως την 15η.12.2022.

2. Η υλοποίηση της διαλειτουργικότητας των υποσυστημάτων τόσο εντός των ιδιωτικών κλινικών όσο και των εν λόγω μονάδων υγείας με το Ψηφιακό Αποθετήριο Βεβαιώσεων Νοσηλειών - Εξετάσεων και της αποθήκευσης των βεβαιώσεων νοσηλειών και εξετάσεων του άρθρου 93 του ν. 4961/2022, πραγματοποιείται έως την 11η.12.2023.

3. Τα δημόσια νοσοκομεία και οι ιδιωτικές κλινικές υποχρεούνται, για το σκοπό υλοποίησης των επιταγών των άρθρων 84 του ν. 4600/2019 και της παρ. 1 του άρθρου 93 του ν. 4961/2022, για την ακριβή ενημέρωση του Ψηφιακού Αποθετηρίου βεβαιώσεων νοσηλείας ή εξέτασης ασθενούς με τις βεβαιώσεις νοσηλείας-εξετάσεων εντός της ανωτέρω προθεσμίας.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση, όπως δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

Αναγκαία Ομοδικία - Δομή και λειτουργία της ομοδικιακής δίκης XXII & 390

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ