logo-print

Οδηγός Εκκαθάρισης και Προσδιορισμού Εισφορών σε περιπτώσεις παράλληλης απασχόλησης έτους 2021

19/12/2022

21/12/2022

Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση
Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δικηγορικού Συλλόγου ο Οδηγός Εκκαθάρισης και Προσδιορισμού Εισφορών σε περιπτώσεις παράλληλης απασχόλησης έτους 2021 και Υποβολής αίτησης επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών.

Ο οδηγός συντάχθηκε από τον Αντιπρόεδρο του ΔΣΑ κ. Ανδρέα Κουτσόλαμπρο και αφορά όσους συναδέλφους είχαν κατά το 2021 παράλληλη απασχόληση (έμμισθοι, μπλοκάκια, καθηγητές, μετακλητοί κλπ.).

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί από συναδέλφους με πιστωτικά υπόλοιπα, καθόσον από φέτος η επιστροφή τους δεν γίνεται αυτόματα, αλλά απαιτείται η υποβολή σχετικής ηλεκτρονικής αίτησης, σύμφωνα με τις οδηγίες (βήμα-βήμα) που εμπεριέχονται στον οδηγό.  

Όπως αναφέρεται στον οδηγό, ολοκληρώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση η εκκαθάριση της παράλληλης ασφάλισης (έμμισθοι, καθηγητές, μετακλητοί, αλλά και όσοι δεν είχαν λάβει ειδοποιητήρια) για τις εισφορές του 2021.

Η εκκαθάριση αφορά όλους όσοι έχουν μισθωτή δραστηριότητα και παράλληλα ασκούν και ελεύθερη δικηγορία (έχουν ανοιχτά βιβλία). Οι ασκούντες αποκλειστικά έμμισθη δραστηριότητα, πρέπει να ζητούν την διαγραφή τους από τα μητρώα των μη μισθωτών ασφαλισμένων, κατ’ άρθρο 20 ν.4488/2017 και δεν πρέπει να καταβάλλουν καμία εισφορά σε ειδοποιητήριο ή εκκαθάριση (ούτε τα 10 ευρώ του ΟΑΕΔ).

Δείτε αναλυτικά τον οδηγό.

Εργατικό Ποινικό Δίκαιο
Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send