logo-print

Πρόστιμο σε αλυσίδα λιανεμπορίου για τη διαρροή υλικού από κάμερες σε μέσο ενημέρωσης στη Ρουμανία

Η πρωτοβουλία υπαλλήλου να βιντεοσκοπήσει πλάνα με το κινητό του και να τα στείλει σε εφημερίδα θα κοστίσει στην εταιρεία 3.000 ευρώ

09/01/2023

16/01/2023

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Τον Νοέμβριο 2022, η ρουμανική αρχή προστασίας δεδομένων ολοκλήρωσε την έρευνα σε βάρος αλυσίδας λιανεμπορίου, διαπιστώνοντας την παραβίαση των άρθρων 29 και 32 παρ.1β,2 και 4 του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων.

Για τις παραβάσεις αυτές επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ρουμανικής αρχής, η έρευνα ξεκίνησε μετά από γνωστοποίηση παραβίασης προσωπικών δεδομένων που υποβλήθηκε από την εταιρεία στη ρουμανική αρχή, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 33 ΓΚΠΔ.

Η εταιρεία ενημερώθηκε από πελάτη της για την εμφάνιση υλικού βιντεοεπιτήρησης από ένα από τα καταστήματά της στον ιστότοπο τοπικής εφημερίδας. Σύμφωνα με την καταγγελία, στο υλικό αυτό περιλαμβάνονταν εικόνες του στον χώρο στάθμευσης του καταστήματος.

Από την έρευνα που διεξήγαγε η αρχή προέκυψε ότι ο υπεύθυνος του καταστήματος επέτρεψε σε υπάλληλο την είσοδό του στον χώρο της μονάδας ελέγχου του συστήματος βιντεοεπιτήρησης, ο οποίος με τη σειρά του βιντεοσκόπησε με το κινητό του πλάνα από την οθόνη παρακολούθησης και τα έστειλε σε τρίτο πρόσωπο μέσω WhatsApp. Σε σύντομο χρόνο από την ενέργεια αυτή, το υλικό είχε ανέβει στον ενημερωτικό ιστότοπο, με αποτέλεσμα τη δημόσια έκθεση των προσωπικών δεδομένων δύο προσώπων με την εμφάνιση της εικόνας τους και του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματός τους.

Η ρουμανική αρχή προστασίας δεδομένων διαπίστωσε πως ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεν είχε λάβει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να διασφαλίσει ότι οποιοδήποτε πρόσωπο ενεργεί για λογαριασμό του δεν έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα εκτός του πλαισίου των εντολών του, όπως επίσης δεν είχε λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των δεδομένων.

Εκτός από την επιβολή προστίμου, η ρουμανική αρχή έδωσε στην εταιρεία την εντολή να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα για την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον, απαγορεύοντας στους υπαλλήλους της τη χρήση προσωπικού εξοπλισμού (όπως κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ) προς τον σκοπό της βιντεοσκόπησης, αποθήκευσης και κοινολόγησης οπτικοακουστικού υλικού μέσα από το WhatsApp και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η προσημείωση υποθήκης Μετά τους ν. 4842/2021 και 4871/2021

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΉ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ποινικός Κώδικας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία, 2η έκδ., 2024