logo-print

Αλλαγές στο Νόμο 4957/2022 για τα ΑΕΙ: Αναλυτικά οι προτεινόμενες τροποποιήσεις

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείο Παιδείας που κατατέθηκε χτες στη Βουλή περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων στον νέο νόμο για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

28/02/2023

08/03/2023

Αυτοδύναμα Ασφαλιστικά Μέτρα

Βασίλειος Α. Χατζηϊωάννου

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Η προσημείωση υποθήκης Μετά τους ν. 4842/2021 και 4871/2021

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΉ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

​​Επιμέλεια: Δημήτρης Βέρρας

Σημαντικές αλλαγές στις διατάξεις του νέου νόμου 4957/2022 για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Ζούμε Αρμονικά Μαζί - Σπάμε τη Σιωπή: Ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε χθες 22-2-2023 στη Βουλή.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, όπως αυτές εκτίθενται στο Κεφάλαιο Γ’ (Λοιπές ρυθμίσεις) του νομοσχεδίου, επιχειρούνται λεπτές, πλην αρκετά σημαντικές, παρεμβάσεις στο κείμενο του νόμου που ρυθμίζει την οργάνωση και λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μεταξύ των ζητημάτων που τροποποιούνται συναντάμε την ένταξη σε μερική απασχόληση, το καθεστώς των μελών του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού, την παιδαγωγική επάρκεια και τους υπηρετούντες λέκτορες, ενώ μεγάλο τμήμα του νομοσχεδίου καλύπτει τις τροποποιήσεις του Κεφαλαίου ΚΖ’ του Ν.4957/2022, που αφορά στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας.

● Σημαντικότερες από τις προτεινόμενες αλλαγές είναι:

1. Εγγραφή σε πρόγραμμα διδακτορικών σπουδών (άρθρο 92 παρ.1): Αντικατάσταση των απαιτήσεων του νόμου ως προς τους αποφοίτους προπτυχιακού προγράμματος σπουδών και εξουσιοδότηση προς τον Κανονισμό Διδακτορικών Σπουδών για ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων,

2. Πρακτική άσκηση (416): Πρόβλεψη νέας ΚΥΑ για τη ρύθμιση πρόσθετων πηγών χρηματοδότησης.

3. Ένταξη σε καθεστώς μερικής απασχόλησης (154 παρ.4): Ο ανώτατος αριθμός των ευρισκομένων σε καθεστώς μερικής απασχόλησης θα υπολογίζεται σε ποσοστό επί του αριθμού των μελών ΔΕΠ της Σχολής, αντί του Τμήματος που προβλέπει η ισχύουσα διάταξη, ενώ στο ποσοστό αυτό δεν θα συνυπολογίζονται τα μέλη ΔΕΠ που εντάσσονται υποχρεωτικά σε καθεστώς μερικής απασχόλησης με βάση το άρθρο 160 παρ.8.

4. Άδειες (157 παρ.8): Η εξουσιοδοτική διάταξη για ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων σχετικά με τις άδειες του νόμου από τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του ΑΕΙ τροποποιείται με την προσθήκη της δυνατότητας ρύθμισης και για «ειδικότερες άδειες που δύνανται να χορηγούνται προς τα μέλη ΔΕΠ του ΑΕΙ και σχετίζονται με την άσκηση των εκπαιδευτικών, επιστημονικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων τους και [τις] προϋποθέσεις χορήγησής τους».

5. Μετακίνηση μελών ΕΕΠ-ΕΔΙΠ-ΕΤΕΠ σε άλλη ακαδημαϊκή μονάδα και μουσεία του ΑΕΙ: Στο άρθρο 162 για τα μέλη του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού προστίθενται νέες παράγραφοι αφενός για τη δυνατότητα μετακίνησης των μελών από μια ακαδημαϊκή μονάδα σε άλλη, «με μεταφορά της θέσης τους, χωρίς να απαιτείται κατανομή κενής θέσης από τις υφιστάμενες κενές θέσεις του Α.Ε.Ι.», αφετέρου για τη δυνατότητα μετακίνησης σε μουσεία του Ιδρύματος με απόφαση Συγκλήτου.

6. Εντεταλμένοι διδάσκοντες (173 παρ.1): Προστίθεται δυνατότητα επιλογής προσώπων ως εντεταλμένων διδασκόντων, κατ’ εξαίρεση της προϋπόθεσης κατοχής διδακτορικού διπλώματος, «αν η προς πλήρωση θέση αφορά σε γνωστικό αντικείμενο εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας, για τα οποίο δεν είναι δυνατή ή συνήθης η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής κατά τους κανόνες της οικείας τέχνης ή επιστήμης (de lege artis)

7. Κατάρτιση Μητρώων Γνωστικών Αντικειμένων και ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων (426): Στην εξουσιοδοτική διάταξη προστίθεται νέα Υπουργική Απόφαση για τη δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας για κατάρτιση των Μητρώων Γνωστικών Αντικειμένων του άρθρου 463 παρ.1 και του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων του άρθρου 138.

8. Μέλη Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού (465): Τα προ πολλού καταργηθέντα και μεταβατικώς αναβιώσαντα π.δ. 117/2002, 118/2002 και 147/2009 παραμένουν σε ισχύ, μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος του άρθρου 428 παρ.2.

9. Υπηρετούντες λέκτορες (463-464-467): Στις μεταβατικές διατάξεις για τα μέλη ΔΕΠ του άρθρου 463 προστίθεται παράγραφος 9 για τους υπηρετούντες λέκτορες, οι οποίοι εντάσσονται και στις πειθαρχικές διατάξεις του Κεφαλαίου ΚΑ’ του νόμου.

10. Παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια (99): Μειώνεται ο ελάχιστος αριθμός πιστωτικών μονάδων του άρθρου 99 παρ.3α’ για την αποδοχή φοιτητών από 180 σε 120, ενώ στο εξουσιοδοτικό άρθρο 419 προστίθεται νέα Υπουργική Απόφαση για τη ρύθμιση ζητημάτων του άρθρου 99. Παράλληλα, αντικαθίσταται η παράγραφος 2 της μεταβατικής ρύθμισης του άρθρου 456, ως εξής: «2. Φοιτητές που έχουν εισαχθεί σε Τμήματα ή Σχολές έως και το ακαδημαϊκό έτος 2022- 2023 δύνανται να λάβουν πιστοποίηση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας σύμφωνα με την περ. α) της παρ. 4 του άρθρου 54 του ν. 4589/2019 (Α’ 13), εφόσον τα Τμήματα ή Σχολές που έχουν εισαχθεί χορηγούσαν την εν λόγω πιστοποίηση κατά τον χρόνο εισαγωγής τους.».

11. Ακαδημαϊκή ταυτότητα (287): Προστίθενται νέες παράγραφοι 4Α έως 4Ε στο άρθρο 287, ενώ αντικαθίστανται και τροποποιούνται αντίστοιχα οι παράγραφοι 5 και 6.

● Ειδικώς ως προς τους ΕΛΚΕ, στις προτεινόμενες αλλαγές περιλαμβάνονται:

1. Αρμοδιότητες Επιτροπής Ερευνών (232): Προστίθεται νέα αρμοδιότητα της Επιτροπής να «λαμβάνει τις αποφάσεις που αφορούν στη διενέργεια των διαδικασιών για τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων προμήθειας ειδών, παροχής υπηρεσιών, εκτέλεσης έργων και μελετών σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού έργων/προγραμμάτων που διαχειρίζεται ο Ε.Λ.Κ.Ε., με την επιφύλαξη της περ. ζ) της παρ. 2 του άρθρου 233.».

2. Μεταβατική λειτουργία οργάνων διοίκησης ΕΛΚΕ Επιτροπής Ερευνών (473 παρ.3): Στην παράγραφο 3 του άρθρου 473 για τη μεταβατική λειτουργία των υπηρετούντων οργάνων διοίκησης των ΕΛΚΕ μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας τους προστίθενται νέα εδάφια, σύμφωνα με τα οποία «Έως τη λήξη της θητείας των υπηρετούντων συλλογικών οργάνων του Ε.Λ.Κ.Ε., εάν εκλείψει ή αποχωρήσει για οποιονδήποτε λόγο τακτικό ή αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης του Ε.Λ.Κ.Ε., η επιτροπή ανασυγκροτείται με πράξη του Πρύτανη, κατόπιν εισήγησης της Συνέλευσης του Τμήματος για το μέλος που εξέλειψε. Αντίστοιχα, αν εκλείψει ή αποχωρήσει για οποιονδήποτε λόγο μέλος του Ειδικού Επταμελούς Οργάνου της Επιτροπής Ερευνών, με πράξη του Προέδρου της Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης του Ε.Λ.Κ.Ε., που εκδίδεται μετά από απόφαση της επιτροπής αυτής, ανασυγκροτείται το Ειδικό Επταμελές Όργανο.».

3. Οικονομική διαχείριση (237): Προστίθενται νέες παράγραφοι 10 και 11, ως εξής:

«10. Υπόλοιπο ταμειακών διαθεσίμων των έργων/προγραμμάτων που εκτείνονται πέραν του έτους και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί έως το τέλος του οικονομικού έτους, μεταφέρεται στο επόμενο οικονομικό έτος και με αυτό δύναται να καλύπτονται δαπάνες του επόμενου οικονομικού έτους που αναλαμβάνονται σε βάρος έργων/ προγραμμάτων, με απόφαση της Επιτροπής Ερευνών του Ε.Λ.Κ.Ε..

11. Οι υποτροφίες αριστείας και οι ανταποδοτικές υποτροφίες που χορηγούνται από τους Ε.Λ.Κ.Ε. των Α.Ε.Ι. δεν υπόκεινται σε οποιονδήποτε φόρο, κράτηση ή ασφαλιστική εισφορά. Οι υποτροφίες και οι κάθε είδους αποζημιώσεις που δίνονται σε δικαιούχους, όπως φοιτητές και νέους ερευνητές, στο πλαίσιο ευρωπαϊκών και συγχρηματοδοτούμενων έργων κινητικότητας, όπως το Erasmus+, ελέγχονται, εκκαθαρίζονται και καταβάλλονται, σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, με την έκδοση τακτικών χρηματικών ενταλμάτων. Για την έκδοση και εξόφληση των ως άνω ενταλμάτων δεν απαιτείται η προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας από τους δικαιούχους.».

4. Αξιοποίηση αδιάθετου ταμειακού υπολοίπου (241 παρ.1): Διορθώνεται η νοηματική ασάφεια από τη διατύπωση του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 241, ως προς το πεδίο εφαρμογής της διάταξης, με την προθήκη της λέξης «και»: «Η παρούσα εφαρμόζεται και επί αδιάθετων ταμειακών υπολοίπων προγραμματικών συμβάσεων που έχουν συναφθεί με φορείς δημοσίου τομέα […]»

5. Επιλογή προσωπικού για απασχόληση σε έργα (243 παρ.4): Προστίθεται η δυνατότητα ευκαιριακής απασχόλησης προσωπικού: «δ) Με απόφαση της Επιτροπής Ερευνών, κατόπιν εισήγησης του Επιστημονικού Υπευθύνου, εγκρίνεται, χωρίς άλλη διαδικασία, η ευκαιριακή απασχόληση προσωπικού, που αμείβεται με παραστατικό παρεχόμενων υπηρεσιών, εφόσον η απασχόλησή του κρίνεται αναγκαία για την ομαλή εκτέλεση του έργου και η συνολική διάρκεια της απασχόλησής του δεν υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες.»

6. Ανανέωση ή παράταση συμβάσεων (243 παρ.5): Η ανανέωση ή παράταση των συμβάσεων, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 243 παρ.5 ανατίθεται στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ερευνών.

7. Εξαίρεση από το ανώτατο όριο αποδοχών για διεθνή/ιδιωτικά έργα (246 παρ.3): Στα πρόσωπα που καταλαμβάνονται από την εξαίρεση από το ανώτατο όριο αποδοχών για έργα που χρηματοδοτούνται από διεθνείς ή ιδιωτικούς πόρους προστίθενται, πέραν των μελών ΔΕΠ, και οι κατηγορίες «[των μελών] Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.), καθώς και ερευνητών και Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων (Ε.Λ.Ε.)»

8. Συμμετοχή σε συνέδρια/Δημοσιεύσεις (252): Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής της διάταξης με την προσθήκη τελευταίου εδαφίου, σύμφωνα με το οποίο «Το παρόν εφαρμόζεται και για την εκτέλεση δαπανών που αφορούν σε συνδρομές σε βάσεις δεδομένων, σε επαγγελματικές, επιστημονικές και λοιπές οργανώσεις και στην κατοχύρωση δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας

9. Πληροφοριακό Σύστημα ΜΟΔΥ (255): Προσθήκη νέας παραγράφου 3 για τη δυνατότητα εν συνόλω διεξαγωγής των διαδικασιών διαχείρισης των έργων μέσω του ΠΣ/ΜΟΔΥ: «3. Οι Ε.Λ.Κ.Ε. των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) μέσω του πληροφοριακού συστήματος της παρ. 1 δύνανται να διεξάγουν το σύνολο των διαδικασιών διοικητικής και οικονομικής διαχείρισης των έργων, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής έγκρισης αιτημάτων, εγγράφων, πράξεων και αποφάσεων από το αρμόδιο όργανο του Ε.Λ.Κ.Ε. ή το προσωπικό της Μ.Ο.Δ.Υ. Με τον Οδηγό Χρηματοδότησης ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την αυθεντικοποίηση των χρηστών του πληροφοριακού συστήματος.».

Η ανακοπή του άρθρου 933 ΚΠολΔ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΘΡΑΚΟΚΟΙΛΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Το νέο πτωχευτικό δίκαιο των επιχειρήσεων και των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΙΣΤΩΤΩΝ - ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

send