logo-print

Τι ισχύει για τη χορήγηση στοιχείων από Διεύθυνση Σχολείου σε Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων

Ποια στοιχεία των γονέων επιτρέπεται το σχολείο να χορηγήσει στον Σύλλογο και με ποιες προϋποθέσεις;

05/09/2015

01/03/2018

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα παρέχει διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση στοιχείων από Διεύθυνση Σχολείου σε Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων.

1. Επιτρέπεται ένα δημόσιο σχολείο να χορηγήσει στο Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων τα στοιχεία των γονέων των μαθητών του, με σκοπό τη συμμετοχή τους στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Δ.Σ. του Συλλόγου;

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τόσο στον Σύλλογο Γονέων όσο και στις Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου μετέχουν αυτοδίκαια όλοι οι γονείς των μαθητών (άρθρο 53 §2 του ν. 1566/1985 όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 2 §1 εδ. β’ του ν. 2621/1998) και όχι μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη (άρθρο 1 §2 της ΥΑ του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Δ4/1998).

Επομένως, ο Σύλλογος έχει έννομο συμφέρον (άρθρο 5 §2 ν. 2472/1997) να προσκαλέσει όλους τους γονείς των μαθητών προκειμένου να συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες για ανάδειξη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου και τα στοιχεία μπορούν να χορηγηθούν χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των γονέων.

2. Ποια στοιχεία των γονέων επιτρέπεται το σχολείο να χορηγήσει στον Σύλλογο;

Τα στοιχεία που μπορεί να χορηγήσει είναι στοιχεία επικοινωνίας, δηλ. ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνα και λοιπά στοιχεία επικοινωνίας.

3. Είναι απαραίτητη η προηγούμενη ενημέρωση των γονέων από τη Διεύθυνση του σχολείου ότι θα χορηγήσει τα στοιχεία τους;

Εφόσον, σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, τόσο στον Σύλλογο Γονέων όσο και στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου συμμετέχουν αυτοδίκαια ως μέλη όλοι οι γονείς των μαθητών του σχολείου, ο σκοπός επεξεργασίας και οι αποδέκτες των στοιχείων αποτελούν κοινή γνώση του επιμελούς πολίτη και συνεπώς το σχολείο απαλλάσσεται από την υποχρέωση ενημέρωσής τους (άρθρο 4 της Κανονιστικής πράξης ΑΠΔΠΧ 1/1999).

4. Μπορεί το σχολείο να χορηγήσει τα παραπάνω στοιχεία και για άλλους σκοπούς, πέραν των αρχαιρεσιών;

Εφόσον, όπως προαναφέρθηκε, στον Σύλλογο Γονέων συμμετέχουν εκ του νόμου αυτοδίκαια όλοι οι γονείς των μαθητών που φοιτούν στο σχολείο και στις Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου Γονέων μετέχουν αυτοδίκαια όλοι οι γονείς των μαθητών και όχι μόνον τα εγγεγραμμένα μέλη, η χορήγηση των στοιχείων επικοινωνίας των γονέων αφορά όλες τις δραστηριότητες του Συλλόγου, π.χ. Γενικές Συνελεύσεις, έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις, εκδηλώσεις, ενημερωτικές ημερίδες, κ.ο.κ.

5. Ισχύει το ίδιο και για τα ιδιωτικά σχολεία;

Οι σχετικές με τη συγκρότηση οργανώσεων γονέων διατάξεις εφαρμόζονται αναλογικά και για τους Συλλόγους Γονέων των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων. 

Ανώνυμες Εταιρίες
Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

send