logo-print

Έναρξη λειτουργίας Κτηµατολογικού Γραφείου για τα ακίνητα του Δήµου Αθηναίων

09/03/2023

09/03/2023

Η έναρξη της εκτέλεσης κατά τον ΚΠολΔ
H διατάραξη της κυριότητας

ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΤΣΕΛΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ενημέρωση σχετικα με την έναρξη λειτουργίας Κτηµατολογικού Γραφείου για τα ακίνητα του ∆ήµου Αθηναίων της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τοµέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής εξέδωσε το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Αναλυτικά, στο σχετικό έγγραφο αναφέρεται:

Με την παρούσα, επιθυµούµε να σας ενηµερώσουµε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες κτηµατογράφησης του ν. 2308/1995 και καταχώρισης πρώτων εγγραφών στα κτηµατολογικά βιβλία για τα υπό κτηµατογράφηση ακίνητα του ∆ήµου Αθηναίων της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τοµέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, όπως αυτά κτηµατογραφήθηκαν µε τη σύµβαση ΚΤ4-01.

Κατόπιν αυτού, στην εν λόγω περιοχή καταργείται το ισχύον µέχρι σήµερα σύστηµα µεταγραφών και υποθηκών και αντικαθίσταται µε το σύστηµα Κτηµατολογίου, σύµφωνα µε τις διατάξεις του ν. 2664/1998. Περαιτέρω, µε την υπ’ αριθµ. ΠΡ 223/2304681/01.03.2023 απόφαση του Προέδρου του ν.π.δ.δ. Ελληνικό Κτηµατολόγιο ορίστηκε η ∆ευτέρα 20/03/2023 ως ηµεροµηνία έναρξης ισχύος του Κτηµατολογίου στην ανωτέρω περιοχή.

Το σύστηµα δηµοσιότητας των εµπραγµάτων σχέσεων επί ακινήτων, όπως αυτό διαµορφώνεται µε τον ν. 2664/1998, δεν θίγει τις ισχύουσες, ουσιαστικού δικαίου διατάξεις που αφορούν στον τρόπο κτήσης των εµπραγµάτων δικαιωµάτων. Εντούτοις, µε την έναρξη ισχύος του θεσµού του Κτηµατολογίου επέρχονται ορισµένες σηµαντικές αλλαγές. Ειδικότερα:

  • Το Υποθηκοφυλακείο Αθηνών, στην αποκλειστική αρµοδιότητα του οποίου εµπίπτει η εν θέµατι κτηµατογραφηµένη περιοχή, λειτουργεί µεταβατικά ως Κτηµατολογικό Γραφείο, οι δε εγγραφές των πράξεων που αφορούν στα ακίνητα της κτηµατογραφηµένης περιοχής γίνονται µόνο στα κτηµατολογικά βιβλία και λοιπά τηρούµενα στοιχεία.
  • Τα βιβλία του συστήµατος µεταγραφών και υποθηκών, που τηρούσε έως την έναρξη ισχύος του Κτηµατολογίου το αρµόδιο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών, επέχουν θέση αρχείου. Το αρχείο αυτό εξακολουθεί να φυλάσσεται από το Υποθηκοφυλακείο, το οποίο και εκδίδει τα σχετικά αντίγραφα και πιστοποιητικά.
  • Αλλάζει ο έως σήµερα ισχύων τρόπος τήρησης των στοιχείων από το Υποθηκοφυλακείο καθώς και ο τρόπος εκδόσεως των σχετικών πιστοποιητικών. Η βασικότερη διαφορά εντοπίζεται στον κτηµατοκεντρικό χαρακτήρα του εισαγόµενου συστήµατος δηµοσιότητας (σε αντίθεση µε τον προσωποκεντρικό χαρακτήρα του συστήµατος µεταγραφών) και στην παράλληλη τήρηση κτηµατολογικών διαγραµµάτων για όλα τα ακίνητα της αρµοδιότητας του Κτηµατολογικού Γραφείου.

Η βασική νοµοθεσία που διέπει το θεσµό του Κτηµατολογίου περιέχεται στους νόµους 2308/1995, 2664/1998 όπως αυτοί έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν. Ειδικότερα, κατά το στάδιο λειτουργίας και εφαρµογής του θεσµού του Κτηµατολογίου, στον οποίο εισέρχεται η ως άνω περιοχή, ισχύουν οι διατάξεις του νόµου 2664/1998. Ο νόµος αυτός εγγυάται µε τις µεταβατικές του διατάξεις την οµαλή και χωρίς κλυδωνισµούς µετάβαση στο νέο σύστηµα µε τη µέγιστη δυνατή αξιοποίηση των γνώσεων και της εµπειρίας των Υποθηκοφυλάκων και του λοιπού προσωπικού των Υποθηκοφυλακείων.

Η επιτυχής περαίωση της κτηµατογράφησης στην παραπάνω περιοχή στηρίχθηκε στη συνεργασία µας µε όλους τους αρµόδιους φορείς, κρατικούς και τοπικούς, και θα θέλαµε να σας διαβεβαιώσουµε ότι και στο εξής, τόσο η ∆ιοίκηση όσο και το προσωπικό του ν.π.δ.δ. Ελληνικό Κτηµατολόγιο, που αποτελεί τον εθνικό φορέα σύνταξης και λειτουργίας του Εθνικού Κτηµατολογίου της χώρας, θα εργαστούµε και θα συνεργαστούµε από κοινού µαζί σας για να εξασφαλίσουµε τις συνθήκες που εγγυώνται την απρόσκοπτη εφαρµογή του θεσµού του Κτηµατολογίου και αναδεικνύουν τα οφέλη του για τους Έλληνες πολίτες, αξιοποιώντας την κεκτηµένη εµπειρία και υποδοµή µας (υλικοτεχνική και επιστηµονική). 

Δείτε αναλυτικά το έγγραφο στο dsa.gr

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Η αναγκαστική ομοδικία στην πολιτική δίκη, 2η έκδ.,
send