logo-print

Εσωτερική κινητικότητα φοιτητών πρώτου κύκλου: Δημοσιεύθηκε η Υπουργική Απόφαση για το «Εσωτερικό Erasmus»

Το πρόγραμμα εσωτερικής κινητικότητας παρέχει τη δίνει τη δυνατότητα μετακίνησης σε άλλο ελληνικό ΑΕΙ για ένα εξάμηνο και προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία από το εαρινό εξάμηνο του επόμενου ακαδημαϊκού έτους

04/05/2023

09/05/2023

Η προσημείωση υποθήκης Μετά τους ν. 4842/2021 και 4871/2021

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΉ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ενοχικό Δίκαιο Ειδικό Μέρος

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (τ.Β’ 2904/2-5-2023) δημοσιεύτηκε η απόφαση της Υπουργού και του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων για το πρόγραμμα εσωτερικής κινητικότητας φοιτητών/τριων σε προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Παράλληλα, με ανάρτησή του το Υπουργείο Παιδείας δημοσίευσε σχετικό κείμενο ερωτήσεων και απαντήσεων σχετικά με τα χαρακτηριστικά του προγράμματος.

Η εσωτερική κινητικότητα φοιτητών θεσπίστηκε με το άρθρο 77 του ν. 4957/2022 και δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές/τριες που έχουν εγγραφεί σε προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου να υποβάλουν αίτηση, προκειμένου να παρακολουθήσουν μαθήματα ή εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε πρόγραμμα σπουδών άλλου ελληνικού ΑΕΙ. Σύμφωνα με τον νόμο, η κινητικότητα δύναται να πραγματοποιείται προς ομοειδή ή και μη ομοειδή προγράμματα σπουδών, ενώ η διάρκεια φοίτησης ανέρχεται σε ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Με την ΥΑ 48880 που εκδόθηκε με βάση την εξουσιοδοτική διάταξη του άρθρου 417 παρ.3 του νόμου και δημοσιεύτηκε χτες, καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις για την οργάνωση και λειτουργία του προγράμματος εσωτερικής κινητικότητας.

Η ΥΑ 48880 ειδικότερα προβλέπει ότι,

● Στο πρόγραμμα κινητικότητας συμμετέχουν υποχρεωτικά όλα τα Τμήματα και οι Μονοτμηματικές Σχολές των ΑΕΙ, που οργανώνουν προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου και στα οποία η εισαγωγή πραγματοποιείται μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Στο πρόγραμμα δεν συμμετέχουν τα Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών (Ξ.Π.Σ.) του άρθρου 101 του ν.4957/2022.

● Ο ανώτατος αριθμός των φοιτητών/τριων που δύνανται να μετακινούνται ανά ακαδημαϊκό εξάμηνο ισούται με το 10% του συνολικού αριθμού εισακτέων του Τμήματος/Μονοτμηματικής Σχολής υποδοχής.

● Με απόφαση της Συγκλήτου, που εκδίδεται το αργότερο έως την 31η Μαΐου κάθε έτους, τα προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου διακρίνονται και κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες:

α) προγράμματα στα οποία μετακινούνται φοιτητές/τριες εγγεγραμμένοι/ες σε προγράμματα κάθε επιστημονικού πεδίου,

β) προγράμματα στα οποία μετακινούνται φοιτητές/τριες εγγεγραμμένοι/ες σε προγράμματα κατ’ ελάχιστον του ίδιου επιστημονικού πεδίου ή και πρόσθετων επιστημονικών πεδίων, και

γ) προγράμματα στα οποία μετακινούνται φοιτητές/τριες εγγεγραμμένοι/ες σε προγράμματα που κρίνονται ως αντίστοιχα με απόφαση του Υπουργού Παιδείας.

Στην τρίτη κατηγορία, που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του συνόλου των προγραμμάτων σπουδών, εντάσσονται τα προγράμματα, που το γνωστικό τους αντικείμενο είναι τόσο εξειδικευμένο, ώστε η παρακολούθηση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων τους να μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από φοιτητές αντιστοίχων Τμημάτων/Σχολών (πχ. Ιατρική, Οδοντιατρική).

Δικαίωμα συμμετοχής στην εσωτερική κινητικότητα έχει κάθε φοιτητής/τρια που είναι εγγεγραμμένος/η σε πρόγραμμα πρώτου κύκλου, υπό την προϋπόθεση ότι:

α) έχει ολοκληρώσει κατ’ ελάχιστον το πρώτο ακαδημαϊκό εξάμηνο,

β) του/της υπολείπονται τουλάχιστον 30 πιστωτικές μονάδες για τη λήψη του πτυχίου,

γ) δεν έχει υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης,

δ) δεν έχει μετακινηθεί άλλη φορά κατά τη διάρκεια της φοίτησής του/της στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, και

ε) δεν βρίσκεται σε καθεστώς μερικής φοίτησης κατά το συγκεκριμένο εξάμηνο.

Η συμμετοχή σε προγράμματα κινητικότητας ή ανταλλαγής φοιτητών σε Ιδρύματα της αλλοδαπής δεν συνιστά λόγο αποκλεισμού από την εσωτερική κινητικότητα.

● Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα εσωτερικής κινητικότητας, οι ενδιαφερόμενοι/ες φοιτητές/τριες υποβάλλουν αίτηση μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας του Υπουργείου Παιδείας, ενώ η διαδικασία πραγματοποιείται δύο φορές ετησίως, τον Μάιο και τον Νοέμβριο, για το αντίστοιχο ακαδημαϊκό εξάμηνο που ακολουθεί. Κάθε ενδιαφερόμενος/η φοιτητής/τρια δύναται να ζητήσει μετακίνηση προς ένα ΑΕΙ της επιλογής του/της, επιλέγοντας έως τρία προγράμματα σπουδών του Ιδρύματος αυτού.

● Οι υποβληθείσες αιτήσεις και δικαιολογητικά διαβιβάζονται ηλεκτρονικά προς το επιλεγέν ΑΕΙ και αξιολογούνται από τη Συνέλευση του Τμήματος (ή της Μονοτμηματικής Σχολής) υποδοχής, επίσης δύο φορές ετησίως, έως την 31η Ιουλίου και τη 15η Δεκεμβρίου. Με απόφαση της Συνέλευσης συγκροτείται τριμελής επιτροπή αξιολόγησης, η οποία υποβάλλει σχετική εισήγηση προς το αρμόδιο όργανο.

● Η χρονική διάρκεια της μετακίνησης ανέρχεται σε ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο, ενώ το δικαίωμα κινητικότητας δύναται να ασκείται μια φορά. Οι μετακινούμενοι/ες φοιτητές/τριες εντάσσονται στο αντίστοιχο εξάμηνο, είτε του έτους στο οποίο αυτοί βρίσκονται (στην περίπτωση ομοειδούς προγράμματος) ή του πρώτου έτους (στην περίπτωση όπου προέρχονται από μη ομοειδές πρόγραμμα). Ο χαρακτηρισμός του προγράμματος προέλευσης ως ομοειδούς ή μη ομοειδούς πραγματοποιείται από τη Συνέλευση του Τμήματος (ή της Μονοτμηματικής Σχολής), κατά το στάδιο αξιολόγησης της αίτησης. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο πλαίσιο της εσωτερικής κινητικότητας, οι φοιτητές/τριες δεν λαμβάνουν νέα ακαδημαϊκή ταυτότητα, αλλά χρησιμοποιούν την ήδη εκδοθείσα από το πρόγραμμα προέλευσής τους, επιδεικνύοντας βεβαίωση της Γραμματείας του Τμήματος υποδοχής περί ένταξής τους στην κινητικότητα.

● Οι μετακινούμενοι/ες φοιτητές/τριες που έχουν, κατά το χρονικό διάστημα μετακίνησής τους, αξιολογηθεί επιτυχώς σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Τμήματος υποδοχής, δύνανται να υποβάλουν αίτημα αναγνώρισης των δραστηριοτήτων αυτών από το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος προέλευσής τους. Η αναγνώριση πραγματοποιείται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος (ή της Μονοτμηματικής Σχολής), ανάλογα με τον χαρακτηρισμό του προγράμματος ως ομοειδούς ή μη ομοειδούς.

● Οι φοιτητές/τριες που εγγράφονται σε προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου μετά από κατατακτήριες εξετάσεις, δύνανται να απαλλαγούν από την υποχρέωση παρακολούθησης και αξιολόγησης σε μαθήματα ή εκπαιδευτικές δραστηριότητες του προγράμματος σπουδών, εφόσον αξιολογήθηκαν επιτυχώς στο πλαίσιο του προγράμματος εσωτερικής κινητικότητας και να αιτηθούν την αναγνώρισή τους και την προσμέτρηση των αντίστοιχων πιστωτικών μονάδων (ECTS), ανεξαρτήτως αν τα μαθήματα και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες προσμετρήθηκαν για τη λήψη πτυχίου, εφόσον η ύλη τους συμπίπτει με την ύλη μαθημάτων/εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου του Τμήματος ή της Μονοτμηματικής Σχολής.

● Τέλος, σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης:

α) τα ΑΕΙ υποχρεούνται να προσαρμόσουν τα πληροφοριακά τους συστήματα έως την 31η Ιανουαρίου 2024, προκειμένου να καθίσταται δυνατή η εγγραφή των μετακινούμενων φοιτητών/τριών, η υποβολή δηλώσεων για την παρακολούθηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, η συμμετοχή στη διαδικασία αξιολόγησης στις δηλωθείσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και η δυνατότητα χρήσης των ακαδημαϊκών, ερευνητικών και λοιπών υποδομών του ΑΕΙ.,

β) Το πρόγραμμα εσωτερικής κινητικότητας τίθεται σε λειτουργία από το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2023-2024.

Σχετικοί Τομείς

Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23
Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ