logo-print

Η απρόσκοπτη πρόσβαση στις παραλίες, conditio sine qua non για το φετινό καλοκαίρι (εγκύκλιος ΕισΑΠ 10/2023)

Όλες οι παραλίες είναι δημόσιες – Κατεδάφιση κάθε παράνομου κτίσματος – Κυρώσεις και πράξεις δικονομικού καταναγκασμού κατά όσων δεν συμμορφώνονται

08/05/2023

09/05/2023

Πολυκώδικας - Απρίλιος 2023

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Εγκύκλιο με θέμα την απρόσκοπτη πρόσβαση στις παραλίες δημοσίευσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου (εγκύκλιος 10/2023).

Με ρητές διατάξεις του ισχύοντος Ν. 2971/2001, η ευθύνη, η προστασία, η διαφύλαξη και η διαχείριση των απολύτως κοινοχρήστων πραγμάτων έχει ανατεθεί στο Δημόσιο, οι δε εισαγγελικοί λειτουργοί φέρουν καθήκον και υπηρεσιακή υποχρέωση να διαφυλάττουν τα αγαθά αυτά. Οι εισαγγελείς οφείλουν να καταστήσουν εμφανές σε όλους, έστω και διά κυρώσεων και διά πράξεων δικονομικού καταναγκασμού, ότι κύριος προορισμός των κοινοχρήστων πραγμάτων είναι η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού προς αυτά.

Ρητά ορίζεται στον νόμο ότι απαγορεύεται απολύτως η κατασκευή κτισμάτων και εν γένει η τοποθέτηση κατασκευασμάτων στον αιγιαλό και την παραλία και ότι οποιαδήποτε μόνιμη κατασκευή βρίσκεται εκτός των ορισμών του νόμου είναι άμεσα κατεδαφιστέα. Παραλία δε ορίζεται ως η ζώνη της ξηράς η οποία προστίθεται στον αιγιαλό, προς εξυπηρέτηση της επικοινωνίας της ξηράς με τη θάλασσα και αντιστρόφως, και καθορίζεται σε πλάτος μέχρι και 50 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού.

Η Εισαγγελία τόνισε ότι ο νόμος δεν γνωρίζει ιδιωτικές παραλίες. Αν δε ενάντια στον νόμο και ανήθικα κοινωνικά υπάρχουν τέτοιες, λόγω της μακροχρόνιας παντελούς αδιαφορίας των αρχών και της έλλειψης παντός ελέγχου, οι εισαγγελείς καλούνται να επαναφέρουν τα πράγματα στην προτέρα νόμιμη κατάσταση, με τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Λιμεναρχεία, Αστυνομικές Δ/σεις, Δ/σεις Δασών, Εφορεία Αρχαιοτήτων, Κτηματικές Εταιρείες Δημοσίου, Δ/σεις Περιφερειών κλπ.)

Πας δε αντιλέγων και εφόσον εκούσια δεν συμμορφώνεται στον νόμο, πειθαναγκάζεται προς τούτο, διά μέτρων δικονομικού καταναγκασμού (ένταλμα σύλληψης στα αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα που εκδίδεται από τον εισαγγελέα κατ’ άρθρο 275 παρ.3 ΚΠΔ, κατασχέσεις με διαταγή εισαγγελέα όλων των πραγμάτων και αντικειμένων που έχουν σχέση με το έγκλημα, κατεδάφιση άμεση όλων των παράνομων κατασκευών κλπ.).

Η εισαγγελία επεσήμανε ότι πρέπει να ελέγχεται διαρκώς αν η παραχώρηση για χρήση τμημάτων των κοινοχρήστων πραγμάτων γίνεται για την άσκηση δραστηριοτήτων που ορίζει ο νόμος και που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού.

Απόσπασμα εγκυκλίου

5. Είναι αδήριτη ανάγκη, με την υπηρεσιακή συμπεριφορά μας, να δηλούμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν επιτρέπεται, ότι δεν επιτρέπουμε, την παραβίαση του αναφερθέτνος προορισμού των κοινοχρήστων πραγμάτων και να ελέγχουμε διαρκώς αν η παραχώρηση για χρήση τμημάτων αυτών γίνεται για την άσκηση δραστηριοτήτων που ορίζει ο νόμος και που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού. Ιδίως, όπως τα ορίζει ο Ν. 297112001, «για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, ξαπλωστρών, ομπρελών, λειτουργία αυτοκινούμενον ή ρνμονλκούμενου τροχήλατου αναιμυκτηρίον, καθώς και τραπεζοκαθισμάτων», εφόσον, εννοείται, εξασφαλίζεται πάντα η ελεύθερη διέλευση τον κοινού προς τον αιγιαλό και την παραλία.

6. Ως κοινόχρηστα πράγματα, επί των οποίων έχει την αποκλειστική κυριότητα το Δημόσιο, πρέπει να εννοήσουμε όχι μόνο τον αιγιαλό και την παραλία, αλλά και την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας. λίμνης, και της κοίτης πλεύσιμου ποταμού.

7. Ως πρωτοβάθμιοι εισαγγελείς, με την εξαιρετική επιστημοσύνη που σας διακρίνει, γνωρίζετε άριστα το υπάρχον επί των ανωτέρω θεμάτων νομικό πλαίσιο και καθεστώς, ώστε να μη χρειάζεται να το υπομνήσω εγώ και γνωρίζετε πως πρέπει να δράσετε υπηρεσιακά,.

Με την παρούσα Εγκύκλιο, απλώς ήθελα να δώσω την «πνοή» κατ τον «τόνο» της εισαγγελικής μας, εισαγγελικής σας δράσης, ώστε να μπορέσουμε. να μπορέσετε να σταματήσετε τους ασχημονούντες και αδικοπραγούντες επί των ανωτέρω πάγκοινων αγαθών.

Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο στο eisap.gr.

Η αναιρετική δίκη με άξονα το άρθρο 573 ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 4 - XVIII & 288

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

Η αναγκαστική ομοδικία στην πολιτική δίκη, 2η έκδ.,
send