logo-print

Άρειος Πάγος: Κατεπείγον έγγραφο για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του αιγιαλού και των παραλιών

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με κατεπείγον έγγραφό της η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα - Χριστοδουλέα, 

Αναλυτικά το έγγραφο αναφέρει:

Προς τους και Προέδρους των Τριμελών Συμβουλίων Διεύθυνσης των Πρωτοδικείων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης και τους Διευθύνοντες τα Πρωτοδικεία όλης της χώρας. 

Σύμφωνα με τα Σύνταγμα, οι αιγιαλοί και οι παραλίες είναι δημόσια (εκτός συναλλαγής) και κοινόχρηστα. Κύριος προορισμός τούς, ως κοινόχρηστα, είναι «η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση τον κοινού σε αυτά, καθώς και η επικοινωνία της ξηράς με τη θάλασσα, λίμνη ή ποταμό».

Όοπως είναι γνωστό, κατά τη διάρκεια του θέρους του τρέχοντος έτους, οι κατά νόμο αρμόδιες αρχές διενεργούν, επί καθημερινής βάσεως, εντατικούς και ενδελεχείς ελέγχους σε όλη τη χώρα, για τη διαπίστωση των παράνομων καταλήψεων αιγιαλού και παραλίας, συμπεριλαμβανομένων και των παραλίμνιων ή παραποτάμιων εκτάσεων, από επιχειρήσεις τουριστικής εκμετάλλεύσης και ιδιώτες, συνεπεία των οποίων έχει προκληθεί έντονη κοινωνική αναστάτωση από τους πολίτες, που διεκδικούν το αυτονόητο, δηλαδή, την ανεμπόδιστη, κατά το Σύνταγμα, χρήση του αιγιαλού και της παραλίας.

Οι έλεγχοι αυτοί είχαν και έχουν ως συνέπεια, σε περίπτωση διαπίστωσης της σχετικής παράβασης, εκτός των λοιπών κυρώσεων, την έκδοση σε βάρος των παραβατών πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής, απομάκρυνσης κινητού εξοπλισμού και προσωρινών εγκαταστάσεων ως κατ την επιβολή προστίμων. 

Σας εφιστάται η προσοχή όπως, κατά την ενώπιόν σας συζήτηση ενδίκων βοηθημάτων εκ μέρους των θιγέντων εκ των ως άνω μέτρων προσώπων και δη κατά την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινών διαταγών, επιδεικνύετε, όπως οφείλετε, μετ' ακρόαση αμφότερων των αντίδικων μερών, τη μέγιστη δυνατή προσοχή και επιμέλεια, με γνώμονα, προεχόντως, την τήρηση της αρχής της νομιμότητας, την προάσπιση τον δημόσιου συμφέροντος και των αγαθών τον  κοινωνικού συνόλου. 

Παρακαλούμε, λόγω του κατεπείγοντος ζητήματος, όπως ενημερωθούν άμεσα όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί των υπηρεσιών, των οποίων προΐσταστε. 

 

Πηγή: areiospagos.gr
Πολιτική Δικονομία ΙΙΙ - Β έκδοση

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ