logo-print

Εκλογές 2023: Τι ισχύει για τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού στα εκλογικά τμήματα εκτός Επικρατείας

Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21

Αναρτήθηκε στη Διαύγεια η εγκύκιος για την "Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 από τους εγγεγραμμένους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού στα
εκλογικά τμήματα εκτός Επικρατείας στις 20 Μαΐου 2023".

Αναλυτικά προβλέπεται:

Οι βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 θα διενεργηθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών που έχουν κωδικοποιηθεί σε ενιαίο κείμενο με το π.δ. 26/2012 «Κωδικοποίηση σ’ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών» (Α΄ 57) καθώς και του ν. 4648/2019 «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός Ελληνικής Επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας» (Α΄ 205).

Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4648/2019, παρέχεται η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στις βουλευτικές εκλογές, στους Έλληνες και τις Ελληνίδες που έχουν ενεργό το δικαίωμα του εκλέγειν και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, στα εκλογικά τμήματα που έχουν συσταθεί εκτός της Ελληνικής Επικράτειας.

Η παρούσα εγκύκλιος περιγράφει συνοπτικά το περιεχόμενο του νόμου αυτού, τα στάδια της εκλογικής διαδικασίας και παρέχει οδηγίες και πληροφορίες για την ενημέρωση τόσο των εκλογέων όσο και των υπηρεσιών που συμμετέχουν στην προετοιμασία, οργάνωση και διενέργεια των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023, με στόχο την άρτια προετοιμασία και την άψογη διεξαγωγή τους.

Το περιεχόμενο της εγκυκλίου αυτής χωρίζεται σε τρία μέρη:

Στο πρώτο μέρος αναφέρονται συνοπτικά οι βασικές αρχές του ν. 4648/2019.

Στο δεύτερο μέρος παρέχονται πληροφορίες για την ημέρα της ψηφοφορίας, για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού, καθώς και τις αρμοδιότητες και ενέργειες των συναρμόδιων κρατικών υπηρεσιών που έχουν την ευθύνη για την προετοιμασία και διενέργεια των εκλογών στο εξωτερικό.

Το τρίτο μέρος αναφέρεται στα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν μετά το τέλος της ψηφοφορίας και στη μεταφορά και παράδοση των εκλογικών σάκων στο Εφετείο Αθηνών. 

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ν. 4648/2019

Οι βασικές αρχές του ν. 4648/2019 για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκτός επικράτειας εκλογείς στις βουλευτικές εκλογές είναι οι εξής:

Δικαίωμα Ψήφου

Δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές έχουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται μόνιμα ή προσωρινά εκτός της Ελλάδας, έχουν ενεργό το δικαίωμα του εκλέγειν, είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού και έχουν κατανεμηθεί σε εκλογικά τμήματα που συστήνονται και καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών (παρ. 1 του άρθρου 7 ν. 4648/2019). 

Εκλογικά τμήματα

Η ψηφοφορία θα διενεργηθεί σε εκλογικά τμήματα που συστήνονται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. 1 και 2 άρθρου 7 του ν. 4648/2019, στην έδρα κάθε ελληνικής διπλωματικής αρχής και σε άλλες πόλεις της ίδιας διπλωματικής περιφέρειας, λαμβανομένου, μεταξύ άλλων, υπόψη του αριθμού των εγγεγραμμένων εκλογέων που κατοικούν εκτός της έδρας.

Εφορευτικές επιτροπές

Σε κάθε εκλογικό τμήμα η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ενώπιον εφορευτικών επιτροπών που αποτελούνται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής, ως Πρόεδρο, και από τρεις (3) εκλογείς από αυτούς που έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού της οικείας διπλωματικής περιφέρειας.

Ο διορισμός των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής και των αναπληρωτών τους γίνεται με δημόσια κλήρωση από το Α1 Τμήμα του Άρειου Πάγου, από τα πρόσωπα του δευτέρου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 4648/2019. Εφόσον τα ανωτέρω πρόσωπα δεν επαρκούν, ως αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής διορίζονται από τα πρόσωπα που προβλέπουν οι παρ. 3, 4 και 5 του άρθρου 68 του π.δ. 26/2012. Τα ως άνω πρόσωπα περιλαμβάνονται σε ονομαστικές καταστάσεις που συντάσσονται από τις αρμόδιες ελληνικές διπλωματικές αρχές και αποστέλλονται, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) ημέρες πριν από την ημερομηνία της ψηφοφορίας, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Ο διορισμός των εκλογέων μελών των εφορευτικών επιτροπών και των αναπληρωματικών τους γίνεται από τον προϊστάμενο της οικείας ελληνικής διπλωματικής αρχής, ύστερα από δημόσια κλήρωση που γίνεται στην έδρα αυτής. Η κλήρωση γίνεται μεταξύ των εγγεγραμμένων εκλογέων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της οικείας διπλωματικής περιφέρειας. 

Διεξαγωγή ψηφοφορίας

Ο τρόπος διεξαγωγής της ψηφοφορίας είναι ανάλογος με εκείνον που ισχύει και εφαρμόζεται στο εσωτερικό της Χώρας.

Για την ψηφοφορία των εκλογέων χρησιμοποιούνται τα ψηφοδέλτια της Εκλογικής Περιφέρειας Επικρατείας. Ο εκλογέας δεν εκφράζει προτίμηση μεταξύ των υποψηφίων του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Δεν σημειώνει σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματος των υποψηφίων. 

Αντιπρόσωποι κομμάτων

Σε κάθε διπλωματική αρχή ή σε κάθε εκλογικό τμήμα του εξωτερικού κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας μπορούν να παρίστανται αντιπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων. Κάθε κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων έχει δικαίωμα να διορίσει από έναν (1) αντιπρόσωπο και έναν (1) αναπληρωτή του, με έγγραφη δήλωση του αρχηγού του κόμματος ή της διευθύνουσας επιτροπής του στον προϊστάμενο της οικείας ελληνικής διπλωματικής αρχής, σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 4648/2019.

Μεταφορά εκλογικών σάκων με τα στοιχεία ψηφοφορίας στην Ελλάδα

Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές ανακοινώνουν στο Υπουργείο Εσωτερικών την ημέρα αναχώρησης για την Ελλάδα των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής και των εποπτών εκλογών που μεταφέρουν τους εκλογικούς σάκους με τα στοιχεία της ψηφοφορίας. Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές παρέχουν κάθε συνδρομή στους επόπτες εκλογών για την ασφαλή προσωρινή διαφύλαξη των σάκων και τη μεταφορά τους στους τόπους αναχώρησης για την Ελλάδα, σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 4648/2019.

Διαλογή ψήφων

Η αποσφράγιση των εκλογικών φακέλων και η διαλογή των ψήφων, ενεργούνται ενώπιον ειδικών εφορευτικών επιτροπών, που εδρεύουν στο Εφετείο Αθηνών και συντονίζονται από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή Εκλογέων Εξωτερικού (ΚΕφΕΕΕ), αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας στην Ελληνική Επικράτεια, σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4648/2019.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο.

Ανταλλάξιμα κτήματα -Δημοσιεύματα ΕπΑκ Νο 3

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Εθνικό κτηματολόγιο - Νομολογιακά Δρώμενα -Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 2 (ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 2023)