logo-print

Πρόστιμο 2.000 ευρώ σε διαχειριστή πολυκατοικίας για την αποστολή ενημερωτικού email σχετικά με τη νόσηση από Covid-19

Ιταλία: ​Ο διαχειριστής ενημερώθηκε από καθαρίστρια για τη νόσηση οικογένειας στην πολυκατοικία και έστειλε email στους ενοίκους με συστάσεις για μέτρα προφύλαξης

16/05/2023

19/05/2023

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΚΟΥΤΕΛΗ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Η ιταλική αρχή προστασίας δεδομένων Garante εξέτασε καταγγελία σε βάρος διαχειριστή πολυκατοικίας σχετικά με την επεξεργασία δεδομένων υγείας των καταγγελλόντων.

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, ο διαχειριστής, έχοντας ενημερωθεί για τη νόσηση από Covid-19 μελών της οικογενείας τους, απέστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο σύνολο των ενοίκων. Το μήνυμα, στο οποίο αναφερόταν ρητώς ότι «η οικογένεια ΧΧ είναι θετική στον Covid», περιελάμβανε τα μέτρα προφύλαξης και απολύμανσης που προβλέπονταν στα ισχύοντα τότε υγειονομικά πρωτόκολλα.

Κληθείς από τη Garante όπως τοποθετηθεί επί της καταγγελίας, ο διαχειριστής αρχικά ισχυρίστηκε πως η ενημέρωση για τη νόσηση των καταγγελλόντων προήλθε από ενοίκους της πολυκατοικίας, ως εκ τούτου το μήνυμά του δεν αποκάλυψε κάποια πληροφορία που δεν ήταν ήδη γνωστή. Παράλληλα, επεσήμανε πως αποκλειστικός σκοπός και στόχος του υπήρξε η προστασία της υγείας των ενοίκων δια της αποφυγής επαφών με τη νοσήσασα οικογένεια.

Ακολούθως και μετά την κλήση του για παροχή διευκρινίσεων, ο καταγγελλόμενος διευκρίνισε πως το πρόσωπο που του αποκάλυψε τα δεδομένα υγείας των καταγγελλόντων ήταν η καθαρίστρια της πολυκατοικίας, η οποία είχε ενημερωθεί σχετικά από την καταγγέλλουσα. Αποτέλεσμα της αρχικής ενημέρωσης αυτής ήταν, σύμφωνα με τον διαχειριστή, τα νέα για τη νόσηση να έχουν φτάσει σε όλους τους ενοίκους, πολύ πριν ο ίδιος προβεί στην αποστολή του email.

Η Garante εξέτασε τη νομιμότητα της καταγγελλόμενης επεξεργασίας δεδομένων υγείας υπό το πρίσμα της αρχής της ελαχιστοποίησης των δεδομένων και των προϋποθέσεων για την επεξεργασία δεδομένων υγείας.

Σύμφωνα με την ιταλική αρχή,

- ο σκοπός του διαχειριστή θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί χωρίς τη γνωστοποίηση των ονομάτων των νοσούντων, σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ.1γ’ ΓΚΠΔ και η αρχή της ελαχιστοποίησης των δεδομένων,

- η επεξεργασία δεδομένων υγείας δεν επιτρέπεται, παρά μόνο εφόσον πληρούται μια από τις εξαιρέσεις του άρθρου 9 παρ.2 ΓΚΠΔ. Με βάση το ιστορικό της υπόθεσης, ζήτημα θα μπορούσε ενδεχομένως να τεθεί ως προς το κατά πόσον στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται η περίπτωση ε’ της διάταξης αυτής, ήτοι η επεξεργασία δεδομένων που έχουν προδήλως δημοσιοποιηθεί από το υποκείμενο των δεδομένων. Η Garante δεν συμμερίζεται με τέτοια προσέγγιση· σύμφωνα με την απόφαση, ακόμη και αν ήθελε γίνει δεκτό πως οι καταγγέλλοντες αυτοβούλως αποκάλυψαν την κατάσταση της υγείας τους σε τρίτο πρόσωπο, αυτό δεν συνεπάγεται πως μια τέτοια αποκάλυψη θα νομιμοποιούσε την ενημέρωση ολόκληρης της πολυκατοικίας.

Με βάση τα ανωτέρω, η ιταλική αρχή επέβαλε στον διαχειριστή διοικητικό πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ για την παραβίαση του άρθρου 9 ΓΚΠΔ.

Δίκαιο Κεφαλαιουχρικών Εταιριών Tόμος Ι

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο
send