logo-print

Ηχορύπανση και προσβολή δικαιώματος ησυχίας και ηρεμίας των πολιτών (Εγκύκλιος Εισαγγελίας ΑΠ 14/2023)

Αναγκαία η εισαγγελική παρέμβαση για την εξασφάλιση ενός ήρεμου περιβάλλοντος και την τιμωρία των δραστών

12/06/2023

30/06/2023

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός Δ έκδοση Ν. 4067/2012

Εγκύκλιο με θέμα «Οι ρύποι από ήχους και θορύβους ως προσβολή του δικαιώματος της ησυχίας και ηρεμίας των πολιτών» δημοσίευσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου (ΕισΑΠ 14/2023).

Πιο αναλυτικά, η Εισαγγελία διαπίστωσε ότι η απόλαυση ενός ήρεμου φυσικού περιβάλλοντος ελεύθερου από παντός είδους ρύπους, και δη από ρύπους ήχων και εκπομπές θορύβων, είναι δικαίωμα που πηγάζει από το ίδιο το Σύνταγμα (άρθρο 24 παρ.1) και προστατεύεται από πλήθος, αστικών και ποινικών, διατάξεων.

Η ηχορύπανση συνιστά μείζον πρόβλημα, τόσο για την υγεία του ανθρώπου όσο και για το περιβάλλον, και αποτελεί ένα διογκούμενο πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη, όπως έχει παρατηρηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Το ζήτημα της διατάραξης της κοινής ησυχίας των πολιτών, η οποία συνιστά και προσβολή της προσωπικότητας, μετά την κατάργηση των πταισμάτων στον νέο ΠΚ, επανήλθε ως πλημμέλημα, με το άρθρο 10 Ν. 4637/2019.

Η επαναφορά του αδικήματος ως πλημμελήματος και ο ορισμός του νόμου για υποχρεωτική τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας εάν ο δράστης έχει συλληφθεί επ’ αυτοφώρω, καταδεικνύουν τη βούληση του νομοθέτη αφενός να εξασφαλίσει στους πολίτες τις συνθήκες απόλαυσης ενός ήσυχου και ήρεμου περιβάλλοντος, αφετέρου να τιμωρήσει τους παρά το νόμο δρώντες.

Υπό τα ανωτέρω δεδομένα, η Εισαγγελία τόνισε ότι καθίσταται αναγκαία η εισαγγελική παρέμβαση, ιδίως σε λουτροπόλεις και σε περιοχές με μαζικό τουρισμό, αλλά και στα αστικά κέντρα, τουλάχιστον κατά τις ώρες της μεσημβρινής και νυχτερινής ησυχίας.

Μουσικές που προέρχονται από κέντρα διασκέδασης και λοιπά καταστήματα, θόρυβοι από δίκυκλα και αυτοκίνητα, καθώς και άλλοι δημόσιοι θόρυβοι που προέρχονται από διάφορες και ποικίλες δραστηριότητες, είναι απολύτως παράνομοι.

Κατόπιν των ανωτέρω, η Εισαγγελία επεσήμανε στους εισαγγελικούς λειτουργούς της χώρας να δίδουν άμεσες, ταχείες και σπουδαίες οδηγίες στους ανακριτικούς υπαλλήλους για την βεβαίωση τέτοιων παραβάσεων και διαρκή παρακολούθηση του ζητήματος.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο στο eisap.gr.

Δασικό Δίκαιο & Εθνικό Κτηματολόγιο Β έκδοση

ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΥ Δ.

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

Το νέο πτωχευτικό δίκαιο των επιχειρήσεων και των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΙΣΤΩΤΩΝ - ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

send