logo-print

Νομική βοήθεια: Σημαντική ενημέρωση για την πληρωμή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Κατ’ εφαρμογή του άρθρου 69 του Ν. 5016/2023 (Α΄ 21/4-2-2023), μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των προβλεπόμενων υπευθύνων δηλώσεων για την πληρωμή των ειδικών γραμματίων Νομικής Βοήθειας 2019-2022 και σε συνέχεια της διόρθωσης των σφαλμάτων που διαπιστώθηκαν και της επανυποβολής των διορθωμένων στοιχείων στο ΤΑΧΔΙΚ, πραγματοποιήθηκε σήμερα η πληρωμή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ακολούθως, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 69 του Ν. 5016/2023,

α) Εφόσον δεν έχει εκδοθεί το οικείο φορολογικό παραστατικό, αυτό εκδίδεται στο 80% του συνολικού ποσού της αμοιβής των ως άνω ειδικών γραμματίων, αμέσως μετά από την είσπραξη της αποζημίωσης και διαβιβάζεται εντός προθεσμίας 15 ημερών με ηλεκτρονικά μέσα στο ΤΑΧΔΙΚ, όταν αυτό εκδίδεται ηλεκτρονικά μέσω της ΑΑΔΕ ή, σε διαφορετική περίπτωση, προσκομίζεται το πρωτότυπο στο ΤΑΧΔΙΚ, το οποίο προβαίνει στην απόδοση του συνόλου των εισφορών και των κρατήσεων, καθώς και του φόρου που αντιστοιχεί στην αποζημίωση που καταβλήθηκε.

β) Αν δεν διαβιβαστεί στο ΤΑΧΔΙΚ το οικείο φορολογικό παραστατικό, δεν αποδίδονται από το ΤΑΧΔΙΚ οι εισφορές και κρατήσεις, καθώς και ο φόρος που αναλογεί στο ποσό που καταβλήθηκε και ο λήπτης της αποζημίωσης καλείται να επιστρέψει αυτήν στο ΤΑΧΔΙΚ και, αν παραλείψει να το πράξει, το ποσό της αποζημίωσης που έλαβε βεβαιώνεται σε βάρος του στην ΑΑΔΕ.

Επισυνάπτεται το σχετικό -υπ’ αρ. 19523/19-7-2023- έγγραφο του ΤΑΧΔΙΚ.

***

Υπενθυμίζεται ότι:

1) Σύμφωνα με την παρ. 3 εδ. γ΄ του ως άνω άρθρου, «γίνεται η καταβολή του 80% του συνολικού ποσού αμοιβής των ειδικών γραμματίων που προκύπτει από τον πίνακα δικαιούχων και οφειλόμενων αποζημιώσεων της παρ. 2, πλέον ΦΠΑ, εφόσον ο δικαιούχος δεν τυγχάνει απαλλαγής ΦΠΑ, αφού αφαιρεθούν ο φόρος που αναλογεί και οι νόμιμες εισφορές και κρατήσεις στο σύνολό τους [εισφορές υπέρ e-ΕΦΚΑ, κλπ.]».

2) Η παρακράτηση και απόδοση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών (του 100% αντί του 80%) κατ’ ουσία δεν επιβαρύνει το Δικηγόρο ούτε μειώνει το συνολικό ύψος της αποζημίωσης που δικαιούται να εισπράξει, αφού αυτές συμψηφίζονται με τις πάσης φύσεως καθυστερούμενες οφειλές των δικαιούχων προς τον e-ΕΦΚΑ, ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οφειλές ή εάν ύστερα από το συμψηφισμό προκύψει υπόλοιπο ποσό, αυτό θα πιστωθεί στους δικαιούχους στις αρχές του 2024.

3) Σύμφωνα με την παρ. 6 εδ. β΄ του ίδιου άρθρου: «Για όσο χρονικό διάστημα εκκρεμεί η διαδικασία εκκαθάρισης και απόδοσης του [υπόλοιπου] 20%, μετά του αναλογούντος ΦΠΑ, αναστέλλεται η παραγραφή του δικαιώματος είσπραξης του δικαιούχου».

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ