logo-print

Διαδικασία διαβίβασης αναφοράς από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας στους αρμόδιους δημόσιους φορείς - Προθεσμία επικοινωνίας και ενημέρωσης για την εξέλιξη της αναφοράς (ΦΕΚ)

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης για τον προσδιορισμό της διαδικασίας διαβίβασης της αναφοράς από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας στους αρμόδιους δημόσιους φορείς καθώς και της προθεσμίας επικοινωνίας και ενημέρωσής της για την εξέλιξη της αναφοράς, σύμφωνα με την παρ.  6 του άρθρου 12 του ν.  4990/2022 (Α’  210) δυνάμει της παρ. 5 του άρθρου 24 του νόμου.

Αναλυτικά η απόφαση προβλέπει:

Διαδικασία διαβίβασης αναφορών σε αρμόδιους δημόσιους φορείς

1. Οι αναφορές που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4990/2022 (Α’ 210) και υποβάλλονται στην Ε.Α.Δ. κατά το άρθρο 12 του ν. 4990/2022 (Α’ 210) αλλά δεν εμπίπτουν στις καθ’ ύλην αρμοδιότητές της σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, διαβιβάζονται προς τους αρμόδιους δημόσιους φορείς και τα αρμόδια όργανα προς διερεύνηση, με τη χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), ανεξαρτήτως του τρόπου υποβολής τους. Οι αναφορές που υποβάλλονται στην Ε.Α.Δ. γραπτώς ή προφορικώς με τη σύνταξη σχετικού πρακτικού τεκμηρίωσης, μετατρέπονται σε ψηφιακή μορφή για τη διαβίβασή τους με τη χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι αναφορές που υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαβιβάζονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

2. Προς τον σκοπό της διαβίβασης του ψηφιακού αρχείου κάθε αναφοράς και τυχόν συνοδευτικού υλικού, αρμόδιο στέλεχος της Ε.Α.Δ. επικοινωνεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον αρμόδιο δημόσιο φορέα ή με το αρμόδιο όργανο, ενημερώνοντας για την ύπαρξη της αναφοράς και υποβάλλοντας ψηφιακά υπογεγραμμένο αίτημα γνωστοποίησης των στοιχείων του προσώπου το οποίο θα οριστεί για τη διερεύνησή της και συγκεκριμένα του ονοματεπώνυμου, της ιδιότητας, του τηλεφωνικού αριθμού και της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

3. Κατόπιν αποστολής μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των στοιχείων επικοινωνίας του αρμόδιου προσώπου για τη διερεύνηση της αναφοράς, η Ε.Α.Δ. αποστέλλει το ψηφιακό αρχείο της αναφοράς και το τυχόν συνοδευτικό υλικό με ενσωμάτωση σε συμπιεσμένο αρχείο προστατευμένο με κρυπτογράφηση, ως συνημμένο σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ορισμένου προσώπου.

4. Το πρόσωπο στο οποίο έχει αποσταλεί το αρχείο της παρ. 3 του παρόντος υποχρεούται να επικοινωνήσει το συντομότερο δυνατόν με το στέλεχος της Ε.Α.Δ., τα στοιχεία του οποίου αναφέρονται στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της παραγράφου 2 του παρόντος, προκειμένου να διενεργηθεί η αυθεντικοποίησή του, να του χορηγηθεί τηλεφωνικά ο κωδικός αποκρυπτογράφησης του συμπιεσμένου αρχείου και, τέλος, να ενημερώσει άμεσα την Ε.Α.Δ., με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για την επιτυχή αποκρυπτογράφηση του συμπιεσμένου αρχείου και εξαγωγή του περιεχομένου του.

5. Με τον ίδιο ως άνω τρόπο διαβιβάζεται απευθείας στο ορισμένο από τον αρμόδιο δημόσιο φορέα ή το αρμόδιο όργανο πρόσωπο που διερευνά την αναφορά, τυχόν μεταγενέστερο πρόσθετο υλικό που σχετίζεται με την αναφορά.

6. Σε περίπτωση ανάγκης χορήγησης περαιτέρω στοιχείων ή/και παροχής διευκρινήσεων σχετικών με την αναφορά, η επικοινωνία με τον αναφέροντα διενεργείται αποκλειστικά από την Ε.Α.Δ., κατόπιν υποβολής, γραπτώς ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σχετικού αιτήματος του ορισμένου, σύμφωνα με την παρ. 2 του παρόντος, προσώπου στο οποίο έχει ανατεθεί η διερεύνηση της αναφοράς.

7. Σε περιπτώσεις αιτιολογημένης αδυναμίας χρήσης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον αρμόδιο δημόσιο φορέα ή το αρμόδιο όργανο, η Ε.Α.Δ. ενημερώνει γραπτώς για την ύπαρξη της αναφοράς και αποστέλλει ταχυδρομικά υπογεγραμμένο έγγραφο υποβάλλοντας αίτημα γνωστοποίησης των στοιχείων του προσώπου το οποίο θα οριστεί για τη διερεύνησή της και συγκεκριμένα του ονοματεπώνυμου, της ιδιότητας, του τηλεφωνικού αριθμού και της ταχυδρομικής διεύθυνσης. Κατόπιν παροχής των στοιχείων επικοινωνίας του αρμόδιου προσώπου για τη διερεύνηση της αναφοράς, η Ε.Α.Δ. διαβιβάζει ταχυδρομικά, συστημένα με απόδειξη παραλαβής, ψηφιακό μέσο (όπως ψηφιακό δίσκο-cd, φηφιακό δίσκο βίντεο-dvd, μνήμη usb-usb memory stick) που περιέχει το αρχείο της αναφοράς και τυχόν συνοδευτικό υλικό σε συμπιεσμένο αρχείο προστατευμένο με κρυπτογράφηση. Ο φάκελος αποστολής φέρει επισήμανση η οποία υποδηλώνει ότι περιέχει αναφορά που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4990/2022 (Α’ 210). Με την παραλαβή του φακέλου, το αρμόδιο προς διερεύνηση της αναφοράς πρόσωπο οφείλει να επιβεβαιώσει πάραυτα για την παραλαβή το αρμόδιο στέλεχος της Ε.Α.Δ., τα στοιχεία του οποίου αναφέρονται στο διαβιβαστικό έγγραφο και ακολουθείται η διαδικασία της παρ. 4 του παρόντος.

8. Τα αρχεία, προς διαβίβαση στους αρμόδιους δημόσιους φορείς ή στα αρμόδια όργανα, είναι απαλλαγμένα από δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και από κάθε είδους πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν, άμεσα ή έμμεσα, στην αναγνώριση ή ταυτοποίηση του αναφέροντος, με τη χρήση, μεταξύ άλλων, τεχνικών ψευδωνυμοποίησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου ΣΤ’ του ν. 4990/2022 (Α’210) και ιδίως των διατάξεων σχετικά με την εμπιστευτικότητα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

9. Αν η αναφορά που υποβάλλεται στην Ε.Α.Δ. κατά το άρθρο 12 του ν. 4990/2022 (Α’ 210) περιλαμβάνει πληροφορίες για τις παραβάσεις των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ε.Α.Δ. ενημερώνει τον αναφέροντα, εφόσον αυτό είναι εφικτό, για την αρμοδιότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού βάσει της παρ. 5 του άρθρου 11 του νόμου. Αν η ενημέρωση του αναφέροντα δεν είναι εφικτή, τότε η αναφορά διαβιβάζεται από την Ε.Α.Δ. αυτούσια στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία ασκεί αποκλειστικά τις αρμοδιότητες της ως εξωτερικός δίαυλος για τις εν λόγω παραβιάσεις.

10. Αν η αναφορά που υποβάλλεται στην Ε.Α.Δ. κατά το άρθρο 12 του ν. 4990/2022 (Α’ 210) δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4990/2022 (Α’ 210) ούτε στις καθ’ ύλην αρμοδιότητές της, αρμόδιο στέλεχός της, την αρχειοθετεί και ενημερώνει τον αναφέροντα για τη σχετική αναρμοδιότητα ενώ προς υποβοήθηση του αναφέροντα, δύναται να τον ενημερώσει για την αρμοδιότητα άλλου φορέα. Σε περίπτωση που από τα προσκομιζόμενα στοιχεία διαπιστωθούν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινης πράξης που διώκεται αυτεπαγγέλτως, διαβιβάζεται αμελλητί αντίγραφο της αναφοράς στον κατά τόπο αρμόδιο Εισαγγελέα ενημερώνοντας τον αναφέροντα. Στην περίπτωση αυτή δεν υφίσταται πλέον η υποχρέωση παρακολούθησης της αναφοράς της περ. στ’ της παρ. 2 του άρθρου 12.

Υποχρέωση ενημέρωσης της Ε.Α.Δ.

1. Οι αρμόδιοι δημόσιοι φορείς και τα αρμόδια όργανα στους οποίους έχει διαβιβαστεί η αναφορά για διερεύνηση έχουν την υποχρέωση να παρέχουν ενημέρωση στην Ε.Α.Δ. σχετικά με την πορεία της.

2. Η υποχρέωση της παρ. 1 του παρόντος αφορά ιδίως το πρόσωπο στο οποίο έχει ανατεθεί η διερεύνηση της διαβιβασθείσας αναφοράς. Η ενημέρωση απευθύνεται προς το στέλεχος της Ε.Α.Δ. το οποίο μερίμνησε αρχικά για τη διαβίβαση της αναφοράς, αφορά στην εξέλιξη της διερεύνησης της αναφοράς και ιδίως τις διαδικασίες που κινήθηκαν, και διενεργείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, όχι μεγαλύτερα των δύο (2) μηνών, με έναρξη της προθεσμίας την ημερομηνία διαβίβασης της αναφοράς στον αρμόδιο φορέα.

3. Με την ολοκλήρωση των ενεργειών που κινήθηκαν για τη διερεύνηση της αναφοράς, το πρόσωπο του αρμόδιου δημόσιου φορέα ή του αρμόδιου οργάνου στο οποίο έχει ανατεθεί η διερεύνηση της αναφοράς υποχρεούται να ενημερώσει αμελλητί την Ε.Α.Δ. για την έκβαση της υπόθεσης.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση.

Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ

Αθέτηση ρήτρας παρεκτάσεως αποκλειστικής διεθνούς δικαιοδοσίας και αποζημιωτική ευθύνη - Σειρά Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 8

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

send